Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Robeco: Voorzichtig met rentestap

De financiële markten lopen te hard van stapel met het inprijzen van aanstaande renteverhogingen. Volgens Léon Cornelissen, hoofd econoom bij Robeco, zijn de centrale banken van de belangrijkste volwassen markten voorzichtigern met het verhogen van de rente dan beleggers momenteel verwachten. In het VK is een renteverhoging ingeprijsd, omdat de verwachting is dat de Bank of England de rente in juni opschroeft vanwege de toenemende inflatiedruk.

Volgens Cornelissen is de economie van het VK nog te zwak voor een rentestap in juni, dit is waarschijnlijker na de zomer. Het Britse BBP is in Q4 al gedaald met 0,5% en er is een ingrijpend fiscaal verkrappingsprogramma opgestart, dat de groei negatief zal beïnvloeden. Eerst zullen de effecten dan dat programma duidelijk moeten zijn, voordat een rentestap verwacht kan worden. De verwachting leeft dat de eurozone in september een rentestap neemt. Maar ook dit acht Cornelissen niet waarschijnlijk.

De Europese schuldencrisis is nog niet voorbij en de kerninflatie is niet zo’n groot probleem in de eurozone. Cornelissen verwacht dat Portugal een beroep zal moeten doen op het steunfonds voor de Euro en er bestaan zorgen over Spanje en mogelijk Italië. De ECB voert pas een renteverhoging door als zij er zeker van is dat de economie van de eurozone enkele rentestappen kan doorstaan. Wel maakt Cornelissen het voorbehoud dat de nieuwe bankpresident van de ECB in november begint met een rentestap.

Wel inflatiegevaar vanaf 2012

Voor de Fed wijzen de Fed fund futures op een renteverhoging in december. De kerninflatie in de VS stijgt, wat een verkrapping in het vierde kwartaal mogelijk maakt. Cornelissen acht dit ook mogelijk, maar het ligt volgens hem meer voor de hand dat er in 2011 geen actie zal zijn. Momenteel is de Fed nog actief met het verruimingsprogramma QE2, dit zal eerst moeten worden beëindigd en afgebouwd voordat de overstap gemaakt kan worden naar verkrapping.

De inflatie betreft vooral de voedsel- en energieprijzen. De kerninflatie is nog geen reden tot zorg. Centrale banken zullen zich pas zorgen maken als de 'tweede-ronde-effecten' zoals loonstijgingen zichtbaar worden. Daarvan zijn nog geen tekenen zichtbaar en Cornelissen meent dan ook dat de inflatierisico’s op de middellange termijn laag blijven.

Voor de lange termijn kan het plaatje er anders uitzien. Het risico op inflatie is na 2011 aanzienlijk groter. De aanhoudende vraag naar grondstoffen door de wereldwijd groeiende middenklasse, het tekort aan arbeidskrachten en de hoge staatsschulden wijzen allemaal in die richting.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links