Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

X Factor of Niks Factor

Paniek op de beursvloer vandaag met de tsunami in Japan. De onzekerheid over de mogelijke gevolgen voor andere landen blijft de komende 21 uur groot. Dat kan op korte termijn de aandelenmarkten in haar greep houden.

Nieuws rond PIIGS
Net zoals de recente nieuwsreeks over de PIIGS-landen weer voor onzekerheid onder beleggers zorgt. De downgrade van Spanje en de oplopende rentes in Griekenland, Portugal en Ierland, zorgen voor dalingen op de aandelenmarkten.

Wat betreft de langere termijn zijn dit volgens mij interessante koopmomenten richting de tweede helft van dit jaar. Wanneer die koopmomenten zich voordoen, is het zaak om de juiste instrumenten te selecteren. De media beïnvloedt daarbij te vaak de gemoedsrust van de belegger, door het uitvergroten van nieuwsfeiten alsof een bepaald evenement een nieuw wereldwonder of juist wereldbedreiging is.

Beleggingen in rook op
OHV-collega Erik Bakker hield hier gisteravond een presentatie over bij de businessclub van voetbalvereniging ADO'20. "Miljarden euro's van nietsvermoedende beleggers zijn de afgelopen jaren in rook opgegaan. Van alle financiële producten die de X Factor leken te hebben, blijkt nu achteraf dat het vooral de Niks Factor was. We hebben ons blind gestaard op gelikte brochures en geoliede marketingmachines. We wilden zien wat er niet was."

Bakker legde een link met de talentenshows X Factor en The Voice of Holland (TVOH). "Beleggingen die wel rendement bieden, zijn beter te vergelijken met The Voice of Holland. De jury beoordeelde namelijk met de rug naar de deelnemers of er talent in zat. Niet geleid door knappe dames of een hoog hunk-gehalte. Het ging hier om de puurheid van het product. Daarom kwam Ben Saunders ook als beste uit de bus. Normaal zou je een straatje omlopen voor iemand met zoveel ‘tattoos’, maar hij scoort hit na hit."

Talentloze producten
Helaas ziet Bakker dat het publiek niets heeft geleerd van de beleggingsschandalen in het verleden. "We blijken hardleers in het willen zien wat er niet is. We stoppen ons geld opnieuw zonder nadenken in talentloze producten. En wees eerlijk. Na TVOH had u beter kunnen weten. Maar we zitten nu elke vrijdag weer op de bank voor de buis gekluisterd om straks wederom onze vingers blauw te sms'en..."

Ik denk dat de X Factor behoorlijk naar voren komt in de media op dit moment, hetgeen de belegger behoorlijk kan beïnvloeden. De komende maanden moet ik nog maar zien wat voor talent hier uit voortkomt.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 maart 2011 12:27
    Bij Fonzo thuis zwemmen we in de liquiditeiten. Voor ons komt deze daling dan ook als geroepen. Kijken we naar de relevante macro's van de afgelopen weken, dan denk ik niet dat we heel erg ver terug hoeven: die waren namelijk allemaal uitstekend. Volgens mij hoeft het ook allemaal niet zo heel lang te duren.Zo rond de AEX 350 ga ik eens kijken of er mooie afgestrafte snoepjes te koop zijn.
  2. [verwijderd] 11 maart 2011 14:47
    "Wat betreft de langere termijn zijn dit volgens mij interessante koopmomenten richting de tweede helft van dit jaar. Wanneer die koopmomenten zich voordoen, is het zaak om de juiste instrumenten te selecteren. De media beïnvloedt daarbij te vaak de gemoedsrust van de belegger, door het uitvergroten van nieuwsfeiten alsof een bepaald evenement een nieuw wereldwonder of juist wereldbedreiging is."

    Is dit dezelfde heer Abma die vorig jaar nog hel en verdoemenis verkondigde? Op de vingers getikt door OHV management dat hel en verdoemenis slecht voor de business is, of born again christian geworden?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links