Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Stress om bank stresstests

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Alexander Sassen van Elsloo 8 maart 2011 12:30
  Goede vraag 3rdway. Ik moet wel eerst een onderscheid maken tussen bund yield en bund spread vs rest. Spreads on bunds (dus PIIGS versus bunds) zullen naar mijn mening alleen maar wijder worden. Een politieke EU euro top hier en daar kan wel voor een tijdelijke vernauwing zorgen maar die zie ik als koopmoment. Absolute bund yield, ik denk dat die toch een beetje omhoog kan. Inflatie steekt toch de kop op en het ECB beleid is toch veel te "loose"voor Duitsland.
  Als mijn piigs-euro scenario uitkomt dan gaat de bund en spread natuurlijk omhoog knallen. De vraag is wel of dat onmiddelijk plaats gaat vinden of dat er eerst een kapitaalvlucht vanuit PIIGS naar bunds plaats vindt (dus dat absolute bund yield zelfs tijdelijk zakken) en dat de markt dan pas later beseft dat Duitsland de kind van de rekening is (wat waarschijnlijk een vlucht naar Yen en US dollar gaat veroorzaken. Die munten zijn ook zwak maar wel liquide). Ik zelf zou long gaan in de spread piigs versus zwitserland. Ik ben er dus ook van overtuigd dat de spread zwitsers staatspapier verus bund ook gaat verruimen (in voordeel van zwitserland).
 2. forum rang 5 The Third Way... 8 maart 2011 14:32
  Long swiss-bund houdt dus in dat jij guinness en knoflook meer vindt stinken dan bratwurst (inflatie en conjunctuur). Immers, in sterke Zwitserse economie geeft inflatie een sterkere opwaartse druk op de abnormaal lagere rente dan in Duitsland. Mij lijkt het niet eenduidig, dat timing alles is, waarop jij ook op alludeert.

  Vooralsnog blijf ik de bund shorten middels de 3m future, waarbij de veilige haven status de komende tijd mijn risico is (vnl. PIIGS- EU top, Midden Oosten problematiek). Ik blijf het wel opvallend vinden hoe net zoals de dollar ook de bund niet echt profiteert van alle turbulentie. Veilige haven status al kwijt? Wat als het rustiger wordt?

 3. [verwijderd] 8 maart 2011 17:09
  Duitsland zit in de situatie waar NL tien, twaalf jaar geleden was: een te lage rente in verhouding tot de inflatie. Bij ons en in GB, Frankijk, Spanje, Ierland en Italië heeft dat tot een vastgoedbubble geleid. In Duitsland bleven de onroerend prijzen onbewegelijk.

  Volgens mij wordt het nu precies andersom. De rente is te laag voor Duitsland maar kan ivm PIGS niet verhoogd worden. De inflatie zal neerslaan in de og-markt, die momenteel ondergewaardeerd is.

  Gewoon alles kopen wat vast zit en je zit de komende tien jaar gebeiteld.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links