Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stress om bank stresstests

Vanuit de EU en haar instellingen en organen zijn al een hoop fabeltjes verkondigd. De laatste leugens in aantocht zijn de resultaten van de nieuwe strengere stresstests voor banken, die in juni bekend moeten zijn. Nu is de test op zich geen leugen maar hij heeft wel een totaal misleidend karakter. Een stresstest hoort te toetsen of het onderwerp (de banken) tegen een echte stresssituatie bestand is. Dat deden de oude stresstests voor banken niet en dat doen de nieuwe evenmin.

Staatsschuldpapier PIIGS
Het meest heikele punt, dat van blootstelling aan staatsschuldpapier (met name aan de PIIGS; ofwel Portugal, Italië, Ierland, Griekenland, en Spanje), wordt praktisch genegeerd. De nieuwe stresstests pakken dan wel een eventuele afwaardering van staatspapier in het zogenaamde trading book (handelsboek), maar niet op staatspapier in het bank book (bankboek).

Het verschil is erg groot aangezien het handelsboek vaak maar iets van 10%-20% bedraagt van de totale blootstelling aan staatsschuldpapier van een bank. De grote meerderheid van de staatsschuldpapieren die een bank bezit worden dus niet getest op wat voor stress dan ook.

Het resultaat laat zich nu al raden: de meeste banken zijn sterk genoeg om een financiële stresssituatie te doorstaan. Dit is naar mijn mening pure misleiding. Zoals uit de vorige stresstests naar voren kwam dat de Ierse banken tiptop in orde waren, zo gaan we nu weer dit soort belachelijke conclusies zien.

Waardeloze stresstests
Het frappante is dus dat met deze stresstests de EU alleen maar het vertrouwen schaadt van haar inwoners en investeerders. Het doet me denken aan deze memorabele man die maar stellig blijft volhouden dat alles A-OK is.

Een echte stresstest moet kijken naar de kwaliteit van de activa. Nu wordt dit ook wel gedaan maar de toegepaste wegingen zijn arbitrair en niet realistisch. Waar ik het nu over heb is natuurlijk risico gewogen activa (RWA of risk weighted assets). Simpel gezegd werkt dat als volgt: op een lening die een bank heeft uitstaan (de activa) aan een instantie met nul kans op faillissement, hoeft de bank geen kapitaal opzij voor te houden.

Is deze lening gegeven aan een instantie met een beperkte kans van faillissement dan moet daar een beetje kapitaal voor worden opzijgezet, en een lening met hoog risico daar moet natuurlijk veel kapitaal voor worden opzij gezet. Allemaal logisch totdat je gaat kijken naar de wegingen. Hoe kan het immers zijn dat Portugees staatspapier een nulweging (dus nul risico) heeft? Durft u te beweren dat Portugal ‘never nooit niet’ failliet zal gaan? Ik niet in ieder geval. De toezichthouders en de kredietbeoordelaars zijn hier debet aan.

De verborgen boodschap
Kortom de overheden, toezichthouders, politici, en zo verder, geven met de bank stresstests geen goed beeld van de echte onderliggende risico’s van ons bancaire stelsel. Met de huidige regels hebben de meeste banken 1) te veel risico op hun bankboek, en 2) te weinig kapitaal om een stresssituatie te doorstaan. Het feit dat het bankboek dus nu wordt ontzien door de toezichthouders is voor mij een teken dat de banksector er zeer zwak ervoor staat.

Met die kennis in het achterhoofd is het worden voorgelogen door de staat niet eens zo'n gek idee meer. Daarom zal Plato het volgende gezegd hebben: "Slechts aan de heersers over een staat is het toegestaan om te liegen". Of zoals Jack Nicholson ooit in een film zei: "You can't handle the truth". Maar ja, voordat we het weten zitten we met een heel naar regime (zie de film V for Vendetta).

Wat doen de superbeleggers?
Sommige superbeleggers zien de bui al hangen en hebben daarom shortposities in banken genomen en longposities in bepaalde grondstoffen zoals goud, zilver en olie. Particuliere beleggers die dezelfde mening zijn toegedaan zullen deze posities waarschijnlijk nabootsen door middel van bijvoorbeeld puts of Sprinter/Turbo's short op banken (zie Irish house of cards deel 1 en deel 2) of Sprinters of Turbo's long op Brent, goud en zilver.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Alexander Sassen van Elsloo 8 maart 2011 12:30
    Goede vraag 3rdway. Ik moet wel eerst een onderscheid maken tussen bund yield en bund spread vs rest. Spreads on bunds (dus PIIGS versus bunds) zullen naar mijn mening alleen maar wijder worden. Een politieke EU euro top hier en daar kan wel voor een tijdelijke vernauwing zorgen maar die zie ik als koopmoment. Absolute bund yield, ik denk dat die toch een beetje omhoog kan. Inflatie steekt toch de kop op en het ECB beleid is toch veel te "loose"voor Duitsland.
    Als mijn piigs-euro scenario uitkomt dan gaat de bund en spread natuurlijk omhoog knallen. De vraag is wel of dat onmiddelijk plaats gaat vinden of dat er eerst een kapitaalvlucht vanuit PIIGS naar bunds plaats vindt (dus dat absolute bund yield zelfs tijdelijk zakken) en dat de markt dan pas later beseft dat Duitsland de kind van de rekening is (wat waarschijnlijk een vlucht naar Yen en US dollar gaat veroorzaken. Die munten zijn ook zwak maar wel liquide). Ik zelf zou long gaan in de spread piigs versus zwitserland. Ik ben er dus ook van overtuigd dat de spread zwitsers staatspapier verus bund ook gaat verruimen (in voordeel van zwitserland).
  2. forum rang 5 The Third Way... 8 maart 2011 14:32
    Long swiss-bund houdt dus in dat jij guinness en knoflook meer vindt stinken dan bratwurst (inflatie en conjunctuur). Immers, in sterke Zwitserse economie geeft inflatie een sterkere opwaartse druk op de abnormaal lagere rente dan in Duitsland. Mij lijkt het niet eenduidig, dat timing alles is, waarop jij ook op alludeert.

    Vooralsnog blijf ik de bund shorten middels de 3m future, waarbij de veilige haven status de komende tijd mijn risico is (vnl. PIIGS- EU top, Midden Oosten problematiek). Ik blijf het wel opvallend vinden hoe net zoals de dollar ook de bund niet echt profiteert van alle turbulentie. Veilige haven status al kwijt? Wat als het rustiger wordt?

  3. [verwijderd] 8 maart 2011 17:09
    Duitsland zit in de situatie waar NL tien, twaalf jaar geleden was: een te lage rente in verhouding tot de inflatie. Bij ons en in GB, Frankijk, Spanje, Ierland en Italië heeft dat tot een vastgoedbubble geleid. In Duitsland bleven de onroerend prijzen onbewegelijk.

    Volgens mij wordt het nu precies andersom. De rente is te laag voor Duitsland maar kan ivm PIGS niet verhoogd worden. De inflatie zal neerslaan in de og-markt, die momenteel ondergewaardeerd is.

    Gewoon alles kopen wat vast zit en je zit de komende tien jaar gebeiteld.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links