Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Herwaardering van goud

Door de huidige spanningen in Noord-Afrika (met name in het olieproducerende Libië) en in landen in het Midden-Oosten, is de goudprijs deze week gestegen naar 1.437 dollar; een nieuwe nominale all time high.

Wanneer de all time high van begin jaren tachtig wordt gecorrigeerd voor officiële inflatiecijfers dan zou een nieuw prijsrecord pas bij 2.300 dollar per troy ounce bereikt worden. Wanneer we corrigeren voor de werkelijke inflatie is dit trouwens pas het geval rond de 5000 dollar.

Geld verliest waarde
Goud gemeten in dollars, euro's of andere munten, zal nieuwe prijsrecords opleveren. Maar eigenlijk moet men het omdraaien: goud wordt niet waardevoller, het is de waarde van geld die afneemt.

Zo kocht men in 1910 met 1.000 dollar dollar nog 40 troy ounces goud. Met een prijs van 1.435 dollar koopt men tegenwoordig iets minder dan driekwart van slechts één troy ounce.

G20-top in Parijs 
Wereldbank-president Robert Zoellick liet voorafgaand aan de G20-top in Parijs - zo'n anderhalve week geleden - wederom weten dat goud een rol moet gaan spelen in het wereldwijde monetaire systeem.

Hij waarschuwde, net zoals de hoogste baas van het IMF Dominique Strauss-Kahn onlangs, voor de onhoudbaarheid van onevenwichtigheden in het internationale financiële stelsel. Onevenwichtigheden die veroorzaakt worden door het gevoerde monetaire beleid van historisch lage rentes en geldpersfinanciering van overheidstekorten.

Op de G20-top konden regeringsleiders het echter niet eens worden over hoe die onevenwichtigheden gemeten moeten worden, laat staan dat zij tot afspraken kwamen om deze te verhelpen. Men kwam niet verder dan overeenstemming over het perscommuniqué.

Monetaire herwaardering goud
Zoals gestandaardiseerde gewichtsmaten zorgen dat bijvoorbeeld een kilo aardappels kan worden afgewogen en de kalender onbetwistbare termijncontracten mogelijk maakt, zo fungeert goud als een onpartijdig middel om de economische waarde van valuta te meten.

De oproep van Robert Zoellick tot monetaire hervormingen is een oproep tot een herwaardering van goud. Het edelmetaal dwingt centrale bankiers tot discipline en daarmee dwingen zij overheden hun begroting op orde te houden.

Niet iedereen in het Westen is zich hiervan bewust, maar goud is gewoon geld, zoals de oude J.P. Morgan in 1907 al riep. Het is de valuta die wereldwijd geaccepteerd wordt als een drager van waarde, altijd verhandelbaar zonder dat er een financiële verplichting van iemand anders aan ten grondslag ligt. Die eigenschap maakt van goud een onpartijdige standaard.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 maart 2011 12:56
    Beste Willem

    Ik vraag me wel eens af wat de jaarlijkse goud productie betekent voor de waarde van goud. Valuta wordt minder waard omdat er valuta bijgedrukt wordt. Er wordt valuta gecreeerd. Goud wordt gedolven, in die zin wordt het ook gecreerd. Eerst is het er niet en dan is het er ineens wel!
    Zorgt die jaarlijkse productie/ toename van goud ook voor inflatie van goud? Maw wat is de verhouding van de jaarlijkse productie ten opzichte van de bovengrondse mondiale voorraad? Dat zou voor een procentuele jaarlijkse waardedaling moeten zorgen. Ik begrijp dat dit ten opzichte van geld moeilijk te meten is omdat geld nog sneller inflateerd.

    Waarschijnlijk moet je dan ook kijken naar de hoeveelheid goud per persoon met een bepaalde koopkracht op aarde. Dat zijn er nu veel meer dan in 1910.
    Die prijs is wel erg scherp omhoog geknald in 1980! De aanloop van nu lijkt idd veel op de vorige aanloop.

    groeten,

    Peter

  2. [verwijderd] 4 maart 2011 13:47
    quote:

    peter20090 schreef op 4 maart 2011 13:31:

    Hoe lang duurde die vergissing dan? twee of drie jaar? Was het een rekenfoutje, of een denkfout/vergissing?Achteraf kun je alles af doe als vergissing, onder het mom van als we toen wisten wat we nu weten dan......
    Iedereen kan aan de grafiek zien dat de top in 1980 een grandioze vergissing was die talloze personen en bedrijven enorme verliezen heeft opgeleverd.
    Laten we het maar een hype noemen.

    Als WM toen ook al in het goud had gezeten, dan had hij ongetwijfeld voorspeld dat het goud nog veel verder zou stijgen en was hij even later failliet gegaan.
  3. JPMorgue 4 maart 2011 13:57
    Beste exact,

    ik weet dat je moeite hebt met de uitspraken van dhr. Middelkoop, anders probeer je niet iedereen die het ook maar een beetje met hem eens is aan te vallen en van hun ongelijk te overtuigen. Niet alleen bij dit artikel, maar ook bij de voorgaande. Ik zou zeggen, hou daar eens mee op. Je hebt aantoonbaar ongelijk, ik weet dat mensen met jou zienswijze het niet willen zien, maar dat moet je zelf weten.

    Argumenten die jij aandraagt hebben werkelijk niks met de huidige vlucht naar goud, zilver of andere hard assets te maken. Volgens mij was er in 1980 nog geen sprake van zulke lage rentes (eerder hoge dankzij het goede beleid van dhr Volcker de jaren daarop) en werd er zoveel geld uit het niets gecreerd als dat nu het geval is. De goudprijs stijgt juist zoveel omdat er de afgelopen jaren steeds meer krediet wordt gecreerd om de schuldenberg die daarvoor al bestond te verbergen. We hebben de afgelopen jaren te maken gehad met teveel krediet, door onder meer lage rentes en ander slecht beleid van overheden en centrale banken, en het enige wat we nu doen is nog meer geld creeren, in de hoop dat dit het probleem zal oplossen. De vlucht naar goud is juist een feit omdat er tot 1971 altijd enige discipline was vereist met het creeren van geld. Geld was gedekt en kon daardoor niet ongelimiteerd gebruikt worden. Onder meer door de Vietnam oorlog is hier dankzij Nixon een einde aan gekomen.

    Een terugkeer naar de oude goudstandaard is onmogelijk, maar een valuta waarin bijv. goud weer een rol kan spelen is zeker een optie. Dan zou alleen de prijs van goud enorm omhoog moeten.
  4. [verwijderd] 4 maart 2011 14:26
    Leuke toespraak, fijne opportunist/speculant, altijd leuk als mensen geld verdienen aan de "ellende" van anderen... toch best vroeg of laat misschien eens echt waarde proberen te creeren :-) en actief mee te werken aan een betergeregelde weerld ? (mundus vult decipi ergo decipiatur)

    zie ook Inside Job 'banken nog altijd ongestraft' (buiten madoff, die in geval van zoon madoff ook letterlijk, is 'opgehangen)

    www.7days.ae/storydetails.php?id=1029...

  5. [verwijderd] 4 maart 2011 14:27
    IMNERHO en heel simpel gesteld, goud/zilver wordt niet meer waard, er wordt gewoon meer bijgedrukt van die andere simpele en steeds minder betrouwbare commodity, papiergeld. Waardoor de waarde van alle assets geprijsd in de geld commodity stijgen. Globaal gezien is dat het belangrijkste wat speelt, los van de verzamelwoede, inflatiehedging, vlucht naar kwaliteit, short covering door JP Morgue, HSBC etc.

    Vergelijkingen met de voormalige toppen van goud en zilver zijn technisch relevant maar niet meer dan dat aangezien we nu met een compleet andere macro agenda en geo politiek van doen hebben. Daarbij komt nog dat de inflatie sinds 1980 nog bij de prijs opgeteld gaat worden zodra de bull markt in zilver echt op gang komt. De top in 1980 zou dus gecorrigeerd voor vandaag op 80-120 moeten liggen, afhankelijk van welke inflatiecijfers je hanteert.

    Wat wel heel duidelijk is dat, ondanks de wat manische prijsontwikkeling recent, we nog ver verwijderd zijn van een echte mania in goud/zilver. Van hysterie is absoluut nog geen sprake al kan je zeggen dat de rek bij goud - enkel in verhouding tot zilver - er een beetje uit lijkt.

    Juan
  6. [verwijderd] 4 maart 2011 15:51
    Slap verhaal.
    Goud is echt? Goud is net zozeer een symbool als geld, of als kunstwerken. Als we morgen besluiten niet meer in goud te geloven dan is het bijna niets meer waard. Het is niet als olie, of voedsel wat we echt nodig hebben.

    Een terugkeer naar de goud-standaard is zo ongeveer het domste dat je kan voorstellen. Het haalt veel flexibiliteit weg bij de centrale banken, met alle gevolgen van dien (zie 1929).

    Kortom deze man heeft het echt niet begrepen.
  7. johjoh 4 maart 2011 17:41
    quote:

    The Sun schreef op 4 maart 2011 15:54:

    Leuk dat je Middelkoop alleen hoort als de goudprijs is gestegen
    Daarom horen we hem al jaren :)
    De goudprijs was trouwens gister fors gedaald
    Ik ben wel blij met mijn TL goud 1397 bijna gister de stop-loss geraakt, gelukkig zijn we vandaag
    weer hersteld, prijs nu 1429.66 $
    Ik vind het wel logisch dat goud gebruikt als safe haven nu de markt volatieler word als de markt gaat dalen
    zal dat effect alleen nog maar sterker worden
  8. forum rang 4 New dawn 4 maart 2011 19:20
    quote:

    henkbres75 schreef op 4 maart 2011 15:51:

    Slap verhaal.
    Goud is echt? Goud is net zozeer een symbool als geld, of als kunstwerken. Als we morgen besluiten niet meer in goud te geloven dan is het bijna niets meer waard. Het is niet als olie, of voedsel wat we echt nodig hebben.

    Een terugkeer naar de goud-standaard is zo ongeveer het domste dat je kan voorstellen. Het haalt veel flexibiliteit weg bij de centrale banken, met alle gevolgen van dien (zie 1929).

    Kortom deze man heeft het echt niet begrepen.
    Goud wordt door mensen vnl waardevol geacht op basis van cultuur. Dit is al sinds de antieke wereld het geval. Er is nog nooit een tijd geweest dat dit niet zo was. Het is daarom aan te nemen dat dit tot in een lengte van dagen zo zal blijven. Ook in de moderne wereld nu is goud waardevol wat betreft de koopkracht.

    Verder is er een kleine electronische toepassing als goede geleider die natuurlijk niet corrodeert.

    Omdat het ook sinds jaar en dag gebruikt is als geld wordt het nog steeds zo gewaardeerd. Als je de geschiedenis van de mens bekijkt is het nog niet zo lang geleden dat goud nog geld was omdat er de gouden standaard was. Die is afgeschaft.

    Omdat centrale banken dmv monetaire politiek de geldhoeveelheid kunnen vermeerderen, waardoor inflatie onstaat, is goud opnieuw bij diegenen die geld hebben als bescherming tegen deze geldverruiming, gekocht. Goud heeft nu de functie van opslag van (koop)waarde. Dit had het vroeger ook al, maar het was toen bovendien betaalmiddel.

    Echt geld in dit verband is dus geld wat niet verwatert, minder waard wordt in koopkracht vandaar "echt".

    In de periode van begin jaren 80 t/m ca. 2001 hebben veel centrale banken goud op de markt gegooid waardoor de prijs laag bleef. Nu zijn er particulieren en ook centrale banken die het weer kopen. De centrale banken die het eerst verkochten zijn hier mee gestopt. De inhaalrace begon daarna.

    Maar je kunt het als je honger hebt niet eten. Maar dat is ook het geval met olie, diamanten, en een Rolls Royce.

  9. [verwijderd] 5 maart 2011 11:50
    Ik zou de criticie op de visie van Willem Middelkoop willen vragen met een alternatief te komen om je vermogen te beschermen tegen oplopende inflatie. Hoe kan bijvoorbeeld iemand die niets weet van beleggen in aandelen etc zic beschermen tegen het minder waard worden van spaargeld? Sparen tegen 2,5 % rente lijkt me geen oplossingen gezien de inflatie die hoger ligt. Graag jullie reactie.
  10. johjoh 5 maart 2011 12:14
    quote:

    ZilverGoudWinkel schreef op 5 maart 2011 11:50:

    Ik zou de criticie op de visie van Willem Middelkoop willen vragen met een alternatief te komen om je vermogen te beschermen tegen oplopende inflatie. Hoe kan bijvoorbeeld iemand die niets weet van beleggen in aandelen etc zic beschermen tegen het minder waard worden van spaargeld? Sparen tegen 2,5 % rente lijkt me geen oplossingen gezien de inflatie die hoger ligt. Graag jullie reactie.
    Het enige wat ik kan bedenken is beleggen in militaire bewapening of in de cigaretten industrie (Marlboro Man), sinds kort gebruik ik Turbos in goud in mijn portefeuille en dat bevalt me prima

    Bovendien gaat Trichet ongetwijfeld de rente verhogen in april dat heeft normaal een dalende beurs tot gevolg
    ik verwacht toch binnenkort een forse correctie op alle beurzen
    Daarom heb ik enige Turbo Short AEX aangeschaft, mocht de koers fors dalen kan ik die alsnog verzilveren
    mocht de koers toch nog fors stigen loop ik tegen de stop-loss van de Turbo Short aan, in mijn geval 376
  11. [verwijderd] 5 maart 2011 19:02
    quote:

    ZilverGoudWinkel schreef op 5 maart 2011 11:50:

    Ik zou de criticie op de visie van Willem Middelkoop willen vragen met een alternatief te komen om je vermogen te beschermen tegen oplopende inflatie. Hoe kan bijvoorbeeld iemand die niets weet van beleggen in aandelen etc zich beschermen tegen het minder waard worden van spaargeld? Sparen tegen 2,5 % rente lijkt me geen oplossingen gezien de inflatie die hoger ligt. Graag jullie reactie.
    Iedereen weet hoe je je moet beschermen tegen inflatie: Met O.G. (vooral bouwgrond) samen met aandelen (vooral grondstoffen) in combinatie met een betaalbare hoeveelheid schuld leveren een perfecte bescherming op tegen inflatie.

    Zelfs in Zimbabwe heeft men met deze tactieken de inflatie kunnen verslaan.

    Goud heeft in de historie geen goede bescherming tegen inflatie opgeleverd, dit in tegenstelling tot b.v. aandelen die met gemak meer stegen dan de inflatie.

    Een belegging in USA-REITS, die beleggen in Amerikaanse hypotheken levert ca 10 tot 15% dividend per jaar op, zonder veel risico.
    Dit is vele malen de inflatie.

    En iemand die niks weet van aandelen, die koopt natuurlijk een aantal beleggingsfondsen.
  12. Gunther 5 maart 2011 19:06
    Nu is er inflatie, maar de kans is groot dat deze inflatie gevolgd wordt door een lange periode van deflatie. En als je dan in onroerend goed zit, dan zit je dus niet goed. Ik verwacht zelf een flinke daling in de onroerend goed markt de aankomende 10 jaar. Historisch gezien zijn de huizenprijzen erg hoog. Kijk maar eens naar de prijzen uitgedrukt in goud.
  13. [verwijderd] 5 maart 2011 20:01
    quote:

    Gunther schreef op 5 maart 2011 19:06:

    Nu is er inflatie, maar de kans is groot dat deze inflatie gevolgd wordt door een lange periode van deflatie. En als je dan in onroerend goed zit, dan zit je dus niet goed. Ik verwacht zelf een flinke daling in de onroerend goed markt de aankomende 10 jaar. Historisch gezien zijn de huizenprijzen erg hoog. Kijk maar eens naar de prijzen uitgedrukt in goud.
    Langdurige deflatie hebben we nog nooit gehad en zullen we ook nooit krijgen, iemand die bang is voor deflatie moet gewoon z'n geld op de bank zetten en verder niet zeuren.

    Pas als de bevolking gaat dalen kunnen de huizenprijzen misschien ook omlaag.

    Huizenprijzen hebben geen enkele relatie tot goud, maar zijn voor 90% of meer afhankelijk van het feit dat mensen nu eenmaal op een bepaalde plek willen wonen of niet.

    Daarom zijn de huizen-en grondprijzen in b.v. Japan, Hongkong, NY, LA, Londen, Monaco, Amsterdam,etc. etc vele malen hoger dan elders.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links