Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ierse omgekeerde bankoverval

Creativiteit viert hoogtij als er zich problemen voordoen. Zo ook bij mensen die financiële problemen hebben. De één verkoopt bezittingen, de ander bedenkt een plan om effectiever met het beschikbare geld om te gaan en weer één ander besluit er een baan bij te nemen. Maar er zijn ook diegenen die de regels hier en daar wat ombuigen (vorm van bancaire creativiteit) en gewoon (nog meer) geld lenen om het imago naar de buren in stand te houden. De Ierse banken behoren duidelijk tot de laatste categorie.

Gevaarlijke ontwikkeling
The Irish Times heeft er recent nog een artikel aan gewijd, maar de pers in Europa heeft er bar weinig over geschreven, vandaar mijn bijdrage. Ierse banken maken namelijk op een sluwe manier misbruik van de naïviteit (dan wel corruptie, dan wel incompetentie) van de Ierse regering en de eurofanatici bij de ECB. Ierse banken zijn massaal aan het lenen en uitlenen geslagen. Dat doen banken altijd, dus tot zo ver niks nieuws.

Maar wel nieuw is dat de banken vooral leningen (obligaties) aan elkaar geven. Deze leningen zijn gegarandeerd door de Ierse overheid en daardoor geschikt als onderpand bij de ECB. Dus in het kort samengevat: Ierse bank A leent 20 miljard euro uit aan Ierse bank B, en Ierse bank B leent weer 20 miljard uit aan bank A. Grosso modo gebeurt er eigenlijk niks. Maar zowel bank A als bank B kan naar de ECB gaan met het verhaal 20 miljard euro te hebben uitgeleend en dat de Ierse overheid er garant voor staat. De ECB vindt dat een prima onderpand en leent vervolgens goedkoop (tegen 1%) aan beide banken.

Uitgestelde diefstal
Uit het niets hebben deze twee banken het dus voor elkaar gekregen om goedkoop geld te lenen bij de ECB. Als je zoals ik ervan uitgaat dat de Ierse banken failliet gaan (al zijn), dan is dit in wezen een uitgestelde diefstal - ofwel een omgekeerde bankoverval op de Ierse burgerij. De banken lenen immers indirect van de Ieren. Als de banken failliet gaan dan zal de ECB bij de Ierse overheid aankloppen omdat die de bankobligaties heeft gegarandeerd. Dit moet dus weer met Iers belastinggeld worden betaald.

Are we next?
En de bedragen liegen er niet om. Alleen al vorige maand hebben banken voor 17 miljard euro aan bankobligaties aan elkaar uitgegeven, volgens The Irish Times. Dit is nou niet bepaald gezond bankieren; dit is gewoon creatief boekhouden met de bedoeling om voort te kabbelen en alle (belachelijk hoge) kosten daarvan af te wentelen op de burgerij. Op dit moment gaat dat nog om de Ieren maar dat kan snel veranderen in de Europese burgers. Door de verkiezingsuitslag van afgelopen vrijdag kan Ierland een geheel nieuwe regering tegemoet zien, die voor ogen heeft om een schuldsanering door te voeren.

Als de Ierse banken ploffen en al die overheidsgaranties worden aangesproken dan voorzie ik dat de Ieren echt de handdoek in de ring gaan gooien. Dit heeft tot gevolg dat de Europese burger (voor zover je die Europees kan noemen) deze lasten zal moeten dragen. Met Portugal, Spanje en zelfs Italië ook in de gevarenzone, zullen op termijn alle lasten moeten worden gedragen door een select gezelschap waar Nederland ook bij zit.

Verworvenheden worden vergokt
Uw pensioen, uw beleggingen en de gezondheidszorg, staan allen op het spel. Onze overheid is aan het gokken met al deze verworvenheden, om een uit de hand gelopen en totaal fout gemanaged project in leven te houden: de euro. Als iemand warme gevoelens heeft voor de euro, dan moet hij of zij beseffen wat er op het spel staat. De euro supporters zijn vrij om te gokken op een goede afloop met hun verworvenheden, maar liever niet met de verworvenheden van diegenen die de euro niet steunen. Nu leven we in een democratie, dus de meerderheid telt.

Een referendum over het steunpakket voor de euro, met daarbij de harde feiten, is wat we nodig hebben. Gezien de uitslag van het laatste referendum over een Europese grondwet, die handig opzij is geschoven door de EU-politici, lijkt me de uitkomst duidelijk. Dit is ook gelijk een verklaring waarom de politici er alles aan doen om referenda uit de weg te gaan.

Meer daar over in mijn toekomstige bijdragen. Het staat wel vast dat we hoe dan ook pijn zullen moeten lijden. Ik stel alleen voor om deze pijn te minimaliseren (binnen ethische grenzen natuurlijk).

Wat doen professionele beleggers?
Wat sommige superbeleggers doen kunt u nalezen in mijn vorige artikelen Einde van de euro deel 1, deel 2 en deel 3, en An Irish house of cards deel 1 en deel 2.

Oproep aan u
Verder roep ik u op om met alternatieve scenario's te komen om de boel te redden. Pro of contra euro, links of rechts, maakt daarbij niet uit. Ik verklap u alvast dat ik voor Europese samenwerking ben, maar tegen een Federale Staten van Europa… Let the brainstorm begin.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 maart 2011 10:57
    Gewoon: geld bijdrukken om die kl***zakken overeind te houden en een flexibele Europese belasting invoeren, die afhankelijk is van de begrotingsdiscipline.
    Belasting als volgt berekenen: Reeel begrotingstekort minus 3 % gedeeld door de totale hoeveelheid ingezetenen = heffing per ingezetene. Betaling in begrotingsjaar rechtstreeks door de ingezetenen aan de EU. Als burgers van een land geen Europese belasting geheven willen zien, dan houden ze hun begroting maar op orde.
    Op die manier bereik je dat de oplichters de rekening toch zelf moeten betalen.
  2. Alexander Sassen van Elsloo 1 maart 2011 10:58
    @Pieter Kort Ik denk niet dat de NMA er iets mee kan. De bankobligaties zullen waarschijnlijk tegen een hoge prijs (lage yield) zijn uitgegeven waardoor de markt ze uberhauopt niet zou willen kopen. Bank B krijgt daardoor een 100% toewijzing van bank A zeg maar. Verder mag een bank altijd een private plaatsting doen.
    Kijken we naar het gehele spel inclusief de staatsgaranties, dan kan je misschien wel stellen dat dit ongeoorloofde staatssteun is. Maar garanderen van bank schuld wordt blijkbaar of niet beschouwd als staatssteun of het wordt door de vingers gezien om maar een bankroet van de Ierse bankensector en daarmee hoge afschrijvingen voor andere Europese banken te voorkomen.
    Sec bekeken is deze constructie natuurlijk van de zotte (lijkt een beetje op het CDO/rommelkredieten verhaal), maarja ik vrees dat het nog allemaal veel zotter gaat worden...
  3. jaban 1 maart 2011 11:17
    Banken en ook overheden doen altijd weer hetzelfde.
    In het goudenmunten stelsel werd geknoeid tot het omviel.
    In ca 1965 begonnen de japanse banken op de eurodollar markt te opereren.Ze leenden enorme hoeveelheden geld , vooral ook aan elkaar en aan elkaars dochterondernemingen. Uiteindelijk kwam de hele sanering in een soort Bad Bank en daar zijn ze nu 50 j verder nog steeds mee bezig.
    Mr. Greenspan liet de huizenmarkt de lucht in vliegen en de Fed laat nu alle assets in de hele wereld de pan uit vliegen , een bubbel die moet ontploffen . De EU is iets heel bijzonders . Ze doen 100 % het omgekeerde van wat bij de oprichting is afgesproken.

    Wat de Ieren nu doen is slim crimineel en de ECB zou onmiddelijk moeten ingrijpen.

    Alexander , prima stukjes , heel informatief. Ga door
  4. RebelR2 1 maart 2011 12:39
    Ja tuurlijk als Ierland, Griekenland valt gaat Europa, dat gaat niet gebeuren maar het is wel zo dat het niet fair is alleen Ierse burgers te laten betalen voor bubbles die verweven zijn over de hele wereld.
    Ierland is aan herstructureren, maar ze laten zich terecht niet meer alsmaar met de zweep bewerken. Griekenland ja daar mag het wel wat strenger. Maar ook daar geldt goede wil is het halve werk.
    Ray.
  5. DoubleH 1 maart 2011 12:46
    Alexander ik vind het altijd om te genieten als er weer nieuwe column van je staat.
    Mijn oplossing? Ik ben er nog voor aan het leren maar een goede oplossing zonder pijn is er volgens mij niet. Ook heb ik nog van niemand anders een goede oplossing gehoord. Ik denk dat het een onmogelijke opgave is.
    De indruk die bij mij wordt gewekt is dat de ECB en alle andere instanties die er invloed op hebben, proberen inflatie te creëren om de nominale schulden te verminderen. Het feit dat je bij de ECB geld kan lenen tegen renteniveau's lager dan de inflatie is toch belachelijk? Zou zo'n politiek een oplossing kunnen bieden?

    MVG, DoubeH
  6. [verwijderd] 1 maart 2011 13:00
    Dit is weer zo'n opgeklopt sensatieverhaal. Als bank A aan bank B uitleent welke op zijn beurt dat geld weer uitleent aan bank A dat is er per saldo niets uitgeleend. Er valt dus ook niets te halen bij de ECB.
    Als ik het verkeerd heb dan even aandacht voor het volgende:

    Waarom gaan ze die 20 miljard op hun beurt weer niet verder uitlenen om nog een keer 20 miljard bij de ECB los te peuteren en daarna nog een keer en laten we gek doen daarna nog een paar keer.
    Zo trekken we de hele ECB lekker leeg.
  7. Alexander Sassen van Elsloo 1 maart 2011 13:08
    @double H Het creeeren van inflatie is inderdaad de meest voor de hand liggende optie voor politici (vergeet niet inflatie is het in geniep bestelen van spaarders en pensionado's). Alleen inflatie is een beest wat moeilijk te controleren valt. Voor je het weet is de controle zoek en krijg je hyper inflatie, een soort Weimar deel 2...
    Persoonlijk denk ik dat dat de route wel gaat worden dus harde assets zoals goud en hardere valuta (relatief) zoals Zwitserse franken behoren tot the usual suspects als het gaat om investeren...
    Dank voor je bijdrage! cheers, Alex
  8. Alexander Sassen van Elsloo 1 maart 2011 13:14
    @Waarheid: het systeem werkt inderdaad zo, alleen zit er een limiet aan de hoeveelheid schulden die de Ierse overheid kan garanderen. Voordeel is nu dat er niet weer in de krant staat dat de Ierse overheid de Ierse banken moet bijfinancieren. Maar dit is eigenlijk wel het geval. Het is zoals onze minister Jan Kees de Jager begin dit jaar zei dat de euro bail-out ons geen cent gaat kosten... Maar dan vergeet hij even dat de door Nederland afgegeven garanties ook aangesproken kunnen worden... Deze man heeft dus ook geen correcte stand van zaken weergegeven. Maar u heeft gelijk, het is van de zotte...
  9. forum rang 5 The Third Way... 1 maart 2011 13:17
    Dit is een redelijk verhaal, hoewel weer de feiten niet dusdanig breed zijn dat deze alleen tot problemen zullen leiden voor de gehele EU incl. NL. Als aanvulling daarom het volgende. In Griekenland zijn ze al een stap verder en worden de stellingen ingenomen richting EU-IMF. Het is voor de insiders duidelijk dat volgende maand bij de volgende IMF controle de boel zal springen indien wordt vastgehouden aan de gemaakte afspraken.

    De enige vraag is wanneer het verkeerd gaat en hoeveel het dan gaat kosten. Munchau schrijft weer in de FT dat de Duitsers er niets van hebben begrepen, maar indien een intellectueel als Weber irrationeel acteert behoort de vraag te zijn of hij nou gek is of wij...

    De vervolgvragen zijn dan: stort het huis in elkaar of kunnen we er uit groeien (nominaal = inflateren)? Willen de Duitsers cs de schulden dragen?

    Hoe hierop inspelen als belegger?

    Tot vandaag short ik de bund omdat ik er vanuit ga dat zowel inflatie als Duitse steun deze zullen verzwakken. Grootste risico hierbij is dat op korte termijn bij PIGS problemen de veilige haven rol tegen me kan werken. Nu dat steeds duidelijker wordt dat de Duitsers wellicht er onderuit willen wordt mijn positie ook op langere termijn minder solide...

  10. swieb 1 maart 2011 13:18
    De problemen van de banken worden nu bij de belastingbetaler gelegd.
    Bij ieder willekeurig bedrijf dat failliet gaat zijn de aandeelhouders en obligatiebezitters de sigaar.
    Vanwege de noodzaak van banken voor de economie heeft de overheid besloten om de banken te steunen.
    Stop de steun neem de toko over en laat de bank formeel failliet gaan. De rekeninghouders krijgen hun geld toch wel doordat de staat garant staat voor 100.000 euro.
    De aandeel- en obligatiejongens hebben dan vette pech maar de pijn wordt tenminste niet meer bij de belastingbetaler neergelegd. Als belegger ken je die risico's dus moet je niet zeuren.
    Kortom, herstructureren bij de banken.
    Het is dan ook meteen voorgoed klaar met die bonussen die de bankiers nog steeds van ons belastinggeld geld aan elkaar toeschuiven.
    Hoezo maatschappelijk realiteitsbesef?!
  11. hans42nl 1 maart 2011 13:20
    De financiele sector is ziek. De economie floreert, tot de financiele sector ons in de volgende crisis stort. Begin deze eeuw was het de internet bubbel. Twee jaar geleden werden allerlei leningen als AAA geclassificeerd, maar het was rotzooi. Is enig bedrijf of zakenbank gestraft voor deze misdrijven? De burgers betalen wel.

    M.i. zijn de volgende maatregelen nodig :

    1. Ontneem elke bank die over 3 jaar nog filialen of samenwerkingsverbanden in tax-heavens heeft de bankvergunning in de EU.

    2. Stel een omzetbelasting vast van bv 0,5% voor elke financiele transactie (zorgt ervoor dat beleggen wordt gestimuleerd en speculeren ( zeker day-trading) minder attractief).

    3. Stel een omzetbelasting van 50% in op derivaten in grondstoffen en voedsel voor alle betrokkenen die deze producten niet gebruiken.

    4. Laat private equity en hedge funds belasting betalen over hun aan en verkoop van bedrijven in het land waar ze werken ( als in Australie)

    5. Laat overheden beleggingen en spaargelden garanderen tot een maximum van 90%.

    6. Stel een minimum belasting in van 75% ( zoals in Canada).

    7. Geef alle vermogens beheerders die de EU willen verlaten een vertrekpremie, onder inlevering van hun paspoort en nationaliteit.
  12. Spijker68 1 maart 2011 13:36
    Bij lenen bij de ECB hoort een opgave te worden gedaan van de partijen die betrokken zijn bij de leningen waarvoor garant gestaan wordt zodat gecontroleerd kan worden op de zuiverheid van de aanvraag. Leningen aan een andere bank dienen als onzuiver te worden aangemerkt en mogen niet leiden tot goekeuring van de bij de ECB aangevraagde lening.
  13. [verwijderd] 1 maart 2011 14:21
    Dit is toch gewoon gedoemt om te mislukken of heb ik dat verkeerd? Het enige wat nu het systeem nog kan redden is een ontwikkeling die de arbeidsproductiviteit significant verhoogd en vanaf nu nog alleen maar verbeterende omstandigheden. Maar dat lijkt voor de huizenmarkt een utopie...
  14. hava 1 maart 2011 16:24
    Er moet een exit strategie ontwikkeld worden om landen uit de euro te zetten. Zij krijgen dan weer hun eigen munt en zullen de schuld in deze munt terugbetalen. Als deze munt dan minder waard is dan is het risico voor degene die uitgeleend heeft. Dat was al zo voor de komst van de euro. Landen kunnen dan hun munt aanpassen, de rente zal hoger liggen zoals ook voor de invoering van de euro het geval was. Op deze wijze zijn landen als Argentinie, die zijn munt aan de dollar had gekoppeld en deze ook los moest laten, er weer bovenop gekomen. Als dat niet gebeurt zal er een steeds groter probleem ontstaan dat een algehele crisis zal veroorzaken. Minister de Jager verkondigt nu vol trots dat we meer naar de PIIGS landen exporteren dan naar China. Dat komt vanwege de geringe concurrentiekracht van deze landen. Later zullen we dit voordeel dubbel weer in moeten leveren. Maar dan is de Jager weg. Tot 2013 of 2014 kan dit probleem nog vooruit geschoven worden. Stijging van de AEX tot maximaal die tijd.
  15. ljjls 1 maart 2011 16:41
    De financiele sector = NIET ziek! Het slag mensen dat daar 'werkt' maakt gebruik van de mogelijkheden die de samenleving geeft! De kaders, het toezicht en de handhaving vanuit de samenleving deugen niet, althans zijn niet in ieders belang. Bij politici speelt nationalisme en gebrek aan intelligentie en persoonlijkheidsstoornissen nog te veel de boventoon om echt goed beleid te voeren. En uiteindelijk kiest de bevolking z'n eigen psychopaten. In Europa hebben we moderne uitvoeringen zoals Berlusconi. In het Midden Oosten en Afrika zitten vooral de oude vertrouwde macho's die er op los laten slaan en schieten als ze hun zin niet krijgen. Die hebben wij 60 jaar geleden hopenlijk voor altijd geloosd, maar de moderne psychopaten zijn ook gewetenloos etc, maar slimmer. Dus eerst maar eens een profiel maken voor gewetensvolle, wijze en intelligente leiders en een globale visie op welzijn voor allen. Dat kan nog wel even duren helaas. En vooral een rem zetten op hebzucht (kleptomanie)en eerzucht, wat overal ongebalanceerde(narcistische)types aan top brengt (semi-overheid)en bedrijfsleven. De Balkenende norm voor iedereen. Dat we zo langzaam leren van fouten is wel vreemd.
  16. Wij Rosario 1 maart 2011 17:09
    Beste heer van Elsloo,
    Zou dit ook niet in Nederland en in de andere Euro landen kunnen gebeuren? Als de ECB het van Ierland al niet eens door hebben dan kunnen Nderlandse banken dit helemaal doen. In Nederland wordt door de burger en de staat bijna het meeste geleend ter wereld, volgens de cijfers van vorig jaar 2 keer zo veel als in de VS. In de VS vindt men dat men te ver gegaan is, kun je begrijpen wat de toestand in Nederland is met een gigantische huizenhypotheek bubbel. Het is gewoon wachten tot die barst en de PIIGS krijgt er een enorme N bij. Nederland is de laatste jaren financieel zeer slecht bestuurd en daar gaan we de vruchten van plukken. We hoeven dus niet steeds naar de PIIGS en België te kijken laten we eerst onze eigen rommel opruimen te beginnen met de AFM en de DNB.
  17. Julian247 2 maart 2011 08:36
    De gevolgen van de crisis voor de banken zullen uitgesmeerd moeten worden over meerdere jaren. Ik stel wel voor dat zolang de obligaties en perpetuals van banken niet op minimaal 100 % staan, de uitgevende banken geen enkel personeelslid ook maar 1 cent bonus mogen geven. Nu is het zo dat de arme burger maar 60 procent van zn geleende geld aan een bank terug kan krijgen en de banken zouden dit eerst naar 100 moeten brengen alvorens zichzelf weer nodeloos te verrijken.
    Maar ja, slechte gewoonten zijn moeilijk af te leren bij dit soort tuig

    ps kan wilders geen tuigstad opzetten voor bankiers? Ik ken er genoeg die ervoor in aanmerking komen.......
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links