Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Icesave wordt vervolgd

IJsland gaat nog steeds niet akkoord met een afbetalingsregeling met betrekking tot Icesave, bleek afgelopen weekend uit een bericht. Over het verleden van Icesave hoef ik niets uit te leggen. Vanwege gebrek aan goede controle kon een buitenlandse bank bij Nederlandse spaarders geld ophalen door deze te lokken met hoge rentes.

Achteraf is gebleken dat het toezicht vanuit De Nederlandsche Bank onvoldoende was. Er zijn zelfs bewijzen dat DNB meer wist en te laat heeft ingegrepen. Een leerzame les zou ik zeggen en voorkom dit voor de toekomst door maatregelen te treffen. Helaas, deze zijn nog steeds niet genomen. Dit zal waarschijnlijk wel te maken hebben met de Europese wetgeving, maar wat heeft de Nederlander hier aan als deze weer de dupe wordt?

Contact met DNB
Ik nam hier in juli 2008 al eens contact over op met DNB. Het was mij een doorn in het oog dat DNB geen toezicht houdt op aanbieders die wel in Nederland actief zijn. Het toezicht is dan van toepassing in het thuisland zelf.

In onderstaande mailwisseling ging het om een woonlastenverzekering, waarover een iex-lezer / klant mij een vraag had gesteld:

Geachte heer,
Een klant van mij had een vraag over Quantum Leben AG, namelijk of deze partij ook onder uw toezicht staat.

Antwoord DNB:
Geachte heer Koets,
In antwoord op uw vraag d.d. 10 juli jl. kunnen wij u meedelen dat Quantum Leben AG niet onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank. Wij kunnen derhalve geen uitspraak doen over deze instelling en verwijzen u naar de instantie die toezicht houdt op genoemde verzekeraar, de Liechtensteinse toezichthouder. Deze kunt u bereiken op onderstaand adres.

Financial Market Authority (FMA).
P.O. Box 684. 9490 Vaduz, Liechtenstein, Tel: +423 236 7377,
www.fma-li.li/?page_id=8&l=2

Hopend u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groeten,

De Nederlandsche Bank N.V. Afdeling Communicatie

Website AFM
Zoals al eerder vermeld is er niets veranderd. Wel kan iedereen op de website van de AFM precies nakijken hoe het toezicht is geregeld met een buitenlandse verzekeraar. Zo kan een selectie worden gemaakt betreffende schadeverzekeraars en levensverzekeraars die onder toezicht vallen in het thuisland.

Niemand zit op een tweede Icesave te wachten. Nu DNB niets kan doen, is het dus aan de adviseurs die bepaalde verzekeringen aan hun klanten aanbieden. Stel een adviseur adviseert een risicoverzekering van een aanbieder die niet onder toezicht staat. Deze aanbieder kan zijn verplichtingen niet nakomen bij een overlijden van de verzekerde. De gevolgen voor de overgebleven partner zijn dan enorm.

Woonlastenverzekering
Hetzelfde is van toepassing op bijvoorbeeld een woonlastenverzekering. Iemand denkt goed verzekerd te zijn voor arbeidsongeschiktheid, maar in praktijk wordt niets uitgekeerd. U begrijpt waar de klant gaat klagen… De adviseur zal dan verklaren dat hij er ook niets aan kan doen. Ik ben heel benieuwd of de adviseur alsnog aansprakelijk kan worden gesteld.

In ieder geval zal bij een faillissement van een verzekeraar die onder toezicht staat van Nederland, de portefeuille worden aangeboden bij andere verzekeraars. Ook dan is nog de vraag of de verzekeringen worden overgenomen, maar dan blijft wel over dat de verantwoordelijkheid niet meer bij de adviseur ligt. Bovendien is de kans groot dat vanuit het kabinet wat geregeld gaat worden. Wat zou eigenlijk de rede zijn van verzekeraars om niet onder het toezicht van Nederland te willen vallen?

 

Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
Een huis kopen, voorkom een drama!
Klik hier om dit boek te bestellen
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2011 12:58
    dat ICEsave zich niet verdedigt door te stellen dat de schadeclaims hoger uitvallen, omdat onze toezichthouders het lieten afweten...

    Dat de bevolking zich verzet is te begrijpen...als ING omvalt, hebben we hier een vergelijkbaar probleem en kunnen we als 'medeplichtigen' van deze Nederlandse bank ook claims verwachten en diep in onze zakken graven.

    mvg ivet

    NB: even los van deze discussie, maar bereiken jou (Jos) ook meer geluiden over door banken opgelegde aflossingen op uitstaande hypotheken?(en dan m.n. ING?)
  2. Jos Koets 22 februari 2011 13:37
    quote:

    invoorentegenspoed schreef op 22 februari 2011 12:58:

    dat ICEsave zich niet verdedigt door te stellen dat de schadeclaims hoger uitvallen, omdat onze toezichthouders het lieten afweten...

    Dat de bevolking zich verzet is te begrijpen...als ING omvalt, hebben we hier een vergelijkbaar probleem en kunnen we als 'medeplichtigen' van deze Nederlandse bank ook claims verwachten en diep in onze zakken graven.

    mvg ivet

    NB: even los van deze discussie, maar bereiken jou (Jos) ook meer geluiden over door banken opgelegde aflossingen op uitstaande hypotheken?(en dan m.n. ING?)
    Ik heb nog geen geluiden vernomen Ivet, maar het zal mij niet verbazen dat dit wel gaat komen. Ik heb hier enkele jaren geleden al voor gewaarschuwd dat dit kan gaan gebeuren.

    Gr. Jos
  3. forum rang 4 s.lin 1 december 2012 08:43
    IJsland betaalt al ons IceSave geld terug
    30 nov 23:18
    Opvallend goed nieuws vanuit het ministerie van financien vanavond: IJsland betaalt de Nederlandse overheid de komende jaren al het voorgeschoten geld voor het failliete Landsbanki terug. De helft is al binnen in Den Haag.

    De Nederlandse overheid heeft in 2008 de Nederlandse spaarders van het failliete IceSave volledig schadeloos gesteld voor in totaal 1,428 miljard euro. Nederland heeft ondertussen al 734 miljoen euro teruggekregen uit de boedel van de bank Landsbanki, de moeder van IceSave.

    De verwachting van IJsland is dat de boedel uiteindelijk toereikend zal zijn voor "een volledige recuperatie van de hoofdsom". IJsland en de curator van de bank stellen dat het nog openstaande deel van de hoofdsom de komende jaren wordt afbetaald.

    Na een boedeluitkering uit de failliete bank Landsbanki in december 2011 (443 miljoen euro) en een uitkering in mei 2012 (197,3 miljoen euro) is er dit jaar een derde uitkering van ruim 93,5 miljoen euro ontvangen. Er is nu ongeveer 734 miljoen euro binnengekomen op een totale uitkering in 2008/2009 van 1,428 miljard euro (iets meer dan 50%).

    Over IJslandse rentebetalingen op het voorgeschoten bedrag wordt overigens niet gesproken.
    bron: RTL-Z
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links