Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

An Irish house of cards, deel 2

Ik gaf vorige week in mijn column twee redenen waarom volgens mij KBC overgewaardeerd is. Ten eerste is de waardering ten opzichte van de boekwaarde veel te hoog. Daarnaast is sprake van hoge blootstelling aan staatspapier van de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland, en Spanje). Hier volgen mijn drie andere argumenten.

3) KBC heeft hoge blootstelling aan Centraal- en Oost-Europese staatsschuld en hoge operationele blootstelling

Bron: KBC 4e kwartaalbericht

Hongarije bijvoorbeeld, staat er zwak voor. Terwijl de blootstelling in totaal 10,4 miljard euro is; om en nabij even groot als de KBC marktkapitalisatie. Verder moet u weten dat onder de uitstaande kredieten veel hypotheken zitten die door de lokale bevolking zijn genomen, maar wel in Zwitserse franken (dus niet in de lokale munt zoals de forint). In mijn scenario betekent dit dat de lokale Centraal- en Oost-Europese munten door het putje gaan terwijl de Zwitserse frank aansterkt. Dit scenario zal dan ook zeer waarschijnlijk leiden tot een algeheel faillissement van de meeste huizenbezitters in deze regio.

Kortom, de uitstaande kredieten van 36,9 miljard euro kunnen in rap tempo toenemen als de Zwitserse frank aansterkt ten opzichte van de Centraal- en Oost-Europese munten. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook, maar dat is niet mijn lange termijn scenario. Al met al hoeft er maar iets mis te gaan en de KBC-aandeelhouder zal worden geconfronteerd met verwatering.

4) KBC heeft een hoge operationele blootstelling aan Ierland
KBC heeft een leningenportfolio van 17,2 miljard euro uitstaan in Ierland. Om dit in de juiste context te zetten vind ik het nuttig om naar de thuismarkt van KBC te kijken. In België staat in totaal 18,1 miljard euro uit. Kortom, KBC heeft een relatief zeer grote blootstelling aan Ierland. Het wordt nog markanter als we de uitstaande leningen in beide landen per hoofd van de bevolking uitdrukken: KBC heeft gemiddeld per capita 4.095 euro uitgeleend in Ierland tegenover 1.676 euro per hoofd in België.

Dit had toch de nodige alarmbellen moeten laten rinkelen op de risicobeheerafdeling van KBC én bij beleggers. Maar helaas hebben beide partijen te veel, naar mijn mening, gefocust op de waarde van het onderpand (het vastgoed).

Doordat Ierland zo veel en goedkoop kon lenen is daar een enorme vastgoedzeepbel ontstaan, met als gevolg dat de loan-to-value (waarde van de lening ten opzichte van de waarde van het onderpand) er heel goed uitzag. Maar als de prijzen hard omlaag gaan kan het beeld plotsklaps verslechteren. Dit is precies wat nu in Ierland gaande is. Tot nu toe heeft KBC niet al te veel hoeven afschrijven in vergelijking met Allied Irish Banks, Bank of Ireland en Anglo Irish. Deze drie banken hebben met name geld uitgeleend aan projectontwikkelaars. Dit was de eerste groep die voor de bijl ging.

KBC daarentegen heeft juist uitgeleend aan met name particulieren (76% van totaal, rest is mkb) in de vorm van hypotheken. Deze groep is laatcyclisch met betrekking tot de ineenstorting van de vastgoedmarkt. De hypotheekhouders doen er alles aan om hun huizen te kunnen blijven betalen.

Echter doordat de werkeloosheid (nu op ongeveer 14%) maar blijft stijgen, moeten steeds meer van hen de handdoek in de ring gooien. Dit heeft tot gevolg dat onder meer KBC geen rente en aflossing meer ontvangt op haar uitstaande leningen (directe impact op de winst). Normaal zou de bank beslag laten leggen op het huis en deze doorverkopen om zodoende de lening af te lossen.

Maar aangezien de huizenprijzen met 50% ten opzichte van de piek zijn gedaald, betekent dit dat KBC enorm moet afschrijven op de leningenportefeuille (meer dan 40% van de hypotheken die KBC in Ierland heeft verschaft staat onder water). Nu heeft KBC wel wat voorzieningen genomen, maar deze bedragen maar 750 miljoen euro, oftewel een luttele 4.4% van het totaal aan uitstaande leningen.

5) KBC herfinanciering in gevaar door langlopende Belgische regeringsformatie
De kabinetsformatie in België heeft net een wereldrecord gebroken; onze zuiderburen zitten al meer dan 250 dagen zonder een effectieve regering. Kijkend naar het herfinancieringschema van KBC (meer dan 5 miljard euro in 2011 en een kleine 20 miljard euro tot en met 2014) is dit het laatste waar de bank op zit te wachten. Uiteindelijk is de Belgische overheid de lender of last resort.

Doordat deze nu zwak overkomt - niet alleen vanwege de formatieperikelen maar ook door de zeer hoge staatsschuld - is de opslag die KBC moet gaan betalen zeer waarschijnlijk groter dan voorheen. Dat zal de winstgevendheid verder drukken en de risicoperceptie van investeerders nadelig beïnvloeden (beta). Dit leidt weer tot kleinere winsten en een lagere koerswinstverhouding, iets wat in het vak een double whammy wordt genoemd.

Al met al zijn er genoeg risicofactoren die een lagere waardering rechtvaardigen. In mijn Einde van de euro-scenario kan zelfs gezegd worden dat KBC in de voorhoede staat, dus daar waar de hardste klappen gaan vallen. Daarmee is KBC naar mijn mening een ideale (brand-)verzekering tegen een verdere eurocrisis.

 

Extra disclaimer: ik heb geen posities in de genoemde banken. In juli en augustus (2010) heb ik een soortgelijke mening over KBC in een research note naar mijn klanten gestuurd. Tevens wil ik benadrukken dat mijn mening over KBC grotendeels gebaseerd is op mijn Einde van de euro-scenario.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2011 11:40
    Hoi Alexander,

    Leuke analyse met een aantal valide punten. Ik vind echter wel dat je naar een resultaat toepraat: alle argumenten tegen KBC worden op de meest negatieve manier benaderd, positieve punten die er ook zullen zijn, worden niet genoemd. Op deze manier kan ik elk bedrijf of bank het putje in praten.

    Edwin
  2. Alexander Sassen van Elsloo 22 februari 2011 11:53
    @Edwin Het lijkt eenzijdig en in zekere zin is dat ook het geval. Macro investing kan in wezen niet anders zijn; je hebt een macro view en daarop baseer je je belggingen. Tevens moet ik herhalen dat het idee is om binnen de 500 woorden per artikel te blijven. Het gaan hebben over de deposito basis in Belgie (erg goed bijv) heeft geen plaats en weegt niet op tegen de negatieve punten die ik heb genoemd. Dus ik begrijp dat je misschien denkt dat ik eenzijdig te werk ga, maar in realiteit heb ik alle pro en cons afgewogen en mbv mijn macro view een richting gekozen die ik de meeste kansen toedicht. Dat is dus dit scenario.. In ieder geval bedankt voor je bijdrage Edwin. Cheers, Alexander

    @short gaan kan de particulier wel dmv put opties of calls schrijven bijvoorbeeld.
  3. hap 22 februari 2011 14:01
    De Amerikaanse minister van financien, Timothy Geithner, had nog een relevant commentaar dat vooral sloeg op de Britse banken. Door de 'light-touch' regulatie in het UK, probeerde dit land meer financiele transacties binnen te halen ten koste van andere landen. Er zou geen ander land zijn waar de banken zo'n groot deel van de economie uitmaakten als het UK. Dat geeft toch te denken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de Allied-Irish alsnog omvalt en vele Britse banken met zich mee trekt?
    Als die Britse speculanten, zelfs al wonen ze er niet, nou eens short gaan zitten in Britse banken, dan bedenkt Cameron zich wel en bekeert hij zich ineens tot het Merkel-kamp.
  4. forum rang 5 The Third Way... 22 februari 2011 16:26
    Alexander, deze argumenten zijn mijns inziens meer valide dan in het eerste stuk, vooral punten 4&5. Intuitief ben ik het met je eens. Echter, wellicht door de gedwongen bondigheid van het artikel, meer diepgang had verhelderend kunnen werken. Bijvoorbeeld, hoe verhoudt de "provisionering" van KBC zich tot de concurrentie?

    Zoals je waarschijnlijk weet is bv GS niet zo negatief over deze Ierse exposure. Ook al ben ik geneigd om dat verhaal met een korreltje zout te nemen, er zit vooralsnog wel meer 'granularity' in hun advies.

    trends.rnews.be/nl/economie/attachmen...
  5. [verwijderd] 27 februari 2011 18:46
    Beste Alexander, als je in het vervolg nog eens een analyse wil geven over een aandeel, check dan eerst de gegevens. Je analyse is oppervlakkig en aanmatigend, getuige daarvan je vergelijking tussen de Ierse en Belgische leningsportefeuille; je neemt voor België enkel de business unit merchant banking en vergeet de business unit België. Hoe ken je dan in hemelsnaam serieus genomen worden?
  6. Alexander Sassen van Elsloo 28 februari 2011 21:49
    @mini me Ik heb inderdaad alleen de merchant banking portefeuille vergeleken. De gewone Belgische leenportefeuille bedraagt EUR 60 miljard. Maar het punt wat ik duidelijk wil maken is dat een de Merchant banking tak van KBC belachelijk veel heeft uitstaan aan 1 land, zeker t.o.v. de thuismarkt. Maar u hebt gelijk dat ik dat duidelijker had moeten maken. Daarvoor mijn dank.
    De conclusie verandert er niet door want ik heb die uitstaande leningene gepakt waarvan ik denk dat die nooit terugbetaald gaan worden (geheel of in gedeelte) en die heb ik vergeleken met het Tier 1 kernkapitaal en de marktkapitalisatie. Die twee, liggen in mijn euro scenario, niet in een gunstige verhouding. Maar nogmaals dank voor de pointer. Groet, Alexander
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links