Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Voordelen van een beursfusie

NYSE Euronext en Deutsche Börse willen fuseren. De fusie zou een aandelenruil met een waarde van 25 miljard dollar betekenen. Een nieuw op te richten houdstermaatschappij zou voor 40% eigendom worden van de NYSE Euronext aandeelhouders en voor het overige deel van de aandeelhouders van de Duitse beurs zijn.

Fusie, geen overname
Tijdens de persconferentie heeft de bestuursvoorzitter van Deutsche Börse, R. Francioni, meerdere malen herhaald dat het een fusie en geen overname van NYSE Euronext betreft. Hoewel de Duitsers 60% van de combinatie krijgen, zijn de bestuurszetels precies 50/50 verdeeld.

In de VS bestaat weerstand tegen deze voorgenomen transactie. Veel Amerikanen zien het icoon van Wall Street in vreemde handen komen. Toch wordt niet verwacht dat de aandeelhouders van de beurzen de fusie tegen zullen houden. Daarvoor zijn de voordelen eenvoudigweg te groot.

Door de fusie denken de beurzen 400 miljoen dollar aan kostenbesparingen te kunnen realiseren. Daarnaast zou de gezamenlijke omzet ook nog een positieve impuls krijgen van ruim 100 miljoen dollar als gevolg van zogeheten cross-selling. De verwachting is dat afnemers van de diensten van Deutsche Börse meer diensten van NYSE Euronext zullen gaan afnemen en vice versa.

Toezichthouder
Niet zozeer de aandeelhouder maar eerder de toezichthouder zou roet in het eten kunnen gooien. Door de fusie ontstaat de grootste beurs ter wereld. De toezichthouder zou wel eens kunnen oordelen dat de combinatie te dominant wordt en daarom eisen dat delen worden afgesplitst. Dat zou er toe kunnen leiden dat de in het vooruitzicht gestelde fusievoordelen duidelijk lager uitvallen.

Er is echter een ontwikkeling waarmee de bezwaren van de toezichthouders gepareerd kunnen worden. Wereldwijd is er een onmiskenbare concentratietrend te zien. Onlangs kondigde de London Stock Exchange het samengaan met de beurs van Toronto aan. De beurs van Singapore zou willen fuseren met de Australische beurs en twee grote alternatieve beurzen, Bats Europe en Chi-X, zijn ook in gesprek om samen te gaan.

Motivatie voor fusie
Het is de opkomst van deze alternatieve beurzen die NYSE Euronext en Deutsche Börse heeft bewogen om samen te gaan. In Amerika is inmiddels circa 70 procent van de beurshandel gemigreerd naar de alternatieve handelsplatforms. In Europa is het aandeel van de alternatieve beurzen kleiner maar laat wel een sterke groei zien.

Door de fusie krijgen NYSE Euronext en Deutsche Börse meer financiële ruimte om de concurrentie aan te gaan met de alternatieve beurzen. Mogelijk leidt dat tot lagere handelstarieven. Per slot van rekening verliezen de gevestigde beurzen vooral marktaandeel omdat zij relatief hoge tarieven rekenen. Er is echter geen zekerheid dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links