Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NIBC: Portugal is afhankelijk van ECB en de markt

 

De analisten van vermogensbank NIBC buigen zich over de situatie in Portugal, waar de Europse maatregelen om de financiële nood te stelpen nog weinig effect lijken te sorteren. "Het positieve nieuws was dat Portugal er in slaagde om EUR 3,5 miljard op te halen in de markten. Portugal is daarmee goed op weg om de benodigde EUR 20 miljard voor dit jaar op te halen. Het leidde echter niet tot dalende rentes: tien-jaars rentes op Portugese staatsobligaties stegen op donderdag naar 7.5% en vijf-jaars rentes naar 6.7% op een intraday basis."

"Rentes daalden daarna weer iets, waarschijnlijk geholpen door interventie van de ECB. Dit suggereert dat Portugal afhankelijk is van de ECB om te voorkomen dat rentes scherp stijgen. Verder is het bemoedigend om te zien dat het Portugal is gelukt om geld binnen te halen. Echter, de situatie in Ierland is het bewijs dat zelfs het hebben van voldoende 'cash' geen afdoende verzekering is. De markten kunnen het land nog steeds dwingen financiële hulp van buitenaf te vragen."

Daardoor wordt de toekomst er waarschijnlijk niet rooskleuriger op voor de Portugezen, zeggen de analisten. "Een verdere stijging van rentes zal de situatie voor Portugal waarschijnlijk onhoudbaar maken en het risico vergroten dat het land hulp van de EFSF moet vragen. Gezien het feit dat de rente die Ierland moet betalen voor de leningen van het EFSF onder de 6% ligt, zijn er ook minder redenen voor Portugal om geld via financiële markten op te halen."

 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links