Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie is nu aan de beurt?

We zagen afgelopen week hetzelfde patroon als de week ervoor. Namelijk dat er goede cijfers voorbij kwamen, maar de fondsen die ze brachten toch omlaag gingen. Dat was twee weken geleden het geval bij ASML en Philips en afgelopen week was dit het verhaal bij Unilever en RDSA.

Maar ondanks dit effect zijn we niet echt omlaag gegaan. Neem even Philips, dat had best een leuk verhaal met meer de focus op Azië. De markt verwachtte echter veel meer en dus duikelde het fonds omlaag.

Dit effect van bezit van de zaak einde vermaak, is overigens wereldwijd te zien. Neem Microsoft, dat ook degelijke cijfers bracht maar eveneens omlaag ging. Zo flink dat we zelfs een verkoopsignaal krijgen in de Twindicator.

ASML, de collega van Philips die ook afgestraft werd op de cijfers, is echter afgelopen week weer hard hersteld en staat nu opnieuw tegen een weerstand op een veel hoger niveau dan voor de cijfers. Hierin speelde mee dat Intel een bepaalde chip moet terughalen, waarbij de kosten daarvoor op 1 miljard dollar geschat worden.

RDSA had ook een koersreactie na de cijfers. Ik had vooruitlopend op deze publicatie reeds calls geschreven en gelukkig voor mij ging het fonds ook omlaag. Dus om even in de spreekwoorden te blijven: het is allemaal te bont of er zit wel een vlekje op.  

Unilever liet nog een heftigere reactie zien, want het bedrijf waarschuwde voor de hogere voedselprijzen. Maar wat ook de verkopen triggerde, het gevolg was een flinke stap terug. We hadden al een tijdje een verkoopsignaal in de Twindicator en dus heb ik zakelijk geen posities meer. Maar ondanks de verkoopsignalen durfde ik niet echt short.

Waar ik ook bijna niet meer short durf is Apple. Sterker nog, ik durf het bijna niet meer te noemen. Want ik ben nu zo vaak op mijn spreekwoordelijke bek gegaan. De optimisten die denken dat de koers van een aandeel iets met het aandeel zelf van doen heeft, hadden steeds gelijk. Maar ik blijf een verkoopsignaal houden en dus…  
 
Amazon liet Kees de Kort na de cijfers op BNR niet meer bijkomen, toen het zijn tegenvallende verkoop weet aan de sneeuw. Natuurlijk ben ik het met Kees eens dat je dat eerder bij een gewone winkel zou verwachten en zeker niet direct bij een internetbedrijf. Ik heb mooie verkoopsignalen. Doe er mee wat je wilt.

Dan tot slot, JP Morgan raakte in opspraak omdat het wist van de problemen bij Madoff. Als ik advocaat was zou ik direct mijn pijlen op ze afschieten. Nu ben ik gelukkig geen advocaat, maar ook als speculant zou ik wel een gokje willen wagen op dit fonds. De koers staat op een relatief hoog niveau, dus is er wat mij betreft volop ruimte omlaag.

Let op: de adviezen zijn ultraspeculatief. Maar als de trend van de cijfers zich doorzet kunnen we eindelijk even corrigeren.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2011 03:16
    Bij Apple niet alleen de P hard is gestegen, maar ook de E. Corrigeer je de koers van Apple voor cash en near-cash items dan kom je op een KW van nog geen 16 over afgelopen 12 maanden. Niet heel duur lijkt me, zelf geen positie overigens. Kijk eens naar Netflix [NFLX] als je short kandidaten zoekt.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links