Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro tegen Down Under

Het tijdelijk verzwakken van het beeld van de eurodollar hebben we vorige week uitvoerig besproken. Daarom nemen we nu een kijkje aan de andere kant van de wereld, namelijk euro-Australische dollar.

De langetermijnvisie voor eurodollar is nog steeds dat we in een stijgende markt zitten, maar dat deze trend natuurlijk zijn correcties zal kennen. Voor de langetermijnbeleggers geldt dus dat er geen verandering is, maar dat dit voor de kortetermijnbeleggers of traders onder ons een handelsmogelijkheid naar in eerste instantie 1,3550 en daarna de 1,34 zone bekent mag duidelijk worden geacht.

Anyway, na veel heen en weer gestuiter is het dan toch nog op de valreep voor het weekend gebeurd. Vrijdag heeft de eurodollar de kortetermijnsteun die voor een dag of twee opgeld deed gebroken, waarmee de RSI ook voor de eerste keer oversold is geraakt. Geen goed teken weten de regelmatige lezers. En als nu de RSI niet meer overbought weet te worden, zoals het grootste deel van vorige week het geval was, krijgt de correctie serieuze vormen. Zodra wat meer in te melden valt, kom ik natuurlijk terug met grafieken van de eurodollar.

Australische dollar
Dan terug naar euro-Australische dollar. Vorige week werd een aantal keer gevraagd of ik dit valutapaar eens kon behandelen. Als eerste de langetermijngrafiek. In deze weekgrafiek zien we de langetermijndowntrend afgebeeld. Deze heeft via de cyclus van lagere toppen en bodems de koersen van de euro begeleid in z’n dalen. Nu is de vraag of de downtrend gebroken is, of beter gezegd komt er nu een stijging aan?

Een nadere bestudering van deze met de hand getrokken lijn op een kleiner time frame is noodzakelijk, voor de accuratesse van de analyse. Daarnaast geldt dat er nog steeds een cyclus van lagere toppen en bodems te zien is. Er is geen high uitgenomen en er is geen hogere low dan de laatste gerealiseerd. De RSI op dit time frame laat zien dat de meest recente stijging nog niet voldoende is om een draai van de markt te signaleren, want hij is na twee keer oversold te zijn geweest nu nog steeds in de bear market range gevangen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

We moeten dus inzoomen naar de daggrafiek om te zien of daar indicaties zijn voor enige terreinwinst van substantie aan de hand van signalen. De meer nauwkeurige weergave op dit time frame geeft ons in ieder geval de informatie dat we nog niet hard genoeg zijn gestegen om overbought te worden.

Trend beschadigd
De trend is wel beschadigd met eerste aanval op de 1,38, maar aangezien deze trend heel lang loopt is een breuk van een dag of twee naar mijn mening niet significant. Nu we bij horizontale en diagonale weerstand zijn aangekomen, lopen we het risico om de recente stijging licht te corrigeren om vervolgens wel een succesvolle aanval op beduidend hogere koersen voor de langere termijn te starten. We zoeken daarbij een niveau dat hoger ligt dan de vorige bodem, te gebruiken als springplank om uit te kunnen breken. Het belangrijkste niveau om te slechten is uiteindelijk 1,40. Daar nemen we afscheid van de bear market, omdat in dat geval koersen eindelijk na lange tijd weer eens overbought worden.

Het kan nog best even duren maar wanneer en indien we koersen boven de 1,40 zien denk ik dat we een aanval gaan inzetten op 1,55. Voor de kortere termijn geldt dat een correctie op z’n plaats is waarbij het van belang wordt dat we boven de 1,34 blijven noteren, om vervolgens dat niveau als springplank te gebruiken voor de aanval op de 1,40 en hoger.

Klik op de grafiek voor een grote versie


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links