Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Loopje of aanloopje

In valutaland is woensdagmorgen niet veel animo getoond om door te stijgen naar het koersdoel van 1,38 voor eurodollar. Sterker nog, er gebeurde per saldo eigenlijk helemaal niets. En 's avonds zagen we na de FOMC-vergadering een behoorlijk snelle beweging die een paar keer werd herhaald. Omhoog, omlaag en daarna nog een keer, om uiteindelijk dus niets op te schieten.

Zo ook vanochtend. We hebben opnieuw de extremen van de afgelopen dagen opgezocht, iets opgerekt, en weer rechtsomkeert gemaakt. Verschillende momenten en redenen, maar ongeveer dezelfde koersrange. Is dit een aanloop naar een verdere stijging of een correctie van substantie, of wordt er een loopje genomen met ons door uiteindelijk zijwaarts te blijven bewegen?

Zenuwachtigheid
Los van de cijfers lijkt het eerder dat er wat zenuwachtigheid begint te ontstaan wanneer, na een stijging van ongeveer 8 cent in evenzoveel handelsdagen, de koersen een tikje rustiger aan doen. Het gevoel dat het hard is gegaan overheerst, terwijl de meting van overbought niet genoteerd wordt. Helaas, moet ik daaraan toevoegen, want ik had liever gehad dat we wel overbought werden in de beweging omhoog, hetgeen een indicatie zou zijn van meer upside zonder al te veel geaarzel.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De daggrafiek is in de hele beweging omhoog niet overbought geweest en nu is de intradaggrafiek ook al een paar dagen niet overbought te krijgen. Het is een beetje een luchtledig gebied, waarbij het blijven liggen van koersen onder 1,3725 steeds meer problemen gaat oproepen voor de stijging en uiteindelijk via momentumverlies zelfs een correctie zal inluiden. Dit begint zich al af te tekenen in de RSI die na gisteren naar beneden is afgebogen.

Nog steeds geen man overboord voor beleggers. Maar voor de traders kan dit betekenen dat er eerst een aanval komt op de voormalige weerstand in de buurt van de 1,34, voordat eurodollar weer noordwaarts marcheert.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Het niet willen doorstijgen waardoor 1,3725 steeds duidelijker tot weerstand verwordt, heeft inmiddels schade toegebracht aan de opwaartse trend op de intradaggrafiek. Het hierboven beschreven koersverloop heeft er voor gezorgd dat we in ieder geval zijwaarts uit de trend op intradagbasis zijn gelopen.

Dat gegeven, samen met het feit dat divergentie nu duidelijk aanwezig is tussen de RSI en de koersgrafiek, duidt erop dat een correctie naar de 1,3550 en waarschijnlijk naar de 38,2% retracement van de meest recente stijging in de buurt van de 1,34 een steeds realistischer scenario wordt. Echter, er is ook nog steeds geen lagere high gerealiseerd van enige substantie, hetgeen er voor zorgt dat elke aanloop in welke richting dan ook wel eens het gevoel kan geven dat er een loopje wordt genomen met de valutatraders.

Even niets doen
Het is gewoon even onduidelijk voor de korte termijn, wat naar mijn idee een verslechtering van het kortetermijnbeeld betekent. Gebrek aan signalen, gebrek aan richting, gebrek aan overtuiging op dat time frame dus. Maar voor beleggers geldt nog steeds "niets doen", want het scenario voor veel hogere koersen op termijn staat nog als een huis.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 januari 2011 16:06
    Beste polli, zou kunnen maar het grote breekpunt van die lange termijn trend ligt dusdanig ver weg (namelijk op 1,45)dat ik het een ver van mn bed show vindt worden om daar vanaf huidige niveaus over te spreken. Daarnaast bestaan er meer niveaus die tussentijds van belang zijn en dus bepalend zijn voor een eventuele aanval op dat niveau van 1.45, waardoor het interessant is om daar eerst op te focussen. Dat gezegd hebbende, een andere downtrend en ook oude top bevindt zich op dit moment op de 1,35. Mijn focus, rekening houdend met de tijd die normaliter nodig is om die afstand af te leggen, is dan ook een aanval op de 1,33.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links