Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Valuebeleggen loont

Bloomberg, bekend van de terminals die veel gebruikt worden door institutionele beleggers, heeft vandaag op de site een artikel met een zeer interessante insteek: koop op 1 januari de aandelen met de laagste koerswinstverhouding (KW) en houd deze vast tot 31 december. Wat blijkt, deze aandelen presteren vrijwel zonder uitzondering jaar in jaar uit beter dan het marktgemiddelde.

De auteur van het artikel, John Dorfman, selecteert aan het begin van elk jaar tien Amerikaanse aandelen met de laagste KW. Deze aandelen moeten een marktwaarde hebben van minstens 500 miljoen dollar en de schuld mag niet hoger zijn dan de totale aandeelhouderswaarde van de onderneming. Deze criteria zijn ingebracht om minder risicovolle aandelen te selecteren. In maar liefst negen van de twaalf jaar presteerde deze portefeuille beter dan de S&P500 index.

Best presterend 2010
De best presterende onderneming in 2010 bleek Breitburn Energy Partners (Nasdaq: BBEP), met een rendement van 104 procent. BBEP is een olie- en gasbedrijf dat land bezit en leaset ter exploratie en exploitatie van energie.

Een bijzonder onderzoek waar de schrijver volgens ons toch een kleine fout maakt. Hij zegt geen fondsen te kennen die volgens deze methodiek beleggen. Dat klopt niet, wij gaan met onze value fondsen zelfs nog verder, wij kopen niet alleen op 1 januari de minst risicovolle sterk ondergewaardeerde aandelen, maar het gehele jaar door. Dat onze methodiek werkt blijkt wel uit het feit dat Breitburn Energy Partners één van de posities in het HEK American Value Fund is.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

 1. jun '11 Indexcrash 6
 2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
 3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. minister president Balkenende 24 januari 2011 15:13
  Klinkt allemaal heel erg vriendelijk. Maar onvoldoende hard. Lijkt een beetje op dat het gehele jaar vaak dezelde richting als de eerste vijf dagen van een beursjaar. Er zal wel een correlatie tussen zitten. Maar zet er maar niet veel je geld op.
  Morgen komt er iemand met een relatie tussen volle maan en de hoogte van de beurs. Zal ook wel een grappige relatie tussen zitten.
  Maar niet voor mij. Ik wil graag weer regeren. Daar ben ik goed in.
 2. rverhagen87 24 januari 2011 20:19
  quote:

  minister president Balkenende schreef op 24 januari 2011 15:13:


  Maar onvoldoende hard. Lijkt een beetje op dat het gehele jaar vaak dezelde richting als de eerste vijf dagen van een beursjaar. .

  Valuebeleggen is juist hard, ga eens wat lezen van Benjamin Graham. Dit experiment is natuurlijk niet direct op een zorgvuldige beleggingsstrategie. Als je valuebeleggen goed uitvoert kan dit zeker alpha genereren.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

NY-S&P 500

0,00 nov '18
0,00 0,00%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links