Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Facebook de nieuwe hype?

Bedrijven zoals Radio Corporation of America (RCA) hadden eind jaren twintig van de vorige eeuw grootse plannen met het toen net uitgevonden medium radio. Het streven was om iedereen naar zo'n toestel te laten luisteren. Men had zelfs een bizar plan om een autoradio te ontwerpen, want dan kon de consument onderweg ook berichten en muziek horen…


 
Wie de historie van deze aandelen RCA kent weet dat het idee prima was maar de koersen er al snel te hard op vooruit liepen. Het duurde uiteindelijk veel langer voor het elektronicabedrijf het idee kon uitrollen en er daadwerkelijk van kon profiteren. 

Eind jaren negentig van de vorige eeuw hadden zogenoemde dotcom-bedrijven ambitieuze plannen met internet en telecom. Zo wilde Cisco heel veel consumenten aansluiten op internet en deze overal en altijd een snelle verbinding geven.


 
Radio Corp had een fantastisch idee maar kijkend naar de grafiek heeft het lang geduurd voordat iemand die tijdens de hype was ingestapt ook nog iets van geld verdiende aan dit aandeel. Ook Cisco en vele andere internetbedrijven hebben het zwaar gehad en vele overleefde de neergaande cyclus na de hype niet.

Uiteindelijk zijn alle verwachtingen over het internettijdperk uitgekomen, alleen duurde het allemaal langer dan verwacht. Men was te optimistisch. Ruim tien jaar later is het beursgemiddelde van de Nasdaq index nog lang niet op de niveaus van tijdens de hype.


 
Op de top van de markt in 2000 betaalde men meer dan honderd maal de winst voor een bedrijf of men kocht zelfs aandelen van spelers die helemaal geen winst maakten. Ik dacht als ouwe rot in het vak dat ik dat nooit meer zou mee maken. Maar ook dat had ik mis.

Historie herhaalt zichzelf
Nu hebben we Facebook dat ineens 50 miljard dollar waard is, als we zakenbank Goldman moeten geloven. In mei 2009 werd het bedrijf gewaardeerd op 10 miljard dollar. In augustus 2010 werd Facebook gewaardeerd op 27 miljard dollar en nu dus op 50 miljard. De sociale netwerksite haalt een jaaromzet van 2 miljard dollar, u betaalt dus 25 keer de omzet. General Electric (GE) heeft een omzet van 150 miljard dollar en zou op deze manier gerekend 3,75 biljoen dollar waard zijn. Terwijl GE op de beurs ongeveer slechts 200 miljard waard is…

Maar moeten we dan kijken naar de 350 miljoen dollar winst die Facebook rapporteerde? In die vergelijking is het bedrijf momenteel 142,8 keer de winst waard. En kunnen nog 150 keer zo veel mensen worden aangesloten? Of zit Facebook met 500 miljoen gebruikers al op een maximaal niveau, zolang de totale wereldbevolking minder dan 7 miljard mensen telt?

Vinden we 100 dollar per gebruiker een mooi bedrag als waarde? Maar zelfs al vinden we dat, wie gaat deze klantwaarde betalen? En is daarmee dit bedrijf echt meer waard dan Time Warner, Dupont of Morgan Stanley? Ik zou het aandeel dus niet durven kopen, maar wie ben ik?

Goldman is heel positief. Maar ik ben dan ook niet zo positief over het aandeel Goldman. Ik denk dat we aan de bovenkant van de trend zitten en we meer potentieel omlaag hebben dan omhoog.


Maar ik moet ook toegeven dat er meer gekke zaken spelen op de beurs. Zo is Apple meer waard dan Microsoft en zelfs meer dan enkele grote oliemaatschappijen. Terwijl de producten die Apple brengt als modegevoelig te bestempelen zijn en ook gevoelig zijn voor de groei van de economie. Bovendien maakt slechts een beperkt deel van de consumenten gebruik van de producten van Apple.


 
Kortom, is de berekende waarde van Apple werkelijk de waarde? Is het bedrijf zwaar afhankelijk van één persoon? En heeft die persoon een blakende gezondheid? En is dit bedrijf altijd zo fantastisch geweest? In 1998 stond het aandeel gecorrigeerd voor splitsingen rond de 3 dollar...


 
Ik geloof op de huidige niveaus meer in Microsoft. Dat bedrijf heeft voor iedere consument een product, vernieuwt continu en heeft daardoor minder last van de economische cycli.


 
Maar iedereen moet voor zichzelf besluiten wat een hype is en wat niet. En iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij mee wil in zo'n hype. Ik zou adviseren om je ver weg van hypes te houden, omdat het heel moeilijk is te voorspellen wanneer de hype op zijn einde komt en tot hoever de hype gaat.

Ik kan iedereen ook adviseren om van tijd tot tijd een gokje met een gekochte put tegen de hype in te maken. Want mocht je gelijk krijgen en de hype eindigen, dan kunnen die  aandelen gemakkelijk decimeren. Dan kun je met een put meer verdienen en heb je grotere winstkansen dan met een staatslot.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 10 januari 2011 12:12
    gaat goed he met je aandelen die je een hype noemt ? Hoe gaat het met je apple shorts ? en ik kan me ook nog je columns herinneren toen google naar de beurs ging (voor $100), hoe noemde je dat aandeel ook alweer ? een hype geloof ik :-)))
    gewoon blijven volhouden een klok die stilstaat heeft ook 2 keer per dag gelijk.
  2. [verwijderd] 10 januari 2011 13:10
    Laat bedrijven zoals Apple 'hypen' dan is op de toppen van de euforie een shortje of een putje beter dan staatsloten kopen. Klopt men heeft dan meer kans op winst dan bij een staatslot. Google is nog niet afgedroogd, een shortje of putje nemen begint zo langzamerhand toch wel een leuke gok te worden bovendien zijn zij afhankelijk van de ontwikkeling van wiskundige methoden om iets snel op te zoeken. En waarom die kennis gratis- kosten van de boeken is ook hoogstens een paar honderd euro - ter beschikking stellen?
  3. [verwijderd] 10 januari 2011 13:16
    Bij google was er geen vergelijk, maar apple en MS zijn dat wel degelijk. Apple is een geweldige marketing machine, maar wat als hij niet meer versneld, maar gewoon normaal draait (eens moet dat ervan komen) dan is die waardering toch een beetje teveel. En waarom kan android, htc of MS niet ineens in de mode raken? Met MS Kinect (computerspelletje bediening zonder controller, maar met body movements) laat MS zien dat het dit ook kan.

    Het is mijn stijl niet anders zou ik zeker long MS short apple zitten.

    de bos
  4. [verwijderd] 10 januari 2011 15:06
    Ik ben het aardig met je eens dit keer, maar om microsoft nou een bedrijf te noemen dat telkens weer vernieuwt.....
    Als er 1 bedrijf is dat alles (slecht) kopieert is het MSFT wel . Altijd al geweest, ze hebben in 81 enorm veel geluk gehadvdat IBM een OS nodig had vor xijn PC in en poging Apple (op dat moment de absolute marktleider met de apple II ) anders hadden ze de jaren 90 niet eens gehaald...
  5. Miele Bauknecht 10 januari 2011 15:33
    Microsoft heeft de internetontwikkeling gemist, daarna de mobiele telefoonontwikkeling gemist, en daarna de gamingontwikkeling (wii en casual gaming) gemist. Krijgt nog wel veel geld binnen op windows en office licenties, maar de groei is er uit. Kan alleen maar dalen. Apple heeft de internetontwikkeling ook gemist, maar is king op gebied van mobiele telefoons en loopt voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Volkomen terecht dat apple op de beurs groter is dan microsoft.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links