Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Krapte op de zilvermarkt

Het is Eric Sprott bijna gelukt om voor 575 miljoen dollar aan zilverbaren te kopen ter dekking van zijn Silver Trust ETF. Maar dat heeft hem wel bijna drie maanden tijd gekost.  Het is een prachtig voorbeeld hoe krap de fysieke zilvermarkt is, met een volume van ruim 10 miljard dollar per jaar.

De jaarlijkse productie van zilver bedraagt ruim 22.000 ton terwijl de totale jaarlijkse vraag ruim 27.000 ton bedraagt. Dat levert een jaarlijks tekort op van ruim 5.000 ton. De verwachte toename in de productie de komende jaren zal hooguit 2.700 ton bedragen. Dit is bij lange na niet genoeg om het gat met de jaarlijkse vraag op te vullen.

Zilver is een bijproduct
Nu wordt er veel zilver gerecycled en dat levert jaarlijks ruim 5.000 ton op. Hierdoor blijven vraag en aanbod ongeveer in balans, maar krap blijft de markt zeker. Die krapte op de markt voor fysiek zilver is structureel. Er is geen vooruitzicht op een plotselinge toename van productie, aangezien zilver slechts een bijproduct is voor zink en loodmijnen. Er bestaan slechts een handjevol specifieke zilvermijnen.

De vraag van beleggers en vanuit de industrie gaat de komende jaren mogelijk sterk stijgen. In 2010 is alleen al voor de fabricage van zonnepanelen zo'n 1.500 ton zilver gebruikt. En dan hebben we het nog niet eens over de vraag naar zilver voor traditionele toepassingen zoals fotografie en juwelen of de toenemende vraag ten behoeve van waterzuivering, medische toepassingen, en spiegels en speciale coatings.

Harde valuta
De grafiek hierboven maakt duidelijk dat de vraag van investeerders tot 2009 bescheiden was. Maar daar is door de kredietcrisis verandering ingekomen. De afgelopen twee jaar in er voor enorme aantallen aan zilveren munten verkocht. Ook de vraag vanuit de industrie is weer met bijna 20% weer toegenomen.

De vooruitzichten voor zilver blijven dan ook gunstig. De industriële vraag staat garant voor een bodem onder de markt, terwijl de vraag vanuit beleggers kan blijven toenemen. Zilver wordt door steeds meer mensen, net als goud, gezien als een harde valuta.

Op naar 50+?
Sprott verwacht dat goud dit jaar naar de 2.000 dollar stijgt en zilver kan makkelijk boven de 50 dollar uitkomen, zegt hij. Laten dat nu ook net mijn koersdoelen zijn voor de komende 18 maanden.

Lees ook:

 


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. ljjls 7 januari 2011 12:04
    Naarmate de prijs van een grondstof stijgt wordt er meer effort gestoken in alternatieven, dat zal een dempende werking hebben. Er wordt nog steeds zilver 'verspild'. Daarnaast is de kans op dwaze dalingen altijd aanwezig, zie de piek in dat grafiekje in 2009. Beetje simpel van Middelkoop weer. Timing is het belangrijkst.
  2. forum rang 4 New dawn 7 januari 2011 13:01
    quote:

    ljjls schreef op 7 januari 2011 12:04:

    Naarmate de prijs van een grondstof stijgt wordt er meer effort gestoken in alternatieven, dat zal een dempende werking hebben. Er wordt nog steeds zilver 'verspild'. Daarnaast is de kans op dwaze dalingen altijd aanwezig, zie de piek in dat grafiekje in 2009. Beetje simpel van Middelkoop weer. Timing is het belangrijkst.
    Klopt. Maar voor electrische geleiding zijn alleen maar metalen geschikt.
    Nog nooit is er een alternatief voor gevonden. Normaal wordt koper gebruikt. Zilver alleen als er heel goede geleiding gewenst is.

    Transport echter van bv informatiesignaal gebeurt nu ook d.m.v. glasvezel (licht) zodat hiermee coax (koper) is vervangen.
  3. [verwijderd] 7 januari 2011 13:19
    In 2009 heeft Australië 52,6 miljoen ounces of zilver geproduceerd. Hiermee was het de 4e zilverproducent ter wereld.
    Weet iemand of de huidige overstromingen ook een negatieve invloed hebben op de omvang van de zilverproductie? En zo ja, hoeveel minder er nu ongeveer geproduceerd kan worden?

    mvg
    Arjan
  4. hardclubber 7 januari 2011 13:51
    volgens de link in Willem's artikel (http://www.silverinstitute.org/supply_demand.php) is Australie de 4e producent van Zilver ter wereld.

    Op een website van de Australische overheid vond ik zelfs deze tekst
    (http://www.australianminesatlas.gov.au/education/fact_sheets/silver.jsp)

    [i]"Australia has the largest share of the world's economic silver resources, outstripping Mexico, Canada and the USA as a result of the discovery and development of the Cannington, Century and McArthur River lead-zinc-silver deposits.

    Ik vraag me of er zilver productie is stilgevallen in Australie door de overstromingen wat effect op het aanbod zou hebben? Heeft iemand hier informatie over gehoord?

    mvg
    Frank
  5. [verwijderd] 7 januari 2011 14:44
    quote:

    bowski schreef op 7 januari 2011 12:17:

    Valt me op dat ten tijde van de kredietcrisis (2008) zilverprijs juist halveerde. Als geld toen niets meer waard was had het tegenovergestelde moeten gebeuren: de zilverprijs had toen naar $36/oz moeten gaan...
    In die tijd was cash juist veel meer waard dan ooit, de daaropvolgende deflatieperiode was een uitstekende gelegenheid om allerlei goedkope investeringen te doen, misschien was de zilverprijs daarom gezakt, om cash vrij te maken
  6. forum rang 4 holenbeer 7 januari 2011 17:42
    quote:

    korbe007 schreef op 7 januari 2011 14:06:

    Als zilver in zonnepanelen is verwerkt kijk dan niet vreemd op als er iemand op straat loopt met een paar van die panelen in zijn handen. met koper ging en gaat het zo.
    Dat hoef je niet eens voor het zilver te doen, die dingen zijn duur genoeg van zichzelf. Hier zijn er al een heel stel van de gemeente gestolen op een fietspad buitenaf ...
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links