Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fundament of faillissement?

Dit oud en nieuw is er weer voor rond de 65 miljoen aan vuurwerk verkocht. Een groot deel kwam direct via BTW en andere belastingen bij de overheid terecht. Namens de overheid bedankt, zullen we maar zeggen. Wat me verder enorm irriteerde in het nieuwe jaar was het populistisch afzeggen van de Nieuwjaarsborrel van de gemeente Amsterdam.

Men bespaarde 150.000 euro en wat was iedereen trots. Ondertussen geven ze miljarden meer uit voor een ondergrondse tramlijn maar daar horen we niemand over.

Ook had ik direct al weer irritaties over politici. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat alles moet worden gedaan om de euro te verdedigen. Het is immers "het fundament onder onze welvaart". Althans, dat blijkt uit haar nieuwjaarstoespraak die de vrijdag voorafgaand aan oud en nieuw werd gepubliceerd in de media.

"Europa staat deze maanden voor een grote beproeving. We moeten de euro versterken. Het gaat niet enkel om ons geld. De euro is veel meer dan een munteenheid'', aldus Merkel.

Gefeliciteerd Estland!
Dit soort teksten verbaast me enorm, want als ze dat echt vind zou ze haar politici en zichzelf toch wat beter in de hand moeten houden. Ik heb veel opmerkingen van haar en haar collega’s gehoord waarmee ze de euro juist verzwakken. Maar goed, we hebben het er niet meer over, we feliciteren een nieuwe toetreder tot de euro. namelijk Estland.

Heel moedig dat een land toch nog in durft te stappen terwijl de euro op instorten staat. Ik zeg instorten omdat het fundament ook het failliet kan worden. Het eventuele mislukken van de euro zal volgens experts een grotere impact hebben dan de val van Lehman Brothers. En we weten nog wat daar het effect van was.
 
Maar zoals wij steeds paniek over de euro maakten om zo onze export goedkoper te maken, zo was de dollar tegenover heel veel valuta’s ook lekker bezig om de Amerikaanse producten goedkoper te maken. Er heerste dus in 2010 een valutaoorlog. Deze oorlog zal ook in 2011 doorgaan en mogelijk zelfs zo escaleren dat dit grote gevolgen gaat krijgen. Het hele valutaspel heeft door carry trades en door hefbomen in de derivatenwereld een heel onvoorspelbaar karakter.

De GM-truc
Zo zien we de Yen tegenover de Australische dollar de afgelopen week weer perfect vooruit lopen op de daling van de aandelenbeurzen. Helaas heb ik ik daar thuis geen data van (ik schrijf dit op zondagavond), dus ik kan u niet trakteren op een grafiek. 
 
De valuta’s zijn ook nauw verbonden met rentevergoedingen. Na een lange stijging van de rente in Duitsland is deze door de recente daling op de aandelenbeurs weer tot rust aan het komen. Nu hebben wij in Europa heel veel problemen met onze PIGS. Maar de Amerikanen hebben naast de diverse staten met problemen ook bedrijven als AIG die nóg grotere problemen hebben.

Deze problemen zijn groter dan Spanje, maar rond de kerst is er weer een pleister op het probleem geplakt. De banken hebben creatieve nieuwe kredieten gegeven en daarmee is het bedrijf rijp gemaakt voor de GM-truc. Dus binnenkort verkoopt de overheid weer met ‘winst’ zijn belang. Kortom we hoeven in 2011 niet bang te zijn dat er niets is om over te schrijven.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. pcrs7 3 januari 2011 22:08
    monetair verkrappen, failliete boedel opkopen met je drukpers, monetair verruimen en weer met winst verkopen, monetair verkrappen en weer opkopen/redden, monetair verruimen, etc. etc.
    Wat is het toch lekker 'beleggen' als je aan de knoppen van het monetair beleid zit.
    oh, stom van je pcrs, de centrale bank is onafhankelijk van de poltiek. Hun monpepolie wordt alleen beschermd met het geweld van de politiek tegen concurrentie, maar daar laten ze zich vaaaast niet door beinvloeden.
  2. [verwijderd] 3 januari 2011 23:29
    Bij deze het hele artikel.

    Consumer bankruptcies hit 5-year high in 2010

    U.S. Treasury Secretary Timothy Geithner puts a piece of foreign currency back in his wallet after showing off the contents of his wallet to a photographer during a break in his testimony before the House Appropriations Subcommittee on General Government and Financial Services on Capitol Hill in Washington, May 21, 2009. REUTERS/Jim Bourg
    On Monday January 3, 2011, 4:03 pm EST
    By Jonathan Stempel

    NEW YORK (Reuters) - The number of U.S. consumers who filed for bankruptcy protection in 2010 was the highest in five years, and the figure could rise as Americans struggle with excess debt in an uncertain economy, a report issued Monday said.

    Roughly 1.53 million consumer bankruptcy petitions were filed in 2010, up 9 percent from 1.41 million in 2009, according to the American Bankruptcy Institute, citing data from the National Bankruptcy Research Center.

    Filings in December totaled 118,146, up 4 percent from a year earlier and 3 percent from November's total.

    The full-year total is the highest since the 2.04 million recorded in 2005, when there was a rush to seek bankruptcy protection ahead of a stricter federal law taking effect in October of that year.

    Samuel Gerdano, executive director of the ABI, said filings are rising even as consumers try to cut spending and debt after the 2008 financial crisis and accompanying recession, and with the unemployment rate at 9.8 percent.

    He said there is usually a 12- to 18-month lag between declines in consumer spending and bankruptcy levels.

    According to the Federal Reserve, U.S. consumer credit outstanding has fallen in 19 of the last 21 months for which data are available, declining to $2.41 trillion in October 2010 from $2.57 trillion in January 2009.

    "Consumers have been on sort of a strike when it comes to taking on more debt, as they become more aware of the dangers of high debt burdens in a weak economy," Gerdano said.

    Robert Lawless, a bankruptcy professor at the University of Illinois College of Law in Champaign, said the pace of filings may peak in early 2011 but that full-year filings could drop by a single-digit percentage.

    "Consumer debt is declining, which means the incentive for taking the legal step of filing for bankruptcy is going down," he said. "I suspect borrowing demand has also gone down, but the bigger reason is that lenders are less willing to lend."

    There were 2.94 million U.S. consumer bankruptcy filings in 2009 and 2010, the most over a two calendar year period since the 3.6 million recorded in 2004 and 2005.

    "The (2005) law was supposed to reduce filings, but we are very close to levels we were at then," Gerdano said. "The laws of economic gravity are more powerful than the laws passed by Congress."

    (Editing by Steve Orlofsky)

  3. [verwijderd] 4 januari 2011 10:21
    Het 'grappige' aan 'het schuld opkopen' is, dat men winst eraan overhoudt. Als ik dat doe, kom ik in de bajes afdeling geldzaken. Ook is het grappig dat politici op dit moment zo graag problemen wil oplossen voor de burger onder het mom van veiligheid en op uw centjes passen. Als een probleem op te lossen is, was het geen probleem maar een onduidelijkheid. Er zijn maatschappelijke problemen en die zijn dan ook onoplosbaar ondanks Haagse en lokale toezeggingen dat men het wel eventjes oplost en er nog aan verdient ook. Dat is populisme. In een interview met Rudy Stroink in de NRC werd me nog duidelijker dat de lokale 'overheid' door 'bouwgrond uit te besteden' economisch gewin wilde binnen halen. Nou dan zijn er Spaanse toestanden te verwachten. Nog erger is dat men de indruk heeft gewekt dat centrale bankiers in staat zijn alle geldproblemen op te kunnen lossen. Een turbo short op het economisch leven. De BUND omhoog en tot hoever?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links