Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inhaalslag zilver

Goud- en zilverprijzen stegen de afgelopen jaren naar steeds hogere records. En mijn verwachting voor de goud- en zilverprijzen blijven onverminderd positief, de 2000-dollargrens per troy ounce goud zal binnen twee jaar bereikt worden, omdat marktfundamenten simpelweg te gunstig zijn.

De jaarlijkse vraag naar goud bedraagt ruim 4000 ton terwijl de jaarlijkse goudmijnproductie uitkomt op 2300 ton. Vooral in Azië wordt door centrale banken grootschalig ingekocht. Daarnaast wordt de verkoop van Westerse centrale-bankgoudreserves steeds minder.

Zo zal het Internationaal Monetair Fonds begin volgend jaar door al de goudreserves heen zijn. Wanneer je alle centrale banken bij elkaar neemt dan zijn zij als groep netto kopers geworden.

Maar centrale bankiers zijn zeker niet de enige goudkopers. In navolging van superbeleggers zoals George Soros, John Paulson, en Jim Rogers, beginnen steeds meer beleggers door te krijgen dat rendement te behalen valt door hun beleggingsportefeuille te spreiden en in edelmetalen te stappen.

Goudzilver-ratio
De meest interessante van de twee edelmetalen is zilver. Zilver is eigenlijk spotgoedkoop ondanks dat de prijs van zilver in euro’s dit jaar al met ruim 70% toenam. Het mag misschien lijken of de rek naar boven eruit is, maar niets is minder waar.

De waarde van goud kan worden uitgedrukt in dollars, euro’s of ponden, maar kijkt u ook altijd naar de goudzilverratio. De goudzilverratio is te berekenen door de prijs van goud te delen door de prijs van zilver. Dit getal geeft aan hoeveel troy ounces zilver nodig zijn om een troy ounce goud te kopen.

Wanneer deze ratio omlaag gaat dan heeft wordt zilver relatief meer waard dan goud. De goudzilverratio is historisch gezien altijd rond de 16 geweest. Dat is overigens geen historisch record. In het Romeinse rijk werd de ratio op 12 vastgesteld.

U kunt deze verhouding zien als de hoeveelheid zilver die in de aardbodem gevonden wordt. Deze ratio was eeuwenlang stabiel omdat goud en zilver een monetaire functie hadden. Het was geld. Toen eerst zilver werd afgeschaft als geld en later ditzelfde met goud gebeurde, raakte deze historische ratio verstoord.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dalende trend
Het gemiddelde van de goudzilverratio lag in de twintigste eeuw rond de 66 en steeg heel kort in 2008 zelfs boven de 80. Diezelfde ratio is de laatste dagen onder de 50 terechtgekomen. Wat zilver momenteel zo interessant maakt is dat de ratio in een dalende trend terecht is gekomen.

Als de trend doorzet dan zal de koers de grens op 45 benaderen. Breekt die daardoorheen, dan wordt het echt interessant. Tijdens de piek van zilver in 1980 ging de goudzilverratio naar 14.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Wanneer de goudzilverratio door die 45-grens breekt, dan ligt er een enorme inhaalslag voor zilver in het verschiet. Het is natuurlijk de vraag of de goudzilver-ratio verder daalt, maar als die ratio gebroken wordt dan kunt u met zilver goud verdienen!

Lees ook:


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Gold & Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. Middelkoop is long zilver. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 november 2010 14:13
    quote:

    Aspers schreef:

    Las ergens dat JP Morgan het Zilver aan het 'Naked Shortselling' is om de prijs ervan laag te houden want ze zitten namelijk voor 1,5 triljoen dollar in short posities Zilver. Klopt dit ?
    Klopt, JPM en ik meen HSBC zijn de grootste manipulators op de markt.

    Vandaar ook de actie in de VS, als iedere burger 1 zilveren munt koopt (troy ounce) dan kan JPM opgedoekt worden.

    De huidige ontwikkelingen laten al zien dat LBMS, COMEX en goud en zilver ETF's allemaal manipuleren en ponzi-georienteerd zijn.

    Als de papier gou/zilver ponzi ontdekt wordt kan je helemaal lachen.

    Bedenk wel, goud en zilver = echt geld. Papier geld is vertrouwen en kan worden vervalst door het bij te drukken zonder gerede grond (wat nu gebeurt)

    Je kan dus nooit (effectief) rijker worden van goud/zilver maar het is wel de perfecter hedge tegen het roof regime dat de westerse wereld nu in haar greep houdt.

    Bottom line: de prijs van zilver en goud in fiat geld stijgt als het vertrouwen in de fiat afneemt of er zoveel van wordt bijgedrukt dat het monoploy geld wordt. Dat laatste gebeurt in de komende 2 jaar, mark my words.
  2. [verwijderd] 28 november 2010 13:34
    Ik heb zelf nav de uitzending Goudzoekers van VPRO mijn papier bewijs waarin vermeld staat dat ik recht heb op goud verkocht. Met dat geld heb ik fysiek goud en zilver gekocht.
    De reden hiervoor is dat er meer papierbewijs is uitgegeven dan dat er daadwerkelijk aan goud aanwezig is (volgends mij noemen ze dit een zeepbel). Ik heb zelf fysiek goud en zilver ingekocht bij www.doijerkalff.nl De website is duidelijk, het bestelproces is overzichtelijk, en de levering was erg snel.
    Tussen de bestelling en levering was er goede en duidelijke communicatie.

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links