Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update cijferseizoen

Enige tijd geleden had ik u beloofd een update te geven van het kwartaalseizoen. Belofte maakt schuld. En dus voilà. Ik kreeg de gegevens van Morgan Stanley. Alle derdekwartaalcijfers zijn inmiddels gepubliceerd.

Naast de verrassingsratio is het natuurlijk ook van belang om te kijken naar de grootte van de winstverassingen. Met veel kleine plussen en een paar hele grote minnen schieten we echter nog niet veel op. Maar zoals u kunt zien, ziet dat er ook goed uit.

En ook het aantal verrassingen is gewoon goed.

Voor de lange termijn zijn winsten leuk, maar het moet natuurlijk wel ondersteund worden door hogere omzetten. Immers marges kunnen niet eeuwig doorstijgen. Maar ook die zijn positief.

Ook is het leuk om te zien dat beleggers al van veel positieve ontwikkelingen uitgingen. Dat kunt u afleiden van de koersontwikkeling van de aandelen met positieve verrassingen. Die worden aanmerkelijk minder beloond, dan aandelen met slechte resultaten worden afgestraft.


Klik op de tabel voor een grote versie

Blijven nadenken
Het mooie aan de beurs is dat ondanks deze schijnbaar mooie wetmatigheid, beleggers wel moeten blijven nadenken. De cijfers van Arcelor Mittal waren bijvoorbeeld precies in lijn met de verwachtingen. Maar door de dramatische vooruitzichten voor het vierde kwartaal ging de koers toch van 25 naar 23 euro. Toen bleek dat de Chinese inkopers erg positief waren, vloog de koers in no-time weer naar de 26 euro.

Of kijkt u eens naar Binck. Slechte resultaten en toch vliegt de koers omhoog. Omdat er links en rechts overnamegeruchten waren. De resultaten waren 12% onder de verwachting en toch ging de koers met een dikke 25% omhoog. Nu de overnameverhalen weer uit de koers lopen is hier nog niet de helft van over.

Ik laat u hieronder een grafiek zien met de relatieve winstontwikkeling van Binck en de relatieve koersontwikkeling. Helaas zijn de laatste aanpassingen na de derdekwartaalcijfers daar nog niet in verwerkt.

Ik weet niet wie die overnamegeruchten in de markt heeft gebracht. Maar het effect was er wel. Deze geruchtenmakers zijn op deze hogere niveaus waarschijnlijk weer mooi kwijt geraakt. Enfin, het geeft maar weer aan hoe u overnamegeruchten moet beoordelen.

Het bewijs van de derdekwartaalcijfers is in the estimates. Per saldo worden naar aanleiding van deze cijfers de 2010-winsten lichtjes naar boven bijgesteld: +0,2%. Niet echt de moeite waard, maar het is een plus. En dus vallen de cijfers echt mee.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. BESTPAGE 24 november 2010 12:25
    Update cijferseizoen

    Sollicitatie bij een notaris.

    Een notaris zoekt een nieuwe medewerker om zijn akten af te stempelen.

    En omdat op sommige formulieren wel 10 stempels nodig zijn,
    moet de nieuwe medewerker natuurlijk tot 10 kunnen tellen.

    De eerste sollicitant meldt zich, gaat zitten en de notaris vraagt of hij tot 10 kan tellen.

    "Ja, natuurlijk," antwoordt de man "10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0"
    "Ja goed," zegt de notaris, "maar kun je dat ook vooruit ?"

    "Nee," is het antwoord, "Ik heb hiervoor bij de NASA gewerkt en daar telden we altijd zo."

    "Niet geschikt ! Ik wens u nog een prettige dag verder en stuurt u a.u.b. even de volgende naar binnen."

    De volgende sollicitant, als hij gevraagd wordt of hij tot 10 kan tellen zegt:

    "Jazeker, 1, 3, 5, 7, 9, 10, 8, 6, 4, 2. !"
    "

    Ja, maar kunt u niet van 1 tot 10 tellen in de normale volgorde ?"

    "Nee," zegt de man, "Ik ben postbode geweest en zo heb ik altijd geteld als ik de huisnummers naliep."
    "Bedankt en tot ziens, de volgende a.u.b. !"

    De notaris weer, "kunt u tot 10 tellen ?"

    De derde kandidaat: "Zeker, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10."
    "Dat is geweldig, waar hebt u hiervoor gewerkt ?"

    "Nou, bij de gemeente."
    "Bij de gemeente ? Daar sta ik van te kijken.

    Zeg eens, niet dat het nodig is, maar kunt u ook verder tellen dan 10 ?"

    "Maar natuurlijk, boer, vrouw, koning, aas !"
  2. [verwijderd] 24 november 2010 13:04
    wat is een bijstelling naar boven van een analist waard.
    0,0 beurs is alleen maar centiment en kijkt al meer dan een jaar niet meer wat een bedrijf doet. springt iedereen op een aandeel van een bedrijf zie je dat analisten opeens met een koop komen of sell als er verkoop druk is. Ook leuk te lezen dat analisten altijd wel een verklaring vinden waarom de beurs up of down gaat. maar de meeste praten met de wind mee en houden altijd een slag om de arm. mijn opa van 80 heeft minstens zoveel kennis en die weet niks van aandelen ;)
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links