Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Twitter fittie

De afgelopen week bereikte ik mijn eerste mile-stone: honderd volgers op Twitter. Ik probeer niet van die L.L-verhalen te schrijven over wat ik aan het doen ben, zoals sommige doen. Ik schrijf over hoe ik over de markt denk en welke trades we doen.

Toch werd ik gedwongen om mijn standaard te laten zakken, want ik werd ineens door Guy beschuldigd van het stelen van een cameraploeg. Nu ben ik me van geen kwaad bewust omdat ik nog helemaal geen cameraploeg in dienst genomen. Ik heb dan ook niets gestolen.

En al zou ik de ploeg of eigenlijk het deel van de televisieploeg, waar ik wel verkennend mee gesproken heb om ooit (mogelijk) wat te gaan doen, in dienst genomen hebben dan is er nog geen sprake van diefstal of iets degelijks. Ook staan deze mensen onder contract bij Guy.

Maar de filmploeg had naar haar eigen zeggen geen vast dienstverband noch enige overeenkomst. Kortom, voordat ik mijn idee kon gaan uitvoeren was er al een rel. Maar ja, dit soort relletjes schijnen goed te zijn voor de populariteit. Dus hoe meer ik rel, hoe meer volgers.

Niet te volgen
Wat overigens niet te volgen was, is de herintroductie van aandelen General Motors (GM). Dit aandeel was anderhalf jaar geleden failliet tot de overheid er meer dan 50 miljard dollar in stopte.

Door het bedrijf weer naar de beurs te brengen, kregen de belastingbetalers weer een deel van hun geld terug. Ondanks dat het slechts om 11,8 miljard ging (het totaal was 20,1 miljard), durfde president Obama te beweren dat ze al hun geld weer terug hadden gekregen.

Hij vond het goed dat hij een vorm van het communisme of een vorm van het sociaal socialisme had ingevoerd. Door de herstart raakte GM 37,7 miljard dollar van zijn schuld kwijt, 12 fabrieken gingen dicht en 34.000 man verloren hun baan.

Fokker, Versatel en Lehman
Alle schulden en bezittingen gingen naar Motors Liquidation Company. Bizar dat dit allemaal kan. Wat ook bizar was aan deze introductie was dat het een IPO was die in koers niet teveel mocht oplopen.

Daarom was de koers op 33 gezet, omdat een grote winst de eerste dag een verkeerd signaal naar de belastingbetaler zou kunnen: dat ze mogelijk te weinig hadden gekregen. Toch ging de koers naar 36 dollar die dag.

Maar wie geen moeite had met verkeerde signalen was de topman Daniel Akkerson die als een soort Nina Brink bij de introductie stond te juichen! Al met al had ik het gevoel dat ik in de verkeerde film beland was, of in ieder geval een stuk van de film gemist had.

Op deze manier kunnen we Fokker, Versatel maar ook Lehman en alle andere gevallen engelen weer zo terug brengen op de beurs en zijn er helemaal geen problemen meer.

De oplossing
Overigens kan elk bedrijf dat verlies maakt op deze manier verder: laat schulden en problemen in de oude structuur achter en start afgeslankt en sterker dan ooit verder. Dit concept kan ook prima dienen om Fannie Mea en Freddie Mac gezond te krijgen.

Dat er wat zielepoten met waardeloze leningen en waardeloze stukken achterblijven dat is dan jammer. Hadden ze maar aan de IPO mee moeten doen.

Juist omdat ik het allemaal raar vind en denk dat dit toch niet goed kan zijn voor het vertrouwen in dit land en in de dollar, bouw ik wel wat van mijn longposities (naar boven gerichte posities) iets af en schrijf wat calls op mijn aandelen in mijn positie.

Ik heb een turbo short op de AEX gekocht en kijk even aan wat er gaat gebeuren.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. kolenboer 22 november 2010 10:07
    Ik dacht dat de trend sterk naar boven was, ga je twijfelen? Het komt echt wel goed. Het ene land na het andere gaat failliet, de ECB drukt een paar 100 miljard erbij en "klaar is kees" Ik snap waar iedereen zich druk over maakt. Koop staatspapier van Spanje en Ierland want je krijgt zomaar 10% en het risico is -100% (Risico 0 is nog te hoog)
  2. [verwijderd] 22 november 2010 10:38
    'Juist omdat ik het allemaal raar vind en denk dat dit toch niet goed kan zijn voor het vertrouwen in dit land en in de dollar, bouw ik wel wat van mijn longposities (naar boven gerichte posities) iets af en schrijf wat calls op mijn aandelen in mijn positie.'

    Dus omdat de fraude en oplichting nu wat minder bedekt worden uitgevoerd door onze machthebbers wordt je ineens weer neutraal/bearish Cees?

    Kom op, dit is toch geen nieuws voor jou waarop je je Longs gaat afbouwen, dit geeft juist moed!

    Al dat geld, die vele miljarden uit lucht bijgedrukt gaan allemaal naar die TBTF's en die kopen er natuurlijk aandelen mee (uitlenen is niet meer zo in, aangezien de banken de wereldwijde default ook wel zien aankomen, kan je immers op je vingers na tellen)

    Ik zei het al eens eerder, de beurzen zijn een policy instrument geworden. En je weet in die kringen, falen is geen optie.

    Liever uitstel, dan executie zullen ze in de top wel denken...

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links