Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pullback of niet

We zitten maanden als Chileense mijnwerkers opgesloten in een AEX-tunnel. Gevangen tussen de 310 en de 340. Waren we eindelijk los en wat blijkt: we vielen weer terug.

Is dit tijdelijk? Was het een perfect pullback, waarbij de AEX weer even het uitbraakniveau wilde testen?

Hoewel ik vrijdag weer aandelen gekocht heb die extra leuk meedoen met de index, zoals Randstad en Mittal (zie onder), houd ik toch rekening met het feit dat alles mogelijk is.

Daarom wil ik niet dat de AEX onder de 338 zakt. Onder dat niveau is het geen pullback meer en wordt het weer een probleem. Maar het goed nieuws is dus dat ik long kan met een korte stoploss onder de positie.

Pullback of niet
Ook in de Twindicator ligt de stop dicht onder het huidige niveau. Redenen voor de uitbraak waren de betere bedrijfscijfers, maar ook kleine dingen als het vrijgeven van spaarloon en andere stimulerende maatregelen.

Ik moet wel zeggen dat ik het geprobeerd heb om mijn spaarloon vrij te krijgen maar ik heb mijn geld nog niet op mijn rekening. Dus ik was het privé niet die de index liet uitbreken.

Wat wel heeft bijgedragen aan de uitbraak van de index was volgens mij het zwakker worden van de euro. Als export-afhankelijk land heeft Nederland liever een zwakke euro.

Verkoopsignalen
Nu liep de AEX al een hele tijd flink achter op de Duitse DAX. Het is dan ook goed om even te kijken of deze index niet nu al weer verkoopsignalen geeft, ondanks de dollar.

Nee, de DAX geeft nog geen verkoopsignalen. Maar de koers zat wel even tegen een weerstand aan. Echte reden tot paniek is er dan ook nog niet, maar de DAX moet niet te ver zakken om tot een verkoopsignaal in EB-indicator te komen.

Opletten dus!

De Amerikaanse S&P 500 deed dit jaar het veel beter dan de Europese indices en dat zal met de dollar en de Fed-interventies te maken hebben. De Twindicator geeft een verkoopsignaal, maar in de Dow Jones en andere indices hebben is er nog geen verkoopsignaal.

De FTSE 100, de Londonse beurs, blijft het ondanks de problemen in Ierland doen. Als iemand last van de Ieren zou moeten hebben dan zijn het de buren, toch?

Chinese leider
De Chinese index was de afgelopen tijd leidend voor de wereldeconomie en was daarmee dus ook belangrijk voor de AEX. De A-shares in China geven op dit moment een waarschuwingssignaal, lees een verkoop in de Twindicator.

Na de inflatiecijfers van vorige week is dit niet echt gek. Wat wel gek is, is dat de index (A-shares) voor de Chinezen zelf dus een verkoop geeft, terwijl de B-share index (voor de buitenlanders) dit signaal nog niet geeft.

Wat weten de Chinezen meer dan wij?

Hongkong heeft ook nog geen enkel signaal gegeven tot verkoop of voorzichtigheid. Maar dit verhaal maak ik altijd op zondag, en maandag weten we pas meer.

Onstuimig
Mochten we gewoon vast blijven en er geen verdere sell-off plaatsvinden dan moet u juist aandelen als Randstad en Arcelor Mittal kopen. Voor wie twijfelt aan Mittal heb ik ook nog een mooie grafiek van Alcoa, een mooie positeve grafiek en dus nog geen reden tot paniek.

 

 

 

Maar de beurs kan net als het weer onstuimig zijn en dus moet u wel opletten, voor het geval de steunen niet houden. Cisco was een mooi voorbeeld hoe nerveus de beurs kan reageren op een negatief uitgelegd bericht.

 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links