Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De waarde van Tom Tom

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
 3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. xof 5 november 2010 17:41
  Beste Corné,

  Ik lees altijd met veel plezier je columns. De titel doet vermoeden dat je naar de fundamentele waarde van TT2 kijkt. Ik dacht eindelijk, weer eens een fundamentele waardering onafhankelijk van de sentimenten.

  Jammergenoeg kijk je alleen naar TT tov de Aex en Garmin en ga je helemaal niet in op de fundamentele waarde van TT. Wel of geen overname.

  De waarde van TT naar mijn mening;

  Er staat 375 mln cash op de balans, de schuld positie is op orde. Cash is alleen al zo'n 1,75 per aandeel. Een mogelijke koper voor TT krijgt "geld voor geld", en na de cashpositie betaalt men eigenlijk 6,00 minus 1,75 ofwel 4,25.

  De winst groeit weer en dit jaar kan er gemakkelijk 0,40 a 0,50 per aandeel winst gemaakt worden. Het is niet ondenkbaar, richting de 100 mln. De KW 2010 ligt dus maar tussen de 8 a 10. Het valuta verlies bij TT van 20 mln in Q3 was een tegenvaller, maar de prijzen van PND's vallen niet zo hard als alom gedacht. Verder worden de diensten sterker. Ik vind dat ze het prima doen. Zonder de "valuta-misser", is de winst per aandeel al 0,10 beter.

  Nieuwe contracten met Mazda, Fiat bovenop Renault tikken nog niet volledig door en men heeft zich toegang verschaft tot de Chinese markt.

  TT2 heeft na de aankoop (indertijd te duur) een sterke positie mbt kaartmateriaal, dit Intellectual Property heeft ook een flinke waarde. De Live diensten gaan heeft m.i. ook een groot marktbereik.

  Garmin is nog steeds afhankelijk van derden. Garmin verliest marktaandeel tov TT, dus de koers van Garmin tov TT gaat denk ik uit elkaar lopen. Garmin heeft deze week ook een flinke tik opgelopen na verlies van marktaandeel.

  De cash positie op de balans is niet nodig om winst te maken. Een KW van 12 is niet over de top voor een innovatieve onderneming met nieuwe producten en groeiend marktaandeel.

  12 * 0,50 = 6 Euro plus 1,75 "geld voor geld" is een conservatieve huidige waardering van 7,75.

  Je krijgt inderdaad een mogelijke overname premie er gratis bij. De premie is straks afhankelijk van de synergie voordelen bij een mogelijke koper. Die kunnen gemakkelijk oplopen tot nog eens 100 mln per jaar doordat de koper geen kaartmateriaal meer hoeft aan te schaffen en eigen ontwikkeling kan sluiten of samenvoegen.

  100 mln kosten synergie plus 100 mln TT2 winst is een mooie propositie voor een koper zoals MS, Samsung of Sony. De waarde voor de koper is dan bijna 200 mln resultaat per jaar en rechtvaardigt een overname van TT 220 mln uitstaande TT aandelen. We gaan dan zeker een overname bedrag van 12,- per aandeel zien.

  Corné, bedankt voor de vergelijking met de buitenwereld. Maar de echte waardering is afhankelijk van TT zelf en zit in de onderneming. De rest en de buitenwereld is sentiment. Gewoon wachten.

  Erik
 2. forum rang 6 charlie b 6 november 2010 00:28
  quote:

  nobahamas schreef:

  Mijn complimente Erik, AB
  Ook mijn compliment voor dit schrijven, eindelijk een positief stuk over onze TomTom, incl. TeleAtlas niet te vergeten, een eigen Kaartenmaker in bezit, denk zelf dat Garmin daar wl een beetje jaloers op is, trouwens Garmin had ook graag TA willen hebben, nu hebben ze niks, daarom heeft T2 naar mijn mening een duidelijke voorsprong op Garmin, dus de koers ook!!
  Nogmaals AB vn mijn kant, MVG. Charlie B, diehard in TomTom!!
 3. xof 7 november 2010 09:08
  Dank jullie voor de positieve reacties, op een of andere manier werken die ABtjes motiverend.
  Ik vind het stuk van Corné niet echt negatief, maar het valt me tegen dat er zo op sentiment gestuurd wordt in plaats van onderliggende waarde van TT. Wellicht is sentiment van waarde voor een trader, maar niet voor een belegger. Fijne Zondag allen
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links