In het begin van het jaar had ik een overweging in Tom Tom. Een kleine weliswaar, maar ik wist ook dat de risico’s groot waren. Immers Tom Tom’s producten zijn vooral afhankelijk van de zin van consumenten.
Een overweging, want het aandeel was wel goedkoop en de kans op een overname, kreeg ik er gratis bij. Maar zolang dat niet gebeurt loop ik tegen een underperformance aan. Maand na maand deed het aandeel het iedere keer een stukje slechter dan de index.
Gunstige geruchten
Gezien de slechts kleine overweging was dat vooral qua ego een teleurstelling. En toen opeens als een donderslag bij heldere hemel waren er de overnamegeruchten. Begin oktober vertelde topman Goddijn tegen de Sunday Times dat Tom Tom diverse keren was benaderd voor een overname.
En hij zei dat hij niet kon garanderen dat Tom Tom over tien jaar nog een zelfstandige onderneming is. Toen ging de onderneming een samenwerkingsverband aan om de Chinese markt te veroveren en steeg de koers verder. En vervolgens kwamen er ook nog eens goede cijfers.
Deze drietraps-raket heeft ervoor gezorgd dat de koers flink is gestegen en ik heb mijn kleine overweging verkocht. Leuk hoor die overnamegeruchten, maar hoe zit het met de waardering. Is Tom Tom nog steeds goedkoop?
Een van mijn favoriete grafieken is er een waarin ik de koersen van een aandeel vergelijk met die van de AEX en de winsten vergelijken met die van de AEX. In deze grafiek is prachtig te zien hoe er eind 2007 een enorme overwaardering was.
En datzelfde geldt voor de herfst van 2009. De relatieve koersontwikkeling is rood, de relatieve winstontwikkeling is groen. Nu zijn deze lijnen mooi bij elkaar gekomen.

Cash Cow
Ik heb Tom Tom in de volgende grafiek vergeleken met het Amerikaanse neefje Garmin. Dan blijkt Tom Tom een stuk goedkoper te zijn. Maar veel van dat waarderingsverschil is de afgelopen tijd ingelopen door de sterke koersstijging van Tom Tom.

Vroeger was er een flink verschil qua balansverhouding. Immers Tom Tom vond het destijds nodig om een balansverslindende overname te doen. Dus als ik daarvoor corrigeert (door naar iets als de EV/EBT te kijken), dan is te zien dat Garming vroeger een stuk duurder was.
Maar hoe je het went of keert Tom Tom is eigenlijk altijd goedkoper. Ook als u het met de rest van Nederlandse markt vergelijkt. Maar ja het bedrijf is van groeiaandeel verworden tot cash-cow.

Voorlopig is het even genoeg geweest. Als de overnamefantasie er weer is uitgelopen, weer oppikken en langzaam wachten tot het bedrijf wordt overgenomen of de geruchten daarover weer de kop op steken.
Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.