Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De waarde van Tom Tom

In het begin van het jaar had ik een overweging in Tom Tom. Een kleine weliswaar, maar ik wist ook dat de risico’s groot waren. Immers Tom Tom’s producten zijn vooral afhankelijk van de zin van consumenten.

Een overweging, want het aandeel was wel goedkoop en de kans op een overname, kreeg ik er gratis bij. Maar zolang dat niet gebeurt loop ik tegen een underperformance aan. Maand na maand deed het aandeel het iedere keer een stukje slechter dan de index.

Gunstige geruchten
Gezien de slechts kleine overweging was dat vooral qua ego een teleurstelling. En toen opeens als een donderslag bij heldere hemel waren er de overnamegeruchten. Begin oktober vertelde topman Goddijn tegen de Sunday Times dat Tom Tom diverse keren was benaderd voor een overname.

En hij zei dat hij niet kon garanderen dat Tom Tom over tien jaar nog een zelfstandige onderneming is. Toen ging de onderneming een samenwerkingsverband aan om de Chinese markt te veroveren en steeg de koers verder. En vervolgens kwamen er ook nog eens goede cijfers.

Deze drietraps-raket heeft ervoor gezorgd dat de koers flink is gestegen en ik heb mijn kleine overweging verkocht. Leuk hoor die overnamegeruchten, maar hoe zit het met de waardering. Is Tom Tom nog steeds goedkoop?

Een van mijn favoriete grafieken is er een waarin ik de koersen van een aandeel vergelijk met die van de AEX en de winsten vergelijken met die van de AEX. In deze grafiek is prachtig te zien hoe er eind 2007 een enorme overwaardering was.

En datzelfde geldt voor de herfst van 2009. De relatieve koersontwikkeling is rood, de relatieve winstontwikkeling is groen. Nu zijn deze lijnen mooi bij elkaar gekomen.

Cash Cow
Ik heb Tom Tom in de volgende grafiek vergeleken met het Amerikaanse neefje Garmin. Dan blijkt Tom Tom een stuk goedkoper te zijn. Maar veel van dat waarderingsverschil is de afgelopen tijd ingelopen door de sterke koersstijging van Tom Tom.

Vroeger was er een flink verschil qua balansverhouding. Immers Tom Tom vond het destijds nodig om een balansverslindende overname te doen. Dus als ik daarvoor corrigeert (door naar iets als de EV/EBT te kijken), dan is te zien dat Garming vroeger een stuk duurder was.

Maar hoe je het went of keert Tom Tom is eigenlijk altijd goedkoper. Ook als u het met de rest van Nederlandse markt vergelijkt. Maar ja het bedrijf is van groeiaandeel verworden tot cash-cow.

Voorlopig is het even genoeg geweest. Als de overnamefantasie er weer is uitgelopen, weer oppikken en langzaam wachten tot het bedrijf wordt overgenomen of de geruchten daarover weer de kop op steken.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
 3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. xof 5 november 2010 17:41
  Beste Corné,

  Ik lees altijd met veel plezier je columns. De titel doet vermoeden dat je naar de fundamentele waarde van TT2 kijkt. Ik dacht eindelijk, weer eens een fundamentele waardering onafhankelijk van de sentimenten.

  Jammergenoeg kijk je alleen naar TT tov de Aex en Garmin en ga je helemaal niet in op de fundamentele waarde van TT. Wel of geen overname.

  De waarde van TT naar mijn mening;

  Er staat 375 mln cash op de balans, de schuld positie is op orde. Cash is alleen al zo'n 1,75 per aandeel. Een mogelijke koper voor TT krijgt "geld voor geld", en na de cashpositie betaalt men eigenlijk 6,00 minus 1,75 ofwel 4,25.

  De winst groeit weer en dit jaar kan er gemakkelijk 0,40 a 0,50 per aandeel winst gemaakt worden. Het is niet ondenkbaar, richting de 100 mln. De KW 2010 ligt dus maar tussen de 8 a 10. Het valuta verlies bij TT van 20 mln in Q3 was een tegenvaller, maar de prijzen van PND's vallen niet zo hard als alom gedacht. Verder worden de diensten sterker. Ik vind dat ze het prima doen. Zonder de "valuta-misser", is de winst per aandeel al 0,10 beter.

  Nieuwe contracten met Mazda, Fiat bovenop Renault tikken nog niet volledig door en men heeft zich toegang verschaft tot de Chinese markt.

  TT2 heeft na de aankoop (indertijd te duur) een sterke positie mbt kaartmateriaal, dit Intellectual Property heeft ook een flinke waarde. De Live diensten gaan heeft m.i. ook een groot marktbereik.

  Garmin is nog steeds afhankelijk van derden. Garmin verliest marktaandeel tov TT, dus de koers van Garmin tov TT gaat denk ik uit elkaar lopen. Garmin heeft deze week ook een flinke tik opgelopen na verlies van marktaandeel.

  De cash positie op de balans is niet nodig om winst te maken. Een KW van 12 is niet over de top voor een innovatieve onderneming met nieuwe producten en groeiend marktaandeel.

  12 * 0,50 = 6 Euro plus 1,75 "geld voor geld" is een conservatieve huidige waardering van 7,75.

  Je krijgt inderdaad een mogelijke overname premie er gratis bij. De premie is straks afhankelijk van de synergie voordelen bij een mogelijke koper. Die kunnen gemakkelijk oplopen tot nog eens 100 mln per jaar doordat de koper geen kaartmateriaal meer hoeft aan te schaffen en eigen ontwikkeling kan sluiten of samenvoegen.

  100 mln kosten synergie plus 100 mln TT2 winst is een mooie propositie voor een koper zoals MS, Samsung of Sony. De waarde voor de koper is dan bijna 200 mln resultaat per jaar en rechtvaardigt een overname van TT 220 mln uitstaande TT aandelen. We gaan dan zeker een overname bedrag van 12,- per aandeel zien.

  Corné, bedankt voor de vergelijking met de buitenwereld. Maar de echte waardering is afhankelijk van TT zelf en zit in de onderneming. De rest en de buitenwereld is sentiment. Gewoon wachten.

  Erik
 2. forum rang 6 charlie b 6 november 2010 00:28
  quote:

  nobahamas schreef:

  Mijn complimente Erik, AB
  Ook mijn compliment voor dit schrijven, eindelijk een positief stuk over onze TomTom, incl. TeleAtlas niet te vergeten, een eigen Kaartenmaker in bezit, denk zelf dat Garmin daar wl een beetje jaloers op is, trouwens Garmin had ook graag TA willen hebben, nu hebben ze niks, daarom heeft T2 naar mijn mening een duidelijke voorsprong op Garmin, dus de koers ook!!
  Nogmaals AB vn mijn kant, MVG. Charlie B, diehard in TomTom!!
 3. xof 7 november 2010 09:08
  Dank jullie voor de positieve reacties, op een of andere manier werken die ABtjes motiverend.
  Ik vind het stuk van Corné niet echt negatief, maar het valt me tegen dat er zo op sentiment gestuurd wordt in plaats van onderliggende waarde van TT. Wellicht is sentiment van waarde voor een trader, maar niet voor een belegger. Fijne Zondag allen
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links