Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

GATA-watch

Al meer dan 10 jaar heb ik contact met de mensen achter de Amerikaanse actiegroep GATA. Dit is een soort "financiële Greenpeace", die strijdt voor eerlijke financiële markten, vooral op het gebied van edelmetalen. GATA heeft ondermeer onthuld dat het IMF centrale banken toestaat uitgeleend goud gewoon op de balans te laten staan. (In het jaarverslag van DNB heten dat "goudvorderingen").

Maar omdat dit goud óók al is verkocht, is hierdoor sprake van een dubbeltelling. Als gevolg van deze dubbeltelling is naar schatting van verschillende analisten de goudvoorraad van de westerse centrale banken de helft van de 30.000 ton die er officieel in de boeken staat.

Op www.gata.org kun je je gratis abonneren op de dagelijkse nieuwsberichten die Gata hierover verspreidt. Ik zal hier regelmatig een bundeling van de beste berichten plaatsen onder de titel "Gata-watch".

 • De keuze voor het eerste GATA-bericht ligt voor de hand; een interview met Eric Sprott met heldere standpunten over  goud en QE2 (geldpers in de tweede versnelling).

 

 • Goudhandelaar Kitco heeft een probleem. Klanten betichten Kitco dat zij op papier goud hebben verkocht dat helemaal niet in de kluis ligt.
 •  

 • Must hear radiointerview. De befaamde Jim Rickards over foreclosure-gate. Rickards houdt rekening met nieuwe bailouts. Hij stelt dat door de mega-fraude banken op twee manieren geraakt zullen worden. Ten eerste staan de foreclosures stil en kunnen banken rekenen op nog grotere schade. Ten tweede zullen beleggers banken aansprakelijk stellen voor de slechte kwaliteit en via de rechtszaal de verkochte belegging door de banken terug te laten kopen.
 •  

 • Verwacht wordt dat de zilverexport uit China in 2011 met 40% gaat dalen. Eerder deze week werd duidelijk dat China productie- en m.n. exportquota's voor rare earths elements (REE) voor het derde opeenvolgende jaar verlaagt. China is de toon van de VS en Europa over de koers van de renmimbi meer dan zat. Een valuta-oorlog is meer dan alleen een spel van geldpersen.
 •  

 • Bommetje. Rechter George H. Painter, één van twee rechters die oordeelt over officiële klachten van investeerders voor de CFTC, de toezichthouder op de futuremarkten, adviseert kort voor zijn pensioen om zaken die bij hem in behandeling waren niet over te dragen aan zijn directe collega rechter Bruce Levine, omdat deze het establishment te allen tijde zal beschermen. Painter schrijft aan de CFTC: "On Judge Levine's first week on the job, nearly twenty years ago, he came into my office and stated that he had promised Wendy Gramm, then Chairwoman of the Commission, that we would never rule in a complainant's favor," Painter wrote. "A review of his rulings will confirm that he fulfilled his vow," Painter wrote."
 •  

 • Geen GATA-dispatch, maar met het bovenstaande over de CFTC in het achterhoofd, iemand die de aandacht (van juristen) verdient. Vanuit zijn cel, de geniale Martin Armstrong.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

 1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
 2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
 3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links