Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen goud voor Gilissen

In juli 2009, bij een goudprijs onder de $1000, verscheen voor het eerst sinds jaren een goudrapport van de hand van analist Peter Heijen van Theodoor Gilissen onder de titel "Bergen van goud?" In het rapport van maar liefst 18 pagina’s werd het beleggen in goud bijna tot op het bot afgekraakt.

Ondanks het feit dat fysiek goud in euro's de afgelopen 10 jaar gemiddeld met meer dan 10 % per jaar in waarde steeg was er geen bank of vermogensbeheerder in ons land die openlijk het bezit van goud promootte. Nog sterker, tijdens elke presentatie vraag ik mijn zaal wie er de afgelopen tien jaar door zijn bank of adviseur is getipt over de sterkste bullmarkt sinds 2000. Nul, nada, zero, niemand werd getipt.

Patroon van bashen
Tijdens de research voor mijn eerste boek, Als de Dollar Valt, nam ik contact op met de meeste Nederlandse grote vermogensbeheerders. Ik stelde ze de vraag of het mogelijk was, om als gefortuneerde belegger via hen goud aan te kopen. In alle gevallen was het antwoord negatief. Met een beetje geluk konden ze voor mij een goudfonds aankopen..

Een van de vermogensbeheerders die ik belde was Theodoor Gilissen. Het “goudbashen” in het rapport verliep volgens het volgende patroon;

  • Goud blijkt helemaal niet altijd een hedge tegen een dollardaling
  • Goud blijkt ook geen hedge tegen inflatie
  • Door de zwakke economie, daalt de vraag naar goud  (juweliers en industrie)
  • De beleggervraag is groot maar gevaarlijk, ze kunnen ook zo weer gaan verkopen

Geen woord over het feit dat China en Rusland al jaren openlijk eisen dat er een nieuw financieel systeem komt, waarin goud weer een rol zal gaan spelen. Geen woord over het feit dat een eventueel herstel alleen het gevolg kan zijn van verregaande geldontwaarding agv de ongekende geldcreatie.

Wereld op zijn kop
Ik besloot de analist vanaf mijn vakantieadres te bellen om eens te vragen of hij bewust zoveel achterwege heeft gelaten. Na een gesprek van 10 minuten gaf hij toe de goudmarkt maar "van één kant belicht te hebben".

De kennis en inzichten van Peter Heijen en consorten gaan klaarblijkelijk niet verder terug dan de jaren zeventig. Goud is al zeker 2500-3000 jaar de monetaire basis, terwijl Heijen stelt dat men in de jaren 70 van goud een mythe heeft gemaakt. Dat is de wereld op zijn kop. Daarnaast maakt het rapport totaal geen melding van de rol van de handel in papiergoud (futures) in de manipulatie van de goudprijs waarover de laatste jaren uitgebreid is gepubliceerd.

Zij die het wél zagen
Inmiddels ruim een jaar later staat goud ruim 30% hoger en moeten de klanten van Theodoor Gilissen het hoogstwaarschijnlijk nog steeds doen zonder goud. Tot slot een aantal betere rapporten die inmiddels onder de titel klassiekers vallen:


Wie meer over de oorlog van tegen goud wil weten, raden we aan  het boek “Goldwars” van de Zwitserse bankier Lips te lezen, te bestellen via Amazon.com.

(dit is een bewerking van een eerdere column van mijn hand)


Meer artikelen van Willem Middelkoop op de IEX Commodities-sectie


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 oktober 2010 14:55
    Het valt mij op dat veel columnisten oude koeien uit de sloot moeten halen om hun gelijk te tonen. Naast bovenstaand artikelen zijn er voorbeelden te over van met name de heervan Dongen. Heren wees blij met jullie successen en juiste inzichten maar vevrval niet continu in het kinderachtige "" Ik heb het je toch gezegd..."".
  2. [verwijderd] 18 oktober 2010 17:16
    Geen woord over het feit dat China en Rusland al jaren openlijk eisen dat er een nieuw financieel systeem komt, waarin goud weer een rol zal gaan spelen.

    Bronnen??

    De auteur van "als de dollar valt" claimt hier dat de grootste dollarbeleggers, namelijk China en Rusland (buiten Japan misschien), willen dat goud een prominentere rol gaat spelen?

    Ben benieuwd naar je uitleg Willem Middelkoop.
  3. [verwijderd] 18 oktober 2010 17:59
    Ik besloot de analist vanaf mijn vakantieadres te bellen om eens te vragen of hij bewust zoveel achterwege heeft gelaten. Na een gesprek van 10 minuten gaf hij toe de goudmarkt maar "van één kant belicht te hebben".

    Mooi Willem,
    Het zegt genoeg over het niveau van deze analisten, het zal je financieel adviseur maar zijn.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links