Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

We zijn los

Wat mij betreft zijn we los in de AEX. We hebben weer een kabinet in Nederland, maar dat heeft geen effect op de index. De echte redenen waarom ik nog steeds in de stijging geloof zijn dat de massa enorm hebberig is en er onderhuids nog veel geld onder de mensen is. S&P 500

Als een signaalgever met een systeem op Elliott Wave-basis bij Harry Mens roept dat hij 142 procent heeft gemaakt en schermt met een verklaring van KPMG dan staat men in de rij om in te stappen. Terwijl volgens de AFM rendementen uit het verleden niets zeggen over de toekomst, maar de belegging is 50K en dus maakt het niet uit wat de AFM ervan denkt.

Goede naam te grabbel
In mijn optiek zegt 1 jaar in systeem trading helemaal niets over de toekomst en als het wat zou moeten zeggen, dan moeten de beleggingen in de toekomst ook precies gaan volgens de methode waarmee het rendement is bereikt. Dus als je met Turbo’s het rendement hebt neergezet, dan kun je in de toekomst geen futures handelen en denken hetzelfde rendement te behalen.

Met een future kan het zijn dat je het dubbel haalt, maar ook kan het zo zijn dat je tussentijds al je geld kwijt bent omdat je even een trade tegen had. Ik ben dan ook verbaasd dat partijen als KPMG zo gemakkelijk hun goede naam te grabbel gooien. Voor de duidelijkheid: ja, het rendement is behaald in deze portefeuille maar dan hadden we ook de 500.000 procent en meer in 2008 van Koen Hoefgeest kunnen laten bevestigen door een accountant.

Hij heeft dit soort rendementen eerder bij mij behaald. Alleen Koen is zo reëel en eerlijk dat hij ook zegt dat de kans groot is dat u verliezen maakt op zijn adviezen en methode en dat zouden er meer moeten doen. 
 
Als Today’s Beheer handelen we nu al bijna 7 jaar in systemen en als handelaar kijk ik al 23 jaar naar modelmatige aanpakken en ik ben de heilige graal zeker niet tegengekomen. Ik zou dan ook partijen als KPMG tot voorzichtigheid in hun verklaringen willen manen.

Geld genoeg om los te gaan
Naast dit voorbeeld zou ik nog vele andere voorbeelden kunnen zetten; als iemand morgen een obligatie uitgeeft met een coupon van 10 procent kijkt helemaal niemand of de uitgevende instelling überhaupt in staat is ooit dit geld terug te betalen en - nogmaals - het steekt me dat iemand met 49.999,99 euro perfect beschermd wordt maar als hij per ongeluk een muntje op straat vind is hij in veel producten in de klasse vanaf 50K volledig los.

Ik denk dus dat er zo om me heen kijkend voldoende geld aan de zijlijn staat om los te gaan. Nu hadden we vrijdag al los kunnen zijn. Maar vrijdag hadden we een grote expiratie en door de stock traders almanac werd er al op gewezen op de statistische problemen op deze dag. De afgelopen tien jaar leidde de expiratie bijna alle keren tot lagere niveaus op de beurs.
 
Maar los van de expiratieperikelen, ik denk dat we vrijdag een mooi consolidatiemomentje hebben gehad boven de 340. Nu we officieel meerdere dagen boven de 340 zijn verwacht ik dat we snel door kunnen stoten naar de 350 om vervolgens door te gaan naar de 375.
 AEX
Omhoog, maar wanneer?
Mijn positieve idee over aandelen wordt bevestigd door de grafiek op de Bund die geheel volgens verwachting omlaag gaat.
 Bud future
De Dax is al wat meer losgeslagen dan wij zijn, maar je hoort mij niet klagen. Voor mij is de vraag al weken niet of we omhoog gaan maar alleen wanneer. En met de komende week weer volop bedrijfscijfers voor de deur moet het snel gaan gebeuren. DAX


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 18 oktober 2010 09:09
    "onderhuids nog veel geld onder de mensen is." Hoe werkt dat dan? Zitten d'r flappen in de bilnaad weggewerkt die operatief kunnen worden verwijderd?
    Cees jongen, ik weet dat je bearish bent, weet je zelf ook, ga dan niet proberen nog die laatste paar duppies mee te pakken met 'n eventuele spike, maw anticipeer niet maar wacht rustig af. Als de 343 hard gaat kan je meeliften, tot dan rustig blijven ademhalen. En zorg ook voor bescherming van onder, kost nagenoeg niks als je dubelshort ietsjes otm gaat zitten. Maak hun probleem niet 't jouwe.
  2. [verwijderd] 18 oktober 2010 09:21
    Cees/Frank,

    Ik snap dat je er belang bij hebt met je toko om wat minder bearish te zijn maar kom op man, dit kan je toch niet met droge ogen verkondigen. Onderhuids geld, waar slaat dat op....

    Trouwens, de euro gaat terug naar 1.35 en een beetje dus er is helemaal geen reden voor Ben en co. om de beurs deze week hoger te zetten. Wat jij?
  3. [verwijderd] 18 oktober 2010 09:23
    Trouwens in je voordeel:
    3 POMO dagen deze week waarin er weer veeeeeel FED monopoly geld het systeem in gaat. Technisch kan je verhaal nog steek gaan houden maar denk niet dat er bij investeerders nog geld te halen is. Waarom denk je anders dat retail/domestic al 23 weken op rij een outflow laat zien? Besteed daar eens aandacht aan voor de gein. Today liefst nog...
  4. [verwijderd] 18 oktober 2010 13:36
    Leuk verhaal en mooi ook dat je richting durft aan te geven.
    @orca Ik weet niet hoe zeedieren hun cashreserve bewaren, maar bilnaad lijkt mij sterk ;-). Er staat behoorlijk wat geld langs de zijlijn en inderdaad komt risicobereidheid weer wat terug. (ook gedreven door de 0,weinig % rente op sparen!)

    de bos
  5. [verwijderd] 18 oktober 2010 15:40
    Vaak ben ik het oneens met de visie van Cees Smit. Hij is een beer uit principe. Een broker die beer is, dan moet je toch wel een eerlijk man zijn. Daarom begrijp ik de reageerders niet zo goed, die hem van geld-uit-de-zak-klopperij betichten.
    Nu is Smit gedraaid, althans voor de korte termijn, niet zozeer om technische redenen, geloof ik, maar omdat er zoveel geld onder de mensen is. En daar heeft Smit volkomen gelijk in. We sparen ons suf. Meer dan 350 miljard euro staat er op de bank, een bedrag dat het eerste halfjaar al weer met 12 miljard gegroeid is, na een tijdelijke afname in K3/K4 van 2009. En dat terwijl het vermogen belegd in effecten in 2010 juist is afgenomen, na een stormachtige toeloop in K2/K3 van 2009.
    Overigens het belegde vermogen in effecten (inclusief beleggingsfondsen!) is maar een kwart van dat in spaargeld, nl. iets boven de 90 miljard euro.
    Zie voor details, statistieken van de DNB.

    GW

    p.s. Uit het DNB-staatje blijkt ook dat het pensioenvermogen in 2010 groeit. Die fondsen mogen er dan beroerd voor staan, zo erg kan het nu ook weer niet zijn.
  6. Orca 18 oktober 2010 15:54
    Waar wel veel geld naartoe stroomt zijn oblies, mn staats, want zowel bedrijven als overheden zijn als dollen aan 't harken. De rente is dan weliswaar borderline nul, maar je weet met staats-oblies wel precies wat je hebt, je kan d'r op schrijven, en wanneer (niet als) de EUR klapt zijn je pegels niet generiek.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links