Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

We gaan weer cijferen

Het cijferseizoen gaat van start. Op donderdagavond komt het eerste bedrijf met verse kwartaalcijfers en traditioneel is dat Alcoa. Volgende week woensdag komt ons eigen ASML en natuurlijk rond die tijd ook Intel.

Wat kunnen we verwachten? Ten eerste zijn de verwachtingen nu een stuk minder hoog. Dat komt omdat de vergelijkingsbasis minder makkelijk is. Immers, in het eerste halfjaar van 2009 was het nog kommer en kwel en dan kan je eenvoudig een verbetering laten zien. In het derde kwartaal wordt dat een stuk moeilijker.

Als we naar de analisten kijken, dan zien we dat de winstverwachtingen voorzichtigjes neerwaarts worden bijgesteld. Zoals u in de grafiek kunt zien, worden verwachtingen gemiddeld gesproken altijd neerwaarts bijgesteld.

Roze bril
Dit komt omdat analisten in de loop van het jaar hun roze bril afzetten en de werkelijkheid onder ogen zien. Maar in de eerste helft van het jaar waren de analisten nog heel erg enthousiast. En dat zien we niet vaak.

Ook zie ik in Europa de eerste neerwaartse bijstellingen als gevolg van de lagere dollar binnenkomen. Het zijn er nog niet veel, maar als deze trend aanhoudt zullen er meer komen. De kans is groot dat de zwakke dollartrend doorzet. Alle overheden lijken hun valuta zo laag mogelijk te willen houden.

Zo kunnen ze zich uit de problemen weg exporteren. Alleen in het eurogebied is een dergelijke politiek niet aanwezig. Waardoor de euro verder kan versterken (en de dollar kan verzwakken) en wij gedeeltelijk de problemen van andere gebieden op ons dak krijgen.



Bron: Merrill Lynch

Veeg teken
Nu kijkt Merril Lynch ook naar de guidance ratio. Dat zijn de begeleidende woorden van de CEO’s over waar zij denken dat de consensus over hun bedrijf heen zou moeten gaan. En deze ratio was eerst erg hoog, maar is nu voor het eerst sinds tijden aan het dalen. Een veeg teken. Het is een zogenaamde 'early indicator' en niet altijd even betrouwbaar.

Dat is goed in de grafiek terug te zien. Het kan maand op maand nogal fluctueren. Ondanks de grote fluctuaties in deze indicator lijkt het me er wel eentje waar we op moeten letten. Volgende week weten we meer.



Bron: Merrill Lynch

 

 


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.



Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 oktober 2010 17:09
    "Roze bril
    Dit komt omdat analisten in de loop van het jaar hun roze bril afzetten en de werkelijkheid onder ogen zien. Maar in de eerste helft van het jaar waren de analisten nog heel erg enthousiast. En dat zien we niet vaak."

    ik wist niet dat de werkelijkheid voor analisten seizoensgebonden was...en ook niet dat er een correlatie was tussen enthousiasme en werkelijkheid en dat dat in de 1e helft van het jaar zeldzaam was.

    Ik dacht dat de stemming van analisten gebonden was aan de agenda van hun broodheer en hun salaris/bonus als meest relevante werkelijkheid.
    Analisten zijn net mensen, maar er wordt wel van hen verwacht dat ze kundig zijn...en dat zijn ze m.i. wel degelijk, maar niet voor mensen die hen niet betalen.

    Een lagere valuta waarde zou export kunnen aanjagen, maar misschien nog belangrijker: de schuldenproblematiek moeten weginflateren. Aangezien dat het probleem van meer landen is, voorzie ik dat er per saldo weinig meer gebeurt dan stuivertje wisselen van valutaverhoudingen. Indien alle landen er allemaal even slecht(of goed zo je wil) voorstaan, dan blijft er een soort balans in het kaartenhuis aanwezig.
    Het heel ver wegzakken van een bepaalde munt kan nare gevolgen hebben, er is dus veel baat bij geleidelijkheid.

    Misschien moeten centrale banken en overheden geld uitdelen aan het volk i.p.v. aan banken en beleggers...dan hebben ze ook wat te besteden en dan kan men stellen dat de economie echt groeit(met het tempo van de geldcreatie).

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links