Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Graantje meepikken

In de aanloop naar de kredietcrisis steeg de tarweprijs explosief. In de bovenste grafiek (zie hieronder) is dat duidelijk zichtbaar. Dat waren nog eens tijden. De economische groei was uitbundig en in diverse landen waren voedselrellen uitgebroken omdat er zorgen waren dat de inflatie – voedselprijzen voorop – de pan uit zouden rijzen.

De vraaguitval als gevolg van de kredietcrisis heeft deze inflatoire verwachtingen in de zomer van 2007 als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Sinds die tijd is de graanprijs weer op een relatief laag niveau gebleven. Vraag en aanbod blijven in evenwicht, zoals te zien is in de onderste grafiek. Recent is de graanprijs aan een forse opmars begonnen.

Allereerst kan het uitzonderlijke warme weer in Australië en de V.S. een veel kleinere oogst opleveren dan tot voor kort werd verwacht. Een tweede reden is minder bekend: graanziekten. De zogeheten stem rust, een schimmel die in toenemende mate graanoogsten vernield is in opkomst.

Met dank aan graanziekte
In het verleden zijn door producenten van landbouwzaden diverse plantveredelingstechnieken toegepast om de ziekte te bestijden. Om twee redenen komt daar echter het klad in. Aan de ene kant zijn veel landbouwers nonchalant en/of (door omstandigheden geforceerd) zuinig.

Vaak komen de boeren goedkoper zaad en maken zij zich onvoldoende druk over de opkomende ziekte. Ten tweede wordt al jaren systematisch de geldkraan verder dichtgedraaid bij onderzoeksinstituten die zich bezighouden met de bestrijden van grootschalige graanziekten.

Als de ziekte inderdaad op grotere schaal uitbreekt, zijn er serieuze tekorten te verwachten aan bijvoorbeeld tarwe op de wereldmarkt. Voorlopig lijkt geen oplossing voorhanden en groeit in ieder geval de graanprijs (en de prijs van de tarwe future) voorspoedig.


Dr Fred Huibers is directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management, alsmede fondsmanager van onder meer het Haven European Value Fund. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

 1. jun '11 Indexcrash 6
 2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
 3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 3 augustus 2010 20:05
  Een verhaal dat de plank volledig misslaat, behalve dat het de prijsbewegingen in de juiste periode laat plaatsvinden. De laatste periode van de tijd van hoogconjunctuur, dus de periode voor de kredietcrisis heeft inderdaad zeer hoge graanprijzen te zien gegeven. Die hadden echter maar ten dele te maken met een hogere vraag, maar veel meer met een periode van lagere graanproducties in de wereld in de periode 2005/2008. De enige sector die voor een hogere vraag zorgde en die enigermate met conjunctuur te maken heeft was de zich sterk ontwikkelende productie van bioethanol op basis van mais, in Amerika. De hoger olieprijzen als gevolg van de wereldwijde hoogconjunctuur speelden die ontwikkeling zeker in de kaart. Echter, ten tijde van de kredietcrisis heeft die ethanolproductie de weg omhoog rustigjes vervolgt,louter en alleen omdat de politiek in Amerika en de EU het een goed idee vindt om subsidies te verlenen voor deze zogenaamde groene energieproductie. Het gevolg was dat het graangebruik voor de productie van ethanol nu veel hoger ligt dan in die genoemde tijden van hoogconjunctuur. De reden dat tijdens de kredietcrisis en de daarmee gepaard gaande wereldwijde afkoeling van de economie, de graanprijzen naar beneden gingen ligt simpelweg in het feit dat de graanproductie wereldwijd twee zeer goede jaren beleefde. De reden dat de graanprijzen nu weer een scherpe stijging ondergaan ligt in niets anders dan een lagere dan verwachte oogst in Rusland, Kazachstan en de Oekraïne en in mindere mate de EU. Toch is de situatie van nu op geen enkele wijze te vergelijken met die van het piekjaar 2007/2008. De ongunstige weersomstandigheden in het zuidelijk halfrond (o.a. Australië) beginnen pas de laatste dagen een rol te spelen in het op hoog niveau houden van de prijzen. De doorslaggevende factor is Rusland en omgeving en waar het 'rust verhaal' vandaan komt is mij een raadsel, ware het niet dat dit verschijnsel volgens sommige analisten (pas)de komende jaren een bedreiging zou kunnen worden voor de ongestoorde productie van graan. Kortom, de huidige hausse in de graanmarkt zou wel eens geen erg lang leven beschoren kunnen zijn.
 2. [verwijderd] 3 augustus 2010 20:13
  o ja, nog even dit: in de VS was de tarweoogst wat lager door een behoorlijk lager areaal en wordt er een uitstekende maisoogst verwacht. Wat het warme weer in Amerika met de huidige hausse te maken heeft is ook een raadsel. Als er al mensen de graanmarkt ingelokt moeten worden dan zal dat toch op basis van andere argumenten moeten. Ik hoop dat deze en mijn reactie van 20:05 daar voldoende aanwijzingen voor geven.
 3. [verwijderd] 4 augustus 2010 02:34


  @railroad , >>>> juist verhaal ,

  stel bij normaal weer ,wereldwijd, volgend jaar dan staan de tarwe prijzen in europa snel weer rond de 130 (matif futuremarkt) , vermoed ik .

  raad de heer huiberts aan nieuwe oogst oktober
  2011 , op de matif te verkopen .loopt ie denk ik minder achter de feiten aan


  verder vind ik het idioot dat mais/tarwe (voedsel
  dus ) in de biobrandstoffen verdwijnt , koop voor die eeg subsidies wat windmolens of zonnepanelen.


  groet
 4. forum rang 10 voda 4 augustus 2010 16:15
  Graanprijs schiet omhoog
  4 augustus 2010, 15:50 | ANP
  DEN HAAG (AFN) - De prijs van graan schiet omhoog, nu de landen in het zogeheten Zwarte Zee-gebied getroffen worden door hitte en droogte. De prijs van gerst is in vier weken tijd verdubbeld en die van tarwe ligt zo'n 60 tot 70 procent hoger, aldus een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

  ,,De Nederlandse boer zal ervan profiteren en dat was ook hard nodig. Het afgelopen jaar was schrikbarend slecht,'' aldus voorzitter Theo Meijer van het productschap.

  De droogte leidt tot een slechte graanoogst in Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Deze landen zullen nu minder exporteren naar Arabische landen, die daardoor weer bij andere landen zullen aankloppen. Nederland produceert vooral graan voor veevoer, maar volgens Theo Meijer bewegen de prijzen daar wel mee met de prijzen van graan dat bestemd is voor brood.

  Verkoop deel oogst

  Hoeveel de Nederlandse akkerbouwer ervan profiteert, is niet duidelijk. Veel akkerbouwers hebben al een deel van de oogst verkocht. Meijer waagt zich niet aan een voorspelling over wat een hogere graanprijs voor de broodprijs betekent.

  De prijs van graan is ook van belang voor veevoer. Nederland heeft een grote veevoederindustrie en die voert veel graan in. Een hogere graanprijs zal op termijn gevolgen kunnen hebben voor de prijs van vlees. Voor een kilo kip is drie kilo voer nodig en voor een kilo rundvlees vijf kilo.

  Prijzen

  De Europese Unie laat de graanprijs nu in feite vrij. De prijzen liggen ver boven de interventieprijzen, waarbij een deel van de oogst wordt opgekocht. Voor de akkerbouwers betekent dat dat de prijs van jaar tot jaar flink kan schommelen. Ze hebben daarom een plan ingediend om biobrandstof te maken uit graan in tijden dat het aanbod erg groot is en de prijs van graan laag.

  Europa heeft nu een graanvoorraad van 55,6 miljoen ton en volgens de prognoses zal er volgend jaar ook nog een voorraad zijn. Historisch gezien is de huidige prijs van bijna 200 euro, die betaald wordt voor 1000 kilo voertarwe, geen record. Ook in de periode 2007-2008 lag de prijs op dit niveau. In 1951 en in 1980 lag die prijs, omgerekend maar niet gecorrigeerd voor inflatie, op 255 euro. De relatief lage graanprijzen heeft de consument sindsdien te danken aan het Europese landbouwbeleid, maar dat beleid zal met ingang van 2013 gewijzigd zijn.
 5. forum rang 10 voda 4 augustus 2010 16:16
  Ondanks extreem weer toch normale oogst
  4 augustus 2010, 14:49 | ANP
  BRUSSEL (AFN) - Ondanks de extreme weersomstandigheden zal de graanoogst in de EU dit jaar nauwelijks afwijken van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit ramingen die de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd. De totale oppervlakte waarop graan wordt verbouwd, neemt iets af, maar de opbrengt per hectare valt wat hoger uit dan vorig jaar.

  Europa heeft dit jaar te maken met uitzonderlijk weer, variërend van grote droogte tot hevige regenval en van meer dan normale kou in de winter tot bovengemiddelde hitte in de zomer. Volgens de Europese Commissie, die zich onder meer baseert op satellietopnames, wordt de invloed van het slechte weer in sommige delen van de EU gecompenseerd door een betere opbrengt elders.

  Voor granen raamt de commissie de opbrengst dit jaar op 5,1 ton per hectare, vergelijkbaar met de oogst van vorig jaar.
 6. forum rang 10 voda 4 augustus 2010 16:56
  Tarweprijs bereikt nieuw hoogtepunt
  4 augustus 2010 | Het Financieele Dagblad

  Amsterdam

  De tarweprijs heeft de hoogste stand in 22 maanden bereikt. Door droogte en branden in Rusland is een deel van de oogst vernietigd. De tarweprijs steeg maandag 8% tot euro 211 per ton, de hoogste prijs in 24 maanden. Sinds eind juni is de tarweprijs al met 50% gestegen. Voedingsmiddelenconcerns voorzien dat de hoge tarweprijs ook de prijs zal doen stijgen van op tarwe gebaseerde producten zoals brood en koekjes. (bbc)
 7. [verwijderd] 4 augustus 2010 17:32
  quote:

  voda schreef:

  Voedingsmiddelenconcerns voorzien dat de hoge tarweprijs ook de prijs zal doen stijgen

  Dus toen de prijs een dieptepunt bereikte zag ik nergens een bordje staat we verlagen de prijzen.
  Maar goed op een broodje zit 11% inslag dat is zeg maar de prijs van de grondstoffen de rest is loon vervoer enzo dus een stijging van 100% van de tarwe zal het brood dan ... duurder maken.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links