Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hypocriet geluid

De Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin), de Duitse Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft per direct een verbod op naked short selling in het leven geroepen voor:

Leuk, de meeste hedgefondsen verkopen dan dus gewoon hun overige Europese financials, zoals ING. Want misschien kunnen ze die straks ook niet meer verkopen.

Ik denk dat we Jochen Sanio, de Duitse Hoogervorst, wel een bloemetje mogen sturen. Overigens gaat ook Deutsche Bank door deze actie gewoon 3% onderuit. Het lijkt of het een einzelgänger-actie was.

Het klinkt lekker
En dat terwijl de euro alleen maar sterker wordt als de Europeanen blijk geven van een eendrachtig beleid. Met dit soort acties schieten we niets op. Ik dacht dat juist de Duitsers veel van de geschiedenis hadden geleerd. Als de Duitse Hoogervorst even in die boekjes had gekeken, had hij geweten dat een verbod op short selling niet helpt.

Maar ja, het klinkt natuurlijk wel lekker. We pakken de speculanten aan. Ik ben dit soort paniekvoetbal niet van de Duitsers gewend. Misschien moet Van Gaal de baas van Bafin worden?Ook uit Duitsland komt de oproep voor een bankenbelasting. De banken hebben immers het financiële systeem bijna om zeep gebracht.

Wat een heerlijk hypocriet geluid:

  • Eerst laat je de boel in de soep lopen, door Griekenland ongecontroleerd te laten uitgeven.
  • Die Europese banken moeten daarvoor bloeden.
  • Vervolgens roep je op tot extra belastingheffing omdat je ze moeten redden.

Sja, het is wat de mensen willen horen. Overigens moest ING 8,5% netto (11% bruto) betalen op de steun die ze hebben ontvangen Op 10 miljard euro is dat toch een aardige belasting van 850 miljoen euro netto per jaar. Plus 50% bij de aflossing is 5 miljard. Intussen is de betaling iets anders ingericht, maar het blijft een boel geld.


Klik op de figuur voor een grote versie

Nachtclubzanger
Ik pleit dus ook voor een verbod op het cancellen van vakanties naar Griekenland. Als er niemand meer op vakantie gaat, komen de Grieken alleen maar verder in de problemen en kunnen ze hun schulden niet terugbetalen. Maar ja, de Grieken zullen waarschijnlijk nooit leren dat staken het land er niet aantrekkelijker op maakt.

Uiteindelijk hebben ze alleen zichzelf ermee. De zon schijnt immers ook in Spanje. Mag ik u overigens wijzen op een heel leuk nieuwsfeit. De best fotogenieke Griekse minister van Toerisme Angela Gerekou is ontslagen.

Niet omdat al die Noord-Europeanen hun vakantie cancellen, maar omdat haar man als nachtclubzanger even vergeten was om 5,5 miljoen euro belasting te betalen. Ik vraag me af, en u ongetwijfeld ook, hoe een nachtclubzanger zoveel kan verdienen dat hij 5,5 miljoen euro aan belasting moet betalen. Maar dat doet eigenlijk niet ter zake.

Ommekeer
Het is een teken van de tijd en het stemt hoopvol. Het zou wel eens een ommekeer kunnen zijn. Misschien is straks het Griekse overheidstekort als sneeuw voor de zon verdwenen. De potentie is immers hoog.

Als iedereen belasting gaat betalen, de pensioenleeftijd naar een normaal Europees niveau gaat en de ambtenaren geen dertiende en veertiende maand meer krijgen. Wie weet? Of heb ik last van über optimisme?


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

101 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 19 mei 2010 14:19
    Ik vind het verwijt 'hypocriet' uit de titel onterecht.

    Nederland heeft vele, vele miljarden moeten uittrekken om haar banken-sector te redden. Bos is daarbij wel heel erg lichthartig geweest met het rondstrooien van het geld van de belastingbetaler, maar goed, ik zal hier niet pretenderen het beter te weten (hoewel ik uiteraard wel die neiging heb... ;-) ). Dat heeft de kredietwaardigheid van ons land bepaald geen goed gedaan. In andere Europese landen heeft de crisisbestrijding evenzeer haar tol geëist.

    Deze crisis is veroorzaakt door fraude, incompetentie en graaizucht binnen de financiële sector.

    Nu hebben de overheden ongeveer de grens bereikt van wat ze kunnen doen, en zal er gesaneerd moeten worden.

    Griekenland is maar een 'Red herring'. Werkelijk belangrijk zijn uiteraard de grote economieën. In Europa maar ook de VS. De aanval op Europa is mede ook een afleidingsmanoeuvre voor de problemen in de VS.

    Ik denk dat we bij dit artikel van Corné in gedachten moeten houden dat hij werkt bij SNS, één van de door de crisis getroffen banken.

    Wat Merkel betreft, de 'alleingang' is erg onverstandig, maar ik ben al jaren voorstander van het verbieden van derivaten (waar mogelijk), en ook short selling (niet alleen 'naked') vind ik fout. Verkopen wat je niet bezit is fraude.
  2. sebpb 19 mei 2010 15:56
    typisch dat net als vorige keer met het verbod meteen de 'heren' handelaren op hun achterste benen gaan staan als hun speeltje wordt afgepakt.
    Kan iemand mij uitleggen wat het nut en waarde van het spelletje nakedshorten is?
    In mijn ogen heeft het geen ruk met beleggen (=waarde creëren) te maken.
    Waarom zou je als helpende overheid met lede ogen toezien hoe de door jou geredde bankensector volledig naar de Fillipijnen wordt geholpen, geef Merkelgroot gelijk!
  3. smith&jones 19 mei 2010 16:00
    Het is de facto een steeds grotere staatinmenging in de bancaire sector. Leuke dubbelslag:
    De overheden laten de staatsbegroting uit de hand lopen, dan de banken de schuld geven en ze extra belastingen in de nek leggen en de vrije markt afknijpen met een populistische nutteloze maatregel...

    Dit voorspelt heel weinig goeds en kan alleen maar tot nog grotere euro/EU crises leiden...

    S&J.
  4. [verwijderd] 19 mei 2010 16:18
    Verkopen wat je niet bezit is fraude

    het is moreel niet juist. Net als de moslims rente niet juist vinden, waar ik gedeeltelijk in kan komen, is naked gewoon niet juist. Het hoort gewoon niet, met welke argumenten je ook komt.

    We kunnen gemakkelijk zonder naked shorting de door, echter anders om met naked shorting kunnen er problemen ontstaan.

  5. [verwijderd] 19 mei 2010 16:55
    naked short selling is eigenlijk al eeuwenoud. Ik heb bij een handelsmaatshcappij gewerkt en daar werd bijvoorbeeld regelmatig een partij goederen verkocht, zonder de goederen te bezitten. Waarom?, omdat de verkoopprijs op dat moment aantrekkelijk is en de shorter het risico wil nemen dat hij hoger moet inkopen.Als je dit wil verbieden, dan neem je een stukje kern weg van handel. En de beurs is handel.
  6. [verwijderd] 19 mei 2010 17:01
    Banken lopen risico's als ze geld uitlenen aan een land dat teveel uitgeeft. Daar hoeven wij niet voor op te draaien. Vallen er banken om, jammer dan. Dan moest het zo zijn. Anders krijg je nooit een echt herstel en een gezonde economie.

    Griekenland is failliet. En aan een bedrijf dat failliet is ga je toch ook geen geld uitlenen zodat het vorige leningen kan afbetalen.
  7. forum rang 5 Bart Meerdink 19 mei 2010 17:27
    quote:

    Faabster schreef:

    naked short selling is eigenlijk al eeuwenoud. Ik heb bij een handelsmaatshcappij gewerkt en daar werd bijvoorbeeld regelmatig een partij goederen verkocht, zonder de goederen te bezitten. Waarom?, omdat de verkoopprijs op dat moment aantrekkelijk is en de shorter het risico wil nemen dat hij hoger moet inkopen.Als je dit wil verbieden, dan neem je een stukje kern weg van handel. En de beurs is handel.
    Termijnhandel is toch wat anders dan short gaan. Correcte prijsvorming vereist wel dat de uiteindelijke leveranciers (van aardappelen bijvoorbeeld) in de markt participeren.

    Anders komen we er te laat achter dat er gewoon niet genoeg aardappels zijn en dan schiet de prijs omhoog omdat niet iedereen kan leveren. Zo'n onverwachte marktverstoring en gebrek aan leveringszekerheid is juist wat de termijnmarkt zou moeten voorkomen.

    Ik weet ook niet of je de aandelenmarkt als 'handel' moet kwalificeren. Het is een middel om geld bijeen te brengen voor de investeringen die het meest in een behoefte voorzien (het meeste winst opleveren).

    Verkopen voordat je iets hebt kan ook zijn dat men iets bij je bestelt. Niks mis mee, iedereen weet dat je het dan nog moet gaan kopen bij een leverancier (die het dan misschien zelfs nog moet gaan maken).
  8. [verwijderd] 19 mei 2010 20:53
    Ik begin het ook zat te raken hoe ze met de banken omgaan. Zijn geen lievertjes misschien en het is denk ik onverstandig als beleggers landen in gevaar kunnen brengen. Ik zeg nadrukkelijk beleggers want ik ben er 1 van, maar verkoop m`n zootje ook als het te gek wordt.

    Je noemt ING, maar dichterbij huis, SNS, heeft verhoudingsgewijs natuurlijk ook een enorme rentelast willen ze van de staat af. Aandeelhouders van banken hebben veel weg van een grabbelton tegenwoordig.. Eerst lopen ze leeg op de Amerikaanse hypotheken. Vervolgens komt de staat ze "redden" met rentes die doen denken aan woekerpolissen. Betwijfel alleen of de staat ooit een schikking zal treffen hehe. Nu hoor je al een tijd iets over "bankbelasting" Jawel de eerste sector belasting geloof ik. Straks krijg je "supermarktbelasting" en taxibedrijfbelasting. Ik hoor maar die geluiden over een "haircut" op de obligaties in bezit van landen met steun van EU/IMF. zeiken over shortsellers, maar dit soort geluiden hebben volgens mij een veel desastreuzer effect op de koersen van financials als alle shorters bij elkaar.
  9. [verwijderd] 19 mei 2010 21:00
    quote:

    blaaskaak schreef:

    Ik begin het ook zat te raken hoe ze met de banken omgaan. Zijn geen lievertjes misschien en het is denk ik onverstandig als beleggers landen in gevaar kunnen brengen. Ik zeg nadrukkelijk beleggers want ik ben er 1 van, maar verkoop m`n zootje ook als het te gek wordt.

    Je noemt ING, maar dichterbij huis, SNS, heeft verhoudingsgewijs natuurlijk ook een enorme rentelast willen ze van de staat af. Aandeelhouders van banken hebben veel weg van een grabbelton tegenwoordig.. Eerst lopen ze leeg op de Amerikaanse hypotheken. Vervolgens komt de staat ze "redden" met rentes die doen denken aan woekerpolissen. Betwijfel alleen of de staat ooit een schikking zal treffen hehe. Nu hoor je al een tijd iets over "bankbelasting" Jawel de eerste sector belasting geloof ik. Straks krijg je "supermarktbelasting" en taxibedrijfbelasting. Ik hoor maar die geluiden over een "haircut" op de obligaties in bezit van landen met steun van EU/IMF. zeiken over shortsellers, maar dit soort geluiden hebben volgens mij een veel desastreuzer effect op de koersen van financials als alle shorters bij elkaar.
    Een bank is een onderneming die winst maakt ,Net zo als alle ondernemingen is het normaal dat ze belastingen afdragen

  10. [verwijderd] 19 mei 2010 21:20
    quote:

    Prognose schreef:

    [quote=blaaskaak]
    Ik begin het ook zat te raken hoe ze met de banken omgaan. Zijn geen lievertjes misschien en het is denk ik onverstandig als beleggers landen in gevaar kunnen brengen. Ik zeg nadrukkelijk beleggers want ik ben er 1 van, maar verkoop m`n zootje ook als het te gek wordt.

    Je noemt ING, maar dichterbij huis, SNS, heeft verhoudingsgewijs natuurlijk ook een enorme rentelast willen ze van de staat af. Aandeelhouders van banken hebben veel weg van een grabbelton tegenwoordig.. Eerst lopen ze leeg op de Amerikaanse hypotheken. Vervolgens komt de staat ze "redden" met rentes die doen denken aan woekerpolissen. Betwijfel alleen of de staat ooit een schikking zal treffen hehe. Nu hoor je al een tijd iets over "bankbelasting" Jawel de eerste sector belasting geloof ik. Straks krijg je "supermarktbelasting" en taxibedrijfbelasting. Ik hoor maar die geluiden over een "haircut" op de obligaties in bezit van landen met steun van EU/IMF. zeiken over shortsellers, maar dit soort geluiden hebben volgens mij een veel desastreuzer effect op de koersen van financials als alle shorters bij elkaar.
    [/quote]

    Een bank is een onderneming die winst maakt ,Net zo als alle ondernemingen is het normaal dat ze belastingen afdragen

    1,5 miljard voor 2007 en 1,9 miljard voor 2006 voor ING bijv. Als ze verdienen doen ze dat zo te zien ook. Net als iedereen ja.
  11. [verwijderd] 19 mei 2010 21:42
    tja, Corne

    je mag mij toch wel eens dan aantonen waaruit blijkt dat het geen positief effect heeft? Dan zou je dus moeten aantonen wat de impact was geweest als het verbod er niet zou zijn geweest. En laten we nou niet zeggen dat die euro er lekker bij lag voor dit verbod....

    En je wekt de indruk alsof speculanten kleine jongens zijn die eens een gokje wagen maar ook het risico lopen dat ze wel eens verlies zouden kunnen lopen

    maar als deze speculanten nou vormen gaan aannemen van financiële grote machten, mogen we dan haast niet gaan spreken van een nieuwe vorm van oorlogsvorming?

    lijkt me toch iets te voorbarig om tot je conclusie te komen als je minder info ter beschikking hebt dan de Duitsers. Zo dom zijn ze nu ook weer niet.
101 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links