Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Unilever underperformer

TA: Unilever underperformer

Unilever blijft ver achter bij de prestaties van de AEX, een underperformer dus.

Afgelopen week besprak mijn collega Wouter Slot hier de sterkere sectoren van de aandelenbeurzen. Want het is niet alleen goed om te weten welke kant de beurs opgaat. Je moet ook weten welke sectoren voor de volgende beursrally verantwoordelijk zullen zijn. Pas daarna is het selecteren van individuele aandelen verstandig.

Het is vast niet uw meest favoriete onderwerp, maar vandaag laat ik mijn licht schijnen op de zwakkere broeders van de aandelenbeurs.

BOB-indicator

Om te bloot te leggen hoe een sector presteert ten opzichte van de betreffende beursindex, gebruiken wij de BOB-lijn. Deze indicator vergelijkt de prestaties van de onderliggende sector of aandeel met die van de rest van de markt.

Het principe is vrij eenvoudig: een dalende BOB-lijn wijst op achterblijvende prestaties. De betreffende sector zou je dan moeten mijden. De BOB-lijn wordt op onderstaande grafieken weergegeven door de glooiende doorlopende blauwe lijn.

Momenteel zie ik dat enkele Europese sectoren serieus achterblijven. Dit zijn dus duidelijke underperformers. Aandelen die achterblijven bevinden zich onder andere in de volgende sectoren:

 • Financial Services
 • Food & Beverage
 • Healthcare
 • Real Estate en
 • Telecom.

Vandaag neem ik één zwakke sector onder de loep: Food & Beverage. Maar eerst laat ik mijn licht schijnen op een opvallende Nederlandse underperformer: zwaargewicht Unilever.

De beurs staat de afgelopen jaren niet te juichen voor het aandeel Unilever. Volgens analisten is het bedrijf niet 'corona-proof' en heeft het last van ongunstige valutaverhoudingen.

Unilever korte termijn: Verkoopdruk houdt aan

Unilever bevestigt de neerwaartse trend door het patroon met lagere koerstoppen. We zien nog steeds neerwaarts potentieel. Er ligt steun rond €38,42 (bodem van 16 maart 2020). Unilever heeft weerstand rond €50,52 (de top van 26 januari).

Het feit dat de koers van Unilever ver onder de oktobertop van vorig jaar noteert (rond €53 euro) geeft aan dat het aandeel achter blijft bij de rest van de markt.


Unilever lange termijn: Zwakjes

Unilever is technisch verzwakt nu de bodems van eind 2020 rond €46 en €48 niet wisten stand te houden. Eerder al verliet Unilever de stijgende trend van vorig jaar en werd een lagere top gevormd, hetgeen eveneens zwakte signaleerde.

Er komt neerwaarts potentieel vrij, richting de steun van €38,42 (de bodem van 20 maart 2020). Weerstand ligt op €53,66 (de top van 13 november 2020).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Unilever laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) is zwak en geeft aan dat Unilever achterblijft bij de rest van de markt.

Unilever meerjaren grafiek: Uptrend gebroken

Het lijkt erop dat Unilever de 12-jarige uptrend achter zich heeft gelaten. Bovendien heeft het aandeel eind vorig jaar rond €53,85 een lagere koerstop achter gelaten, die de verkoopdruk bevestigt.

Dit zijn geen signalen die op korte termijn een koopkans dichterbij brengen.


Europese sector Food & Beverage blijft zwak

De Europese voedingsector is de afgelopen maanden stevig hersteld. Desondanks adviseren we voorzichtig te blijven. De relatieve performance van de sector is erg slecht.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat deze sector minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van de sector Food & Beverage met dat van het Europese marktgemiddelde.

De steun ligt rond 484,70 punten (de bodem van 26 februari) en de weerstand rond 535,08 punten (de top van 20 november 2020).

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:50 Koersrecords op Wall Street, de beste maanden komen eraan 15
 2. 25 okt Nederlandse beurs is uitgebroken 131
 3. 22 okt Sterke dollar wakkert het inflatievuurtje verder aan 95

Reacties

250 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 easy56 19 maart 2021 09:27
  quote:

  oboema wannabe schreef op 19 maart 2021 09:20:


  als we hier uit de range vallen dus onder de 14677
  wil tie volle bak short s&p gaan, zegt ie
  zolang ze geld blijve bijdrukke en opkoopprogramma's doorgaan zit er echt geen grote afstort in.

  Rente mag ook niet veel hoger met record schuldenlast wereldwijd.

  Alles kunstmatig Financiele wereld.

  Uiteindelijk giga geld ontwaarding.
 2. [verwijderd] 19 maart 2021 09:28
  TA sucks!

  behalve die van oboema
  daar kun je tenminste op handelen.

  als we zakken is eerste exit wat dus rond 14556 tenzij tussentijdse prijsactie anders voorschrijft.

  wel ook op Es/NQ blijven letten, die trekken terug naar 12897 en 3322.75 nu maar dat zijn volume levels dus daar kunnen verkopers zitten kan reversal optreden of koop opdrogen.
250 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links