Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Politieke partijen: Standpunten woningmarkt

Politieke partijen: Standpunten woningmarkt

Het is weer bijna zover. Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen en mag u weer uw stem gaan uitbrengen. Wat zijn de plannen van de belangrijkste politieke partijen met de woningmarkt?

De afgelopen jaren is het heel goed gegaan met de woningmarkt. Natuurlijk wordt hier dan alleen gekeken naar de huizenprijzen die enorm zijn gestegen. De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Bovendien is het aanbod te koop staande woningen nog nooit zo laag geweest.

Vanaf 1 januari is de 2% overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar al afgeschaft. In Den Haag zijn er diverse partijen die nog een stapje verder willen gaan. Dit hardop roepen, lijkt echter niet zo verstandig. Dat kan/zal namelijk stemmen gaan kosten.

Hieronder een korte opsomming van hoe de politieke partijen de woningmarkt (hypotheekrenteaftrek) in hun verkiezingsprogramma hebben staan.

PvdA

De hypotheekrenteaftrek wordt langzaam afgebouwd. We verlagen tegelijkertijd het eigenwoningforfait. Het wordt weer mogelijk om tot 50% van de hypotheek af te lossen om te voorkomen dat er te veel geld vast gaat zitten in het eigen huis. De betalingstermijn voor hypotheken verlengen we van 30 naar 40 jaar. De maandlasten worden hierdoor lager.

VVD

Wie hypotheekrenteaftrek wil krijgen, lost zijn of haar hypotheek af. De aftrek wordt heel geleidelijk afgebouwd, zodat er straks één tarief is. De opbrengst daarvan geven we terug, door de inkomstenbelasting omlaag te brengen. Onder aan de streep gaan huiseigenaren er hierdoor niet op achteruit. Bovendien moeten ouderen gemakkelijker een Verzilver Hypotheek kunnen krijgen.

CDA

Het CDA is voorstander van de hypotheekrenteaftrek. Als onderdeel van de hervorming van het belastingstelsel naar een vlaktaks worden alle aftrekposten aangepast.

Dit kabinet verlaagt het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken in stappen van 3% totdat het basistarief in het nieuwe belastingstelsel is bereikt. De budgettaire ruimte die hierdoor ontstaat wordt volledig gebruikt om de eigenwoningbezitters te compenseren door verlaging van het eigenwoningforfait.

Omdat aflossen van de eigen woning tegenwoordig verplicht is, wordt de ‘wet ter bevordering van het financieren van de eigen woning met eigen middelen’ in kleine stapjes in 30 jaar uitgefaseerd.

GroenLinks

GroenLinks wil de hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal afschaffen.

PVV

Handen af van de hypotheekrenteaftrek

D66

Geen overdrachtsbelasting voor starters. Bovendien worden studieschulden op werkelijke last meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Beleggers gaan 8% overdrachtsbelasting betalen.

SP

De hypotheekrenteaftrek was ooit bedoeld voor mensen met een laag inkomen om een huis te kunnen kopen, maar is verworden tot een subsidie voor de rijken, die hier nu het meeste van profiteren.

Voor hypotheken tot aan 350.000 euro blijft alles hetzelfde. Daarboven beperken we de renteaftrek. Mensen die een woning kopen of verbouwen worden beschermd tegen wanprestaties, door middel van een garantie.

ChristenUnie

Hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen. Met de opbrengst wordt de IB voor iedereen verlaagd. In een periode van tien jaar wordt de eigen woning geleidelijk fiscaal verplaatst van box 1 (arbeidsinkomen) naar box 3 (vermogen).

In box 3 wordt de vermogensvrijstelling fors verhoogd naar 250.000 euro voor een alleenstaande en 375.000 euro voor samenwonenden. Bovendien is de aflossingseis in box 3 minder streng dan in box 1, wat liquiditeitsproblemen onder vooral ouderen kan voorkomen.

Partij voor de Dieren

Banken moeten verplicht worden om mee te werken aan een verruimde mogelijkheid voor het boetevrij aflossen van bestaande hypotheken. We willen dat de hypotheekrenteaftrek mogelijk blijft tot een bedrag van 350.000 euro. De hypotheekrenteaftrek voor bedragen daarboven wordt stapsgewijs afgeschaft.

50 Plus

De Wet Hillen wordt in ere hersteld. Bovendien wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verder beperkt. Echter het overhevelen van de eigen woning naar Box 3 is onbespreekbaar.

Denk

Rentevrije hypotheek voor iedereen

JA21

Eigenwoningbezit stimuleren door het herinvoeren van de Wet Hillen en het afschaffen van het eigenwoningforfait (bijtelling woningwaarde op belastbaar inkomen).

De overdrachtsbelasting over de hele linie tot 2% verlagen en deze voor starters afschaffen voor de aankoop van iedere woning.

Forum voor Democratie

Geen overdrachtsbelasting voor starters. Studieschuld mag nooit worden meegerekend met hypotheekaanvraag. Afschaffen ‘Eigenwoningforfait’ bij volledige aflossing hypotheek (terugkeer wet Hillen). Afschaffen villataks. Stimuleren van eigenwoningbezit, door corporaties aan te sporen aan huurders te verkopen.

Stoppen met onnodige duurzaamheidseisen die de prijzen opdrijven. Geen verhoging OZB om gemeentelijke tekorten te dichten. Geen verdere afbouw hypotheekrenteaftrek.

In de toekomst kijken

In ieder geval is duidelijk dat de verschillen soms groot zijn tussen diverse politieke partijen. In het verleden was dit ook aan de orde. Zo roept de VVD al jaren dat de hypotheekrenteaftrek niet beperkt/afgeschaft wordt. In werkelijkheid is deze de afgelopen jaren al flink aangepakt.

Ook de komende jaren zullen er nog beperkingen worden doorgevoerd. Zo verwacht ik dat de Wet Hillen niet in 30 jaar wordt afgeschaft maar in een kortere periode (maximaal 15 jaar). Een volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek is voorlopig nog niet aan de orde. Ik verwacht deze niet eerder dan in de periode 2030 – 2035.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 03 feb Woningbehoud bij scheiding 2
 2. 20 jan Uw te koop staande woning verhuren: dit zijn de mogelijkheden 12
 3. 06 jan Geen hypotheekrenteaftrek door fout staatssecretaris 18

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 5 maart 2021 13:57
  Mooie praatjes, huiseigenaren net als automobilisten kunnen makkelijk uitgemolken worden. Omdat we straks een regering krijgen met tenminste 5 partijen sneuvelen alle principes van de partij waar je op wilt stemmen. Het argument zal zijn, we hebben een belangrijk thema binnengehaald en hebben wat moeten teruggeven. Blijf voorals op deze partijen stemmen, dan weet je zeker wat je niet krijgt.
 2. forum rang 9 objectief 5 maart 2021 14:08
  quote:

  SimpeleZiel schreef op 5 maart 2021 13:57:

  Mooie praatjes, huiseigenaren net als automobilisten kunnen makkelijk uitgemolken worden. Omdat we straks een regering krijgen met tenminste 5 partijen sneuvelen alle principes van de partij waar je op wilt stemmen.
  Ja, dat is politiek. En hoe meer partijen hoe beter voor de democratie, want dan worden de meeste burgers vertegenwoordigd. Dat zou je moeten toejuichen.
  Het politiek is er niet om iemands ideale wereld te creeren.
 3. Atari 5 maart 2021 17:27
  Ik trek me hier niet veel van aan lekker boeiend. Heb deze week alweer mijn 16e pand aangekocht en ook deze gaat weer in de verhuur. Alweer een uitzendbureau met een huuropbrengst van 2300 euro per maand. Kunnen Oost Europeanen lekker wonen. Het geld stroomt binnen. De woningmarkt kan me niets schelen. De politiek is onbetrouwbaar en ze vullen hun eigen zakken. In de vastgoed wereld zie ik veel beleggers lekker doorstoten door de financieringsmogelijkheden. De woningmarkt is naar de klote geholpen. We kunnen als beleggers steeds minder panden vinden om nog meer geld te verdienen.
 4. flatliner 8 maart 2021 09:53
  Ik lees behalve PvdA weinig over de verplichte aflossingseis, die vind ik wel interessant. Grondige hervorming van het hele belasting (en toeslagen)stelsel is evident, de woning ontkomt hier ook niet aan. Verplicht laten aflossen en vervolgens het opgebouwde belasten (zonder dat het wat oplevert) is niet de manier.
 5. forum rang 4 StoplossBurner 8 maart 2021 13:52
  Indien HRA wordt afgeschaft, waarom zou je dan nog hypotheek met volledige aflossing nemen? Met deze rentepercentage gaat eenieder op een andere manier rendement proberen te halen dan die 1% die je behaalt met aflossen. Nu krijg je in ieder geval nog een minimale bonus van HRA terug bij hypotheek met verplichte aflossing. Het verhogen van vermogensbelasting en verlagen van inkomensbelasting is wel de manier om efficientere economie te creeeren overigens. En bij afschaffen HRA zullen alle bankspaarhypo's verplicht overgezet moeten worden?
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links