Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: "Investering Tesla mogelijke gamechanger voor bitcoin"

Slotcall: "Investering Tesla mogelijke gamechanger voor bitcoin"

De AEX (+0,5%) vervolgt zijn opmars. Dit keer gaan de bloemetjes uit naar de Amerikaanse Minister van Financiën Janet Yellen. Zij zegt dat er eind 2022 mogelijk alweer sprake is van volledige werkgelegenheid in de VS.

Dit betekent dat Yellen er vanuit gaat dat we volgend jaar alweer terug zijn op het niveau van voor de coronacrisis. Verder staat de chipsector in de schijnwerpers. Het Britse Dialog Semiconductor lijkt in handen te vallen van het Japanse Renesas Electronic. 

Overnamefantasie is altijd goed voor de koersen van onze chippers. ASML (+1,4%), ASMI (+2,3%) en Besi (+3,3%) vinden daarom de weg omhoog. Die laatste twee zetten wederom een all time high op het bord.

Naast overnamespeculatie zien de fundamentals er voor de chipsector goed uit. Zowel voor de auto-industrie als consumentenelektronica is er een tekort aan chips. Dit geeft de chipmachinemakers de macht om extra hoge prijzen te vragen en dat komt de marges ten goede. 

Bitcoin op hoogste koers ooit

Op de aandelenmarkt gaat het goed, maar op de cryptomarkt gaan werkelijk alle remmen los. De bitcoin stijgt 12% op het bericht dat Tesla (+1,5%) een positie van $1,5 miljard heeft ingenomen. Dit is een flinke positie, want de totale marktwaarde van de grootste digitale munt ter wereld bedraagt circa $650 miljard.

Als een complete verrassing komt dit bericht overigens niet. In diverse tweets liet Musk eerder al weten zeer gecharmeerd te zijn van bitcoin. Hij zei een week geleden nog dat de digitale munt op het punt staat om breder geaccepteerd te worden onder professionele beleggers.

Eric Turner, Vice President van onderzoeksbureau Messari, zegt dat deze investering van Tesla een gamechanger kan betekenen voor Bitcoin. Nu een van de grootste technologiebedrijven ter wereld toetreedt, zullen er volgens hem vermoedelijk meer partijen volgen.

Dit kan ertoe leiden dat Bitcoin wereldwijd geaccepteerd wordt als betaalmiddel. Zo ver is het echter nog niet. Zolang de extreme koersschommelingen aanhouden, is het gebruik van digitale munt problematisch. 

Vooruitblik Aegon

Komende donderdag presenteert Aegon (-0,1%) de H2-cijfers en ik blik hier voor Premium alvast op vooruit. Het bedrijf behoort de laatste jaren tot het lelijke eendje onder de Nederlandse verzekeraars. 

Aegon is rentegevoeliger dan ASR en NN Group en heeft daardoor extra veel last van het ongunstige renteklimaat. Daarnaast vallen er sinds 2018 bij de Amerikaanse tak de nodige lijken uit de kast. Dit jaar laat het fonds als gevolg van de stijgende Amerikaanse rente juist een mooie outperformance zien.

Alle ins en outs over het naderende cijferrapport leest u in het onderstaande artikel. 

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn licht omlaag. Grote uitschieters zijn er niet.

  • Nederland: - 1 basispunt (-0,39%)
  • Duitsland: - 1 basispunt (-0,45%)
  • Italië: -1 basispunt (+0,51%)
  • Verenigde Staten: -2 basispunten (+1,15%)
  • Verenigd Koninkrijk: -1 basispunt (+0,47%)

Brede markt

  • De AEX stijgt 0,5% en daarmee blijven we de Duitsers (-0,1%) ruim voor. Het tempo van de Fransen (+0,7%) is ons echter te machtig.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) klimt 4,5% en noteert 21,8 punten.
  • Wall Street koerst zo'n 0,3% in het groen. 
  • De euro zakt 0,1% en noteert 1,204 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+1,2%) en zilver (+1,9%) hebben er zin in.
  • Olie: WTI (+1,4%) en Brent (+1,2%) hebben de smaak aardig te pakken. Laatstgenoemde breekt door de $60.
  • Bitcoin (+12,0%) is reeds besproken.

Het Damrak:

  • Goed nieuws voor Akzo Nobel (+0,9%), want de verfgigant ziet af van de overname van het Finse Tikkurila. Dat scheelt weer een dure overname.
  • Unilever (-0,9%) kan sinds de publicatie van de jaarcijfers geen goed meer doen.
  • Heineken (-2,3%) ligt net als AB Inbev (-0,8%) slecht. Komende woensdag presenteert de bierbrouwer de jaarcijfers. Analisten zijn niet heel hoopvol.
  • ING verhoogt de winstverwachting voor ArcelorMittal (+2,6%). Daar staat tegenover dat de bank voorzichtig is over de tweede jaarhelft. Niettemin gaat het koersdoel met €7,50 omhoog naar €24 en blijft het koopadvies intact. 
  • De gehele staalsector ligt goed. Ook Aperam (+3,6%) profiteert van een koersdoelverhoging van ING. Het aandeel gaat naar €38 van €35 en het koopadvies blijft ongemoeid.
  • Slecht nieuws over de Zuid-Afrikaanse coronavariant, want het vaccin van AstraZenica schijnt er nauwelijks bescherming tegen te bieden. Toch stijgt Basic-Fit (+3,5%) vrolijk door. De sportschoolketen koerst nog maar 6% onder zijn all time high. Dat terwijl alle sportscholen al maanden dichtzitten. Hier leest u waarom het aandeel alsnog koopwaardig is.
  • Daarentegen is winkelvastgoed de laatste weken even niet de place to be. Kijk maar naar Unibail Rodamco (-1,1%), Eurocommercial Properties (-1,7%) en Wereldhave (-1,4%).
  • Grondstofprijzen lopen op en dat betekent goed nieuws voor AMG (+4,6%).
  • Lokaal springt Lavide (+18,3%) er positief uit.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €9,50 van €8,50 en houden - Citigroup
  • Ahold: naar €25 van €26 en houden - HSBC
  • Aperam: naar €38 van €35 en kopen - ING
  • ArcelorMittal: naar €24 van €16,50 en kopen - ING
  • CM.com: naar €30 van €20 en houden - Jefferies
  • Heineken: naar houden en €75 - Oddo BHF

Agenda

9 feb Event Consensus
08:00   Randstad Q4-cijfers  
08:00   Total Q4-cijfers  
22:00   Cisco Q4-cijfers  
22:00   Lyft Q4-cijfers  
22:00   Twitter Q4-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. don55555 8 februari 2021 18:22
    nee andere autobedrijven weten dat het absurd is om in zo n speculatief nutteloos instrument te beleggen en zullen dat niet doen. De gekte concentreert zich bij dit soort bedrijven als Tesla, met een ongeleid projectiel als eigenaar en een waardering die ook nergens op slaat. Als het bericht al klopt, want het zou me niet verbazen als je morgen hoort dat het niet waar is...
  2. BeursVis 8 februari 2021 18:32
    quote:

    Superteam schreef op 8 februari 2021 18:16:

    Bitcoin is a store of value.... Dit is gigantisch goed nieuws voor Bitcoin. Meer beursgenoteerde bedrijven zullen zullen bitcoin op de balans zetten. Bijv. Alle autofabrikanten die, vanwege de concurrentie, zullen moeten volgen...
    Hoe kom je bij deze beredenering? Omdat Tesla Bitcoin gaat gebruiken moeten andere dat ook doen? Ik zie daar geen enkele logica in.
  3. Superteam 8 februari 2021 19:01
    Ach ja ieder zo zijn mening... Toekomst voorspellen is lastig. Verder voorspel ik dat alle aandelen, in 1ste instantie de tech aandelen, getokenized worden en verhandelbaar op decentrale netwerken. Transitie naar decentraal financiële (sociale) netwerken is gaande (no single point of failure)
  4. Superteam 8 februari 2021 19:05
    quote:

    don55555 schreef op 8 februari 2021 18:22:

    nee andere autobedrijven weten dat het absurd is om in zo n speculatief nutteloos instrument te beleggen en zullen dat niet doen. De gekte concentreert zich bij dit soort bedrijven als Tesla, met een ongeleid projectiel als eigenaar en een waardering die ook nergens op slaat. Als het bericht al klopt, want het zou me niet verbazen als je morgen hoort dat het niet waar is...
    Ai jai je kunt toch wel een beetje onderzoek doen...natuurlijk gaan er meer beursgenoteerde bedrijven bitcoin op de balans zetten.
  5. Schip0100 9 februari 2021 02:05
    Is hetniet al eeuwen zo gegaan dat autonome denkers eerst verguisd werden en later als visionair worden gezien. Ik geloof wel in Musk, denk niet dat het zijn belangrijkste streven is, de rijkste mens ter wereld te zijn. Believe in crypto of niet, de gevestigde financieele instituten gaan op termijn erg marginaal worden. Fintech en crypto, en zeker de combinatie van deze is ons toekomstbeeld. Het is wel jammer dat door de grotoe volatiliteit de echte waarde als betaalmiddel wordt ondermijnd. Ik profiteer van bitcoin, echter door de traagheid van de betalingen en de giga energie-belasting is dit een enorm minpunt.
    Eigenlijk vind ik ethereum kansrijker. Voorts , gezien het cryptolandschap. kun je onmogelijk kiezen . Hoe debiel is het om meer dan honderden crypto's te zien. Eigenlijk zou hier ook een soort van kiesdrempel moeten gelden. Onder de 5 % Marktkapatilisatie onderling handelen. Daarboven beursgenoteerd.
  6. florida_tower 9 februari 2021 07:17
    Als we over een paar jaar de geschiedenis opmaken zullen we zien dat niet tesla, maar bitcoin de gamechanger was. Dat het door het financiele beleid van de centrale banken onontkoombaar was dat bedrijven andere vormen van waarde op hun balansen gaan zetten. Bitcoin is daar één van.
  7. mok 9 februari 2021 07:36
    Stel, bitcoin wordt algemeen geaccepteerd. Dan zijn er steeds meer bitcoins nodig en zal de bitcoin stug door stijgen. De producten, gewaardeerd in bitcoin, zullen dan steeds afgewaardeerd moeten worden. Een Tesla koop je nu voor 1 bitcoin, maar zal einde van het jaar 0,5 bitcoin zijn. Een ongekende deflatie dus, enorm schadelijk voor de economie.
  8. Larvotto77 9 februari 2021 14:47
    Een kat in het nauw maakt rare sprongen, met de huidige waardering van Tesla zouden ze zeker in Nederland al op 30% marktaandeel moeten zitten. De realiteit is anders, verkopen zijn ingestort, worden links en rechts ingehaald. De nieuwe Porsche Taycan is goedkoper dan een model S, plus de service van Porsche en je hoeft hem niet op een haventerrein nog ingepakt op te halen. In Duitsland is het helemaal dramatisch, daar verkoopt zelfs Renault meer elektrische modellen dan Tesla. Die Gigafactory is zeker niet nodig. In Noorwegen, het EV land bij uitstek worden ze uitgekotst en zijn de verkopen ook ingestort. BMW is inmiddels verkozen tot de meest duurzame autoproducent ter wereld (Dow Jones Sustainability Indexes). Nu met hun bitcoins op de balans produceren ze zelf nóg meer CO2, maar kijk ons eens groen zijn. Voor de bitcoin en musk believers, steek er nog een op vanavond, dat houd je rustig.
  9. Skwlkr 9 februari 2021 18:25
    quote:

    mok schreef op 9 februari 2021 07:36:

    Stel, bitcoin wordt algemeen geaccepteerd. Dan zijn er steeds meer bitcoins nodig en zal de bitcoin stug door stijgen. De producten, gewaardeerd in bitcoin, zullen dan steeds afgewaardeerd moeten worden. Een Tesla koop je nu voor 1 bitcoin, maar zal einde van het jaar 0,5 bitcoin zijn. Een ongekende deflatie dus, enorm schadelijk voor de economie.
    hoe zit dat dan met geld dat nu massaal wordt bijgedrukt?
  10. Skwlkr 9 februari 2021 18:26
    quote:

    don55555 schreef op 8 februari 2021 18:22:

    nee andere autobedrijven weten dat het absurd is om in zo n speculatief nutteloos instrument te beleggen en zullen dat niet doen. De gekte concentreert zich bij dit soort bedrijven als Tesla, met een ongeleid projectiel als eigenaar en een waardering die ook nergens op slaat. Als het bericht al klopt, want het zou me niet verbazen als je morgen hoort dat het niet waar is...
    Ik denk niet dat dit bericht niet waar zal zijn, mede omdat Musk deze bitcoins niet als eigen assets gekocht heeft maar dat zijn bedrijf Tesla dat heeft gedaan. Dan kan je niet opeens een week later dood leuk gaan verkondigen dat het toch niet waar was. Wanneer dit bericht dus niet waar blijkt te zijn, dan liegt Tesla als bedrijf. Tevens is het gemeld bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, dus vertrouw er maar op dat het echt waar is en dat Bitcoin nog grotere hoogtes gaat bereiken.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links