Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nederlandse rente draait

TA: Nederlandse rente draait

De rente draait langzaam omhoog. Dat valt samen met een aantrekkende inflatie

Voor het eerst in lange tijd is er weer sprake van inflatie. Onlangs werd bekend de inflatie in de eurozone afgelopen maand fors is gestegen, Na een min van 0,3% in de laatste maanden van 2020, kwam de inflatie in januari uit op een plus van 0,9%.

Overigens werd de hoogste inflatie in ons eigen land gemeten: de geldontwaarding in Nederland bedroeg in januari 1,7%.

Economische groei met inflatoire druk

Gaan we weer naar een periode van economische groei met inflatoire druk? Je zou het bijna concluderen. Vast staat wel dat de recente inflatiecijfers invloed hebben op de renteontwikkeling.

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente was de afgelopen maanden al flink gestegen. Na een dieptepunt van -0,55% op 11 december 2020, noteert de rente nu rond de -0,37%.

Of de rente hiermee anticipeerde op een oplaaiende inflatie is niet duidelijk. Onderaan deze column een uitleg over het fenomeen rente. Ik heb op deze plaats eerder vergeefs een rentestijging voorspeld.

Negatieve rente

Deze keer bekijk ik de technisch status van de Nederlandse kapitaalmarktrente, zowel op korte als op lange termijn. Na een langdurige en meerjarige periode van rentedaling, was er de afgelopen twee jaar sprake van een negatieve rente, dus onder 0%.

Voor het eerst in de geschiedenis ontvingen beleggers (in 2019 en 2020) voor het uitlenen van geld aan de Nederlandse staat geen vergoeding. Desondanks lijkt de rentedaling technisch op zijn laatste benen te lopen, hetgeen mede wordt geprikkeld door een oplopende inflatie.

Ik denk dat we aan de vooravond staan van een spannende ontwikkeling. Enerzijds signaleren we een combinatie van oplaaiende inflatie en stijgende rente. Anderzijds de economische fall out van de coronapandemie.

Korte termijn: Rente test weerstand -0,39%

Het technische plaatje van de Nederlandse kapitaalmarktrente krult langzaam omhoog. De neerwaartse trend is verlaten. Vervolgens heeft de rente ook enkele hogere koersbodems gevormd.

Thans test de rente de weerstand van -0,39% (de top van november). Er ligt steun op -0,55% (de bodem van 11 december 2020).



Lange termijn: Rente vormt bodem

De dalende trend van de Nederlandse rente verliest duidelijk aan kracht. De rente vormt binnen de dalende trend een potentieel hogere bodem. Dit signaleert dat het technische beeld opwaarts kan draaien.

Voor een nieuw signaal naar boven moet de Nederlandse rente eerst uit de dalende trend breken.

Pas bij een uitbraak en slotstand boven de weerstand van -0,09% (gevormd op 5 juni 2020) komt er meer opwaarts potentieel vrij.

De steun ligt rond -0,67% (het dieptepunt van begin 2020).


Wat is rente?

Rente is de vergoeding die wordt ontvangen voor het uitlenen van geld. Partij A leent geld uit aan partij B. De rente wordt dan betaald door B aan A. In dit voorbeeld is de Nederlandse overheid partij B. Partij A leent geld uit aan B door Nederlandse staatleningen te kopen.

De uitleners van geld (partij A) aan de Nederlandse staat (partij B) ontvangen daar doorgaans een vergoeding (rente) voor. Staatleningen zijn verhandelbaar op de financiële markten. In het spiegelbeeld van een dalende rente zullen obligaties doorgaans in prijs stijgen en vice versa.

Rente heeft meerdere functies. Ten eerste is rente een vergoeding aan de uitlener voor het ter beschikking stellen van zijn geld, vergelijkbaar met huur.

De tweede functie is het ontmoedigen van te late betaling: hoe langer met terugbetaling wordt gewacht des te hoger de schuld wordt door het berekenen van rente. Ten slotte biedt de rente een compensatie voor de inflatie gedurende de looptijd van de lening.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 56
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

225 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 an12 5 februari 2021 08:15
    quote:

    createmonnie schreef op 5 februari 2021 08:10:

    Nederlandse rente draait en dat is positief voor de AEX, want de bedrijfswinsten stijgen, waardoor bedrijven de rente kunnen betalen. Ik zeg op naar 700
    Nee, dat is slecht. Want leningen worden duurder, dus meer rentekosten, dus minder bedrijfswinst.
    Als rente stijgt komt dat meestal door inflatie. Lonen willen gelijk opgaan met inflatie, dus meer loonkosten, dus minder bedrijfswinst.
  2. createmonnie 5 februari 2021 08:28
    quote:

    an12 schreef op 5 februari 2021 08:15:

    [...]
    Nee, dat is slecht. Want leningen worden duurder, dus meer rentekosten, dus minder bedrijfswinst.
    Als rente stijgt komt dat meestal door inflatie. Lonen willen gelijk opgaan met inflatie, dus meer loonkosten, dus minder bedrijfswinst.

    Precies!! Het verleden leerde dat bij rentestijging de beurzen dalen, maar anno 2021 stijgen de beurzen verder.
  3. forum rang 6 ttroo 5 februari 2021 09:21
    Anti-Tina. Inflatie. Gisteren geen dag reversal. Sterker nog, DAXie ging ff hoger. Amerikaanse beurzen ook. De korte - korte termijn parameter kan zeker nog hoger. Maar de andere parameters worden of zijn rood. Overal. Azie. Europa (doet nu ook mee), Amerika en ook Zuid Amerika. Dus de wereld wijde openingen van -5 a -7% kan dan beginnen. Maar wanneer? Zolang geen goede dag reversal komt, koop ik geen extra shorts bij. Dan blijf ik zitten hoe ik nu zit, met wel wat shorts, maar vooral kijken, kijken, geen extra shorts kopen. Eerste aanzet is om groene futures naar rood te brengen. VIXie test de 21 waarde. Als die houdt mogelijk dan naar de 24.
  4. forum rang 6 ttroo 5 februari 2021 09:26
    Vooral, Japan, India en Taiwan kunnen klappen gaan krijgen. India ging heel ff down, maar schoten direct daarna omhoog. Volgens mij van een dertien hoog naar een vijf tien (duizend).
    Nasdaq, S&P500, Zuid Korea, Italie, EuroStoxx, Bovespa ze doen allemaal mee, maar iets minder dan Japan, India en Taiwan.

    Fondsen die ik in de gaten houd voor mijn shorts zijn Besi, ASML, Amerikaanse Big Nasdaq fondsen.
225 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links