Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Waarom Tesla of Amazon op Shell gaat bieden

Waarom Tesla of Amazon op Shell gaat bieden

Misschien is de nieuwe strategie van Royal Dutch Shell vorig jaar april écht geboren. Een eureka-momentje. 

Intussen weten we dat er nog gekkere dingen op de beurs kunnen gebeuren, maar toen noteerde West-Texas Light Intermediate even minus $40. Dat zag niemand aankomen, behalve de gepokte en gemazelde handelaren van Shell, Vitol en andere specialisten. Die verdienden bakken met geld.

Zij zagen en beseften dat het erg leuk is om $40 toe te krijgen op een vaatje olie. Als je dat niet kan opslaan, heb je een heel groot duur probleem. En dat was de crux van die meltdown in de future: er was geen liter opslagruimte meer vrij. Kassa, en zo eigenlijk was het slechte Q2 van Shell gered.

Laten we niet doen wat iedereen al doet, namelijk vol inzetten op alles wat maar naar duurzame energie ruikt. Want het is anno nu nog volstrekt onduidelijk wat de winnaar gaat worden en misschien is het zelfs nog wel een onbekende. Met alle risico's van dien. Zit je met je misplaatste investering.

Shell gaat voor trading?

'Laten we doen waar we echt goed in zijn (handelen), uitmelken waarin we ons van de concurrentie onderscheiden (het grootste retail-netwerk ter wereld) en een vinger aan de pols houden bij al die nieuwe duurzame energieloten' - moet ik de gedachtegang van De Koninklijke zo lezen? Reuters:

“The future of energy is particularly bright for our marketing and our customer-facing businesses where we already have scale. So we will accelerate a growth plan which is already underway,” Chief Executive Ben van Beurden said in October.

Trading has been key for oil majors for decades, allowing them to use their global operations to quickly take advantage of changes in supply and demand. Shell’s trading helped it avoid its first-ever quarterly loss in the second quarter of 2020 even as consumption plummeted due to the coronavirus epidemic.

Nevertheless, analysts say Shell’s trading division will face a challenge because it is heavily reliant at the moment on sales of refined fossil fuel products, which also account for a large proportion of its carbon emissions.

“Shell faces difficult choices on how to balance its trading cash flow that leverages oil products while still having carbon-intensive operations,” JP Morgan analyst Christyan Malek said. “But because of their scale, customer base and distribution, they can be much more flexible.”

Donderdag zijn de jaarcijfers en het dividendvoorstel en volgende week donderdag wordt die lang verwachte strategie gepresenteerd. Die is vermoed ik doelbewust naar Reuters gelekt. Even kijken hoe de markt reageert, dan kunnen details en woordkeuze in de persbriefings nog worden bijgesteld.

U ziet de koers: de markt reageert helemaal niet, want ook elders miezert wat ooit Big Oil was op de borden. En dat op zo'n mooie beursdag.

Tesla of Amazon

Om heel eerlijk te zijn, ben ik verrast door deze update - er van uitgaande dat die klopt. Naar mijn bescheiden smaak levert dit meer fantasie dan ik had verwacht. Die focus op handel staat mij aan en inderdaad, dat retail-netwerk is ook nog voor 1001 andere (toekomstige?) dingen bruikbaar.

Goed bereikbare adresjes langs de (snel)weg, waar u ook nog stroom voor uw auto kan krijgen: misschien iets voor Amazon. Energieopslag is een van de grote thema's deze eeuw van ene Tesla en daarmee ontstaat er ooit automatisch ook handel. En het gaat niet alleen om auto's. Denk gerust aan hele centrales.

Wat mij opvalt aan Big Tech is dat Amazon geen grootmacht als Walmart of UPS overneemt en Tesla niet op Volkswagen of Toyota biedt, om in één klap productiecapaciteit, dealers en engineering know-how in te kopen. Jeff Bezos en Elon Musk denken anders. Vooral groter denk ik. Maar hoe?  

Een Amazon of een Tesla die ooit op Shell bieden, ik kan hoe dan ook fantasie uit deze update halen. Dat kan ik niet bij BP dat blind voor groen gaat en niet bij ExxonMobil en Chevron. Die zien er blijkbaar geen been in om de tijd honderd jaar terug te draaien en met een fusie Standard Oil te heroprichten.

Duurzame energie wordt uiteindelijk dozen schuiven met veel concurrentie en weinig marges. Royal Dutch Shell gaat daar een verdieping boven zitten, daar zit toegevoegde waarde, of valt in ieder geval meer geld te verdienen. Enfin, misschien is mijn fantasie klinkklare onzin, maar ik houd mijn aandelen. 

En anders kan Shell altijd nog op de beurs gaan handelen. In GameStop ofzo.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Dat valt even tegen voorbeurs en het beweegt weer aan alle kanten 2
 2. 29 nov Kou is niet meteen uit lucht, zoals we intussen zijn gewend en verwend 6
 3. 29 nov Herstel voorbeurs en ware oase aan kansen en risico's 7

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. florida_tower 1 februari 2021 20:59
  Als elektrische auto-rijder valt het me erg op dat Shell recent zowel newmotion naar Shell aan het rebranden is, maar ook volop inzet op snelladen bij shell-stations. Vaak heeft zo'n tankstation ook een fastned-lader op het parkeerterrein staan, maar aan de tankstation-zijde probeert Shell de EV-rijder te verleiden met snel laden voor lage prijzen. €0,35/kwh tov van €0,67 van fastned. De oorlog is gestart, en Shell heeft heeft een wereldwijd netwerk van strategische laad-posities.
 2. Another day @ the terrace 2 februari 2021 08:31
  Ben bang dat shell te log en te sloom is om te veranderen van strategie. Daar zijn de Amazons en Teslas van deze wereld gewoon beter in. Tegen de tijd dat Shell haar nieuwe beleid uitrolt is de wereld alweer zoveel veranderd. Misschien Fastned inlijven ..
 3. Woudsehoeve 3 februari 2021 16:41
  "Want het is anno nu nog volstrekt onduidelijk wat de winnaar gaat worden"
  Huh ?? Ik weet wel dat olie of gas het niet gaan worden, tijdelijk gas maar niet op de lange termijn. Olie wordt straks echt niet meer voor energie opwekking gebruikt (transport). Stroom is nu al een stuk goedkoper en is nog maar net begonnen. Zelfs de eerste short range vliegtuigen verschijnen al ....
  Ik heb geen shell en zal ze ook nooit kopen, mij teveel risico.
 4. Bonost 3 februari 2021 17:11
  Zolang Shell kapitaal investeert in andere energiebronnen blijft Shell voor mij een koopbaar aandeel, die nog steeds € 10 tot € 15 euro moet goedmaken.
  Het maakt Shell juist een bedrijf die snel kan schakelen naar de vraag in de markt. Voor mij een aandeel die dus het aanschaffen waard is en die van iedere energievraag een graantje meepikt.
 5. CorCrunch20 4 februari 2021 13:15
  Het gaat er toch om of ze op de lange termijn hun dividendbeleid in stand kunnen houden met lage marge business, zoals zon, wind en downstream laadinfra.

  Om dat groene, geëlektrificeerde digitale wereldwijde energie bedrijf te worden zullen ze ook strategische net-infrastructuur moeten bezitten, zowel electra als glasvezel. Er is een duidelijke convergentie te zien van deze netwerken en laat Amazon, Microsoft en Google maar lekker die datacentra hosten. Dus hoe dikke dividenden uitbetalen met opwek, distributie en verkoop van energie en data in ong. 2030, dat is over 9 jaar al, met lage marge business in een lage rente-omgeving met moordende concurrentie? Ik denk dat het ze kan lukken, mits ze weer de slimste jongens van de TU weten te strikken.. Wat denken jullie?
 6. TimothyF 8 februari 2021 10:45
  quote:

  Another day @ the terrace schreef op 2 februari 2021 08:31:


  Ben bang dat shell te log en te sloom is om te veranderen van strategie. Daar zijn de Amazons en Teslas van deze wereld gewoon beter in. Tegen de tijd dat Shell haar nieuwe beleid uitrolt is de wereld alweer zoveel veranderd. Misschien Fastned inlijven ..


  De energie transitie gaat decennia duren, dus dat slome lijkt me een wat voorbarige conclusie. Vooralsnog wordt er bizar veel verdiend aan olie-producten, en ook dat alk nog decennia het geval blijven.

  Waarom zou Shell een miljard plus betalen voor een handvol miljoen euro's omzet, terwijl het alles in huis heeft een veel betere en winstgevendere versie van Fastned uit de grond te stampen.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A

18,230 10:37
+18,230 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links