Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Aandelen zoeken steun

TA: Aandelen zoeken steun

Nederlandse aandelen tasten de bodem af op zoek naar technische steun.

Aandelenbeurzen blijven nerveus. Ontwikkelingen rond de leveringen van coronavaccins, bedrijfsnieuws en de beursgekte op Wall Street houden de gemoederen bezig.

Ik ga hier niets zeggen over het short-circus op Wall Street. Maar als u dan toch wilt gokken, kijk dan naar de grondstof zilver. Morgen zal ik mijn licht daarop laten schijnen.

Tot waar mag de Nederlandse beurs zakken, zonder het sterke lange termijn technische plaatje geweld aan te doen? Deze vraag wil ik onderzoeken aan de hand van de AEX en de AEX herbeleggingsindex.

Positieve signalen

Beide barometers zijn de eerste beursmaand van dit jaar goed doorgekomen. Zowel de AEX als de AEX Total Returnindex laten de volgende positieve signalen zien:

 • Toppen van begin 2020 zijn gebroken
 • Lange termijn uptrends zijn intact
 • Beide indices noteren boven hun stijgende 200-dagenlijn

Vooralsnog kunnen we concluderen dat de recente terugval geen grote krassen in het technische plaatje heeft aangebracht. Zolang de toppen van begin 2020 niet in neerwaartse richting overschreden worden, zal schade niet onoverkomelijk zijn.

Ik zal de afzonderlijke plaatjes bespreken.

AEX-index test steun 632,12

De recente correctie brengt de AEX-index terug naar de koerstop van 21 februari vorig jaar rond 632,12 punten. Zolang de AEX zich hierboven weet te handhaven, levert de dip geen deuk op in het technische beeld.

Een bodem op of net boven 632,12, kwalificeren we als een gezonde pullback.

Het tussenliggende topje rond 667,8 punten, van 25 januari, vormt een eerste hobbeltje.

Het koersdoel handhaven we op 703,18 punten (gevormd op 5 september 2000).AEX Total Return index korte termijn: correctie

De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) maakt even een pas op de plaats, maar ligt er technisch bezien niet onaardig bij.

Zolang de AEX Total Return index hogere koersbodems weet te vormen, blijven we opwaarts kijken. Dit geeft aan dat er nog steeds op hogere niveaus wordt gekocht.

Om de oude stijgende trend voort te kunnen zetten, moet AEX Total Return index breken en sluiten boven de laatste koerspiek.

Onder de steun van 2.193,14 punten (de bodem van 21 februari 2020) verzwakt het beeld. Weerstand ligt op 2.450,00 punten (berekend koersdoel).AEX Total Return index lange termijn: zoekt steun

De AEX Total Return index blijft een positief koersverloop weergeven. De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

De top van 21 februari 2020 biedt het eerste vangnet rond 2.193,14 punten.

 


200-dagenlijn AEX Total Return index lange termijn

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van AEX Total Return index is op bovenstaande grafiek afgebeeld door de glooiende rode doorlopende lijn.

De index staat boven de 200-dagenlijn, terwijl deze lijn een opwaarts verloop laat zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde is op de onderstaande grafiek afgebeeld door zwarte rechte horizontale lijn, met een 0-waarde. De beweeglijke zwarte doorlopende lijn geeft het verloop van de AEX Total Return index weer.

Bij een positieve waarde noteert de Nederlandse herbeleggingsindex boven haar eigen 200-dagenlijn, bij een negatieve waarde eronder.

De recente terugval signaleert dat de AEX Total Return index terugvalt in de richting van haar eigen 200-daags voortschrijdende gemiddelde.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 28 mrt AEX nog niet goed tot rust gekomen 205
 2. 27 mrt Bankensector onder druk, maar geen crisis 146
 3. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 292

Reacties

137 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 1 februari 2021 07:53
  DNB: inhaalgroei in tweede helft van 2021.

  President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat er een sterk herstel van de economie in de tweede helft van het jaar.

  "Als de economie weer open kan, komt er hopelijk ook een beetje inhaalgroei."
  Die verwachting baseert Knot onder meer op de grote groei van de hoeveelheid spaargeld die Nederlanders hebben. "Ik denk dat mensen de intentie hebben om dingen in te halen."

  Dat zei hij zondag in tv-programma Buitenhof.

  Wat mij betreft kunnen We omhoog .
 2. forum rang 7 Ich bin ein Berliner..! 1 februari 2021 08:02
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 1 februari 2021 07:53:

  DNB: inhaalgroei in tweede helft van 2021.

  President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat er een sterk herstel van de economie in de tweede helft van het jaar.

  "Als de economie weer open kan, komt er hopelijk ook een beetje inhaalgroei."
  Die verwachting baseert Knot onder meer op de grote groei van de hoeveelheid spaargeld die Nederlanders hebben. "Ik denk dat mensen de intentie hebben om dingen in te halen."

  Dat zei hij zondag in tv-programma Buitenhof.

  Wat mij betreft kunnen We omhoog .
  Klaas van de Familie Knots..?!

  Ja dan heb je wel een Punt >naar bendeden..;)
 3. forum rang 7 ttroo 1 februari 2021 08:05
  Nederland is een zeer klein landje op wereld schaal. Interessante futures ontwikkelingen tijdens mijn slaap. Apple en Alphabet liggen nog boven de uptrends. Net als ASML en besi. Kortom tech is nog niet voldoende gebroken. De crash kan nog altijd komen want ondanks lagere waardes voor de VIX vandaag lijkt die nog niet uitgespeeld te zijn.
 4. forum rang 8 Lepre Chaun 1 februari 2021 08:19
  Robinhood blijft handel in GameStop beperken
  Gepubliceerd op 1 februari 2021 07:39 |

  (ABM FN-Dow Jones) Robinhood heeft de lijst met aandelen met handelsbeperkingen teruggebracht tot acht, maar stelt bij het openen van de handel op maandag nog steeds limieten op het kopen van de aandelen GameStop en AMC Entertainment, die veel geshort worden en daardoor gevoelig zijn voor koersmanipulatie.

  De broker verkleinde zondag de lijst met aandelen waarvoor beperkingen gelden van vijftig naar acht. Het gaat om GameStop, AMC, BlackBerry, Express, Genius Brands International, Koss, Naked Brand Group en Nokia.

  Gebruikers van de online trading-app kunnen niet meer dan één aandeel GameStop en maximaal vijf optiecontracten kopen, en niet meer dan 10 aandelen AMC en maximaal 10 optiecontracten.

  Deze limieten zijn inclusief de aandelen en optiecontracten die klanten reeds bezitten en zijn dus geen limieten per ingelegde order, legde Robinhood uit. "De limieten kunnen gedurende de dag worden gewijzigd."

  De posities die beleggers reeds hebben en die over deze limieten heen gaan, zullen niet worden gesloten, maar deze beleggers kunnen alleen nog verkopen, totdat ze weer beneden de limiet zitten, lichtte de broker toe.

  Vorige week reageerden sommige gebruikers woedend toen Robinhood de handel beperkte in een aantal zeer volatiele fondsen die veel geshort werden.

  Aanleiding voor de stap waren berichten dat samenwerkende kleine beleggers op Robinhood koersen van deze aandelen opdreven om een 'short squeeze' te creëren, waarin shortende partijen zeer duur aandelen moeten kopen om de enorme verliezen op hun posities af te dekken. Dit leidde tot extreme koersstijgingen van onder andere de aandelen GameStop en AMC.
 5. forum rang 7 ttroo 1 februari 2021 08:42
  Zilver plus 10%. Dit gaat een keer goed mis. Bij shorts gaat het helemaal mis. En straks ook met de long ones. En dan komen de claims - de illuquiditeit - de boosheid. Als beurzen een casino wordt met gratis geld worden er steeds meer en meer risico's genomen om gratis geld te pakken. Campingrally is er niet bij. Japan Mania. Tulpen Mania.
 6. forum rang 7 easy56 1 februari 2021 09:28
  www.reuters.com/article/us-retail-tra...

  Goldman sees hedge fund exposures close to records, ongoing sell-off risk after GameStop swings

  “Despite this active deleveraging, hedge fund net and gross exposures on a mark-to-market basis both remain close to the highest levels on record, indicating ongoing risk of positioning-driven sell-offs.”
137 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links