Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Acties kleine beleggers zorgen voor nervositeit op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag over een breed front omlaaggegaan. De beursgekte op Wall Street, waar een groep kleine beleggers de strijd is aangegaan met grote hedgefondsen, zorgde voor nervositeit op de markten. De kleine beleggers werken via sociale media samen om de koersen van bepaalde bedrijven flink op te drijven, met als doel om professionele investeerders, die speculeren op koersdalingen, uit te roken en op te zadelen met forse verliezen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent in het rood op 642,09 punten. De MidKap daalde een fractie tot 965,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,1 procent.

GameStop, dat ook een notering heeft in Frankfurt, steeg bijna 65 procent. De Amerikaanse gamewinkelketen was een van de eerste bedrijven waar de kleine beleggers zich via sociale media massaal achter schaarden. Het aandeel steeg daardoor in één week tijd met 1000 procent. Donderdag kelderde GameStop 44 procent op Wall Street, nadat de populaire beleggingsapp Robinhood besloot dat zijn klanten niet langer aandelen van het bedrijf konden bijkopen. De handelsbeperkingen worden volgens Robinhood vrijdag weer deels opgeheven.

In de AEX behoorde AkzoNobel (plus 0,9 procent) tot de schaarse stijgers. Het verfconcern heeft een bindend bod van 1,4 miljard euro uitgebracht op zijn Finse branchegenoot Tikkurila. Eerder deze maand maakte Akzo al bekend interesse te hebben in Tikkurila. Met het bod ontketent het bedrijf een overnamestrijd met het Amerikaanse PPG.

Signify zakt in Midkap

In de MidKap zakte Signify 2 procent. Het verlichtingsbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst, maar verwacht nog lang last te hebben van de effecten van de coronacrisis. Beursintermediair Flow Traders (plus 2,5 procent) profiteerde van een koopadvies van Jefferies.

In Stockholm werd Ericsson bijna 9 procent meer waard. De Zweedse maker van telecomapparatuur presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht, dankzij sterke verkoop van apparatuur voor het nieuwe mobiele 5G-netwerk. SSAB steeg 7,7 procent. Het Zweedse staalbedrijf ziet af van de overname van het hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden. De Zweedse kledingketen H&M boekte afgelopen kwartaal flink minder winst door de lockdowns en zakte 3,7 procent. Daimler won 0,5 procent in Frankfurt dankzij meevallende resultaten van de Duitse automaker.

De euro was 1,2120 dollar waard, tegen 1,2122 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 52,53 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 55,88 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: AFN

Meer over AFN

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 alexnr75 29 januari 2021 12:45
    quote:

    wieweethet schreef op 29 januari 2021 12:32:

    Haha wat een onzin alsof een paar retail beleggers in een handvol (amerikaanse) aandelen enig effect hebben op de totale markt....
    Jij weet het duidelijk niet!

    Jim Rickards
    @JamesGRickards
    ·
    3h
    I don't have a Robinhood account and I don't trade #GME, so I find this debacle highly amusing. Still, there's a serious side. Large losses spread like a virus. It's called financial contagion. It's happening among hedge funds. No sympathy. Just a warning.

    www.wsj.com/articles/several-hedge-fu...

    twitter.com/skywalker_2k/status/13550...
  2. forum rang 7 handyman6 29 januari 2021 13:37
    " groepen kleine beleggers...met als doel grote investeerders opte zadelen met grote verliezen"

    Hoe krijg jehet uit je pen!
    Alsof robinhoodjes gewoon niet ook willen scoren,net als de hedgefunds. Shortsqeeze afdwingen ,omdat anderen dat enorme risico nemen,is gewoon ook een verdienmodel,net zoals short gaan.
    De Groten mogen wel de kleintjes vreten ,maar niet andersom?
    Eerlijke handel,vraag en aanbod?
    No way.
  3. Krikke81 29 januari 2021 13:58
    Het criminele van de hele short saga is dat wanneer grote hedgefund partijen een aandeel zo onder druk zetten, de beurs ook geen optie meer is voor de bedrijven om geld op te halen. Ze kunnen dan ofwel een enorme verwatering van de aandelen aangaan of leningen met hoge rentevoeten aangaan (beide uitstekend nieuws voor shorters).

    Zo spelen die hedgefunds met de overleving van een bedrijf in nood en dus ook met jobs, dit is wat er aan de gang was met GME, maar ik kan me voorstellen dat er zo 100-en voorbeelden zijn.

  4. forum rang 6 rene66 29 januari 2021 14:55
    Ze moeten shorten gewoon wereldwijd verbieden, in de VS gaat dit steeds harder klinken. Shortende hedgefunds zijn een gevaar voor de stabiliteit van het financiële systeem.

    Het blijft jammer dat de EU die gek is op regeltjes dit nog steeds niet durft aan te pakken. In de EU zijn met name grote Amerikaanse bedrijven hier bedrijven aan het kapot maken met hun short praktijken.
  5. [verwijderd] 29 januari 2021 19:54
    quote:

    ebub schreef op 29 januari 2021 13:30:

    hoe dit dan aan te pakken. kan de kleine belegger zich verenigingen?
    Zeker kan dat. Gewoon kopen. Als iedereen dat doet moeten de shortsellers hun posities wel sluiten en halsoverkop hun geshorte aandelen terugkopen met als gevolg dat de koers als een speer omhoog schiet. Wel niet vergeten om op tijd winst te nemen. Als je te lang blijft hangen ga je nat net zoals die idioten allemaal die nu nog in gamestop stappen. Hoe dom kun je zijn?
  6. [verwijderd] 29 januari 2021 22:02
    Grappig en tegelijk diep triest. Je neemt een laaggeprijsd en zwaar geshort aandeel. Vreet je helemaal vol ermee en pleurt een post op reddit. Een gigantisch publiek volgt je. Koers gaat omhoog. De shorter begint het dun langs de broek te lopen. Moet centen ophoesten en noodgedwongen posities tegen oplopende koers inkopen. De kleine man heeft grote ogen en stapt nu nog steeds in. Uiteindelijk klapt de koers gigantisch in en zijn zowel de de shorter als de kleine man genaaid. Onwenselijk dat een kapitaalverschuiving is opgetreden richting onze redditposter. De grootste scam aller tijden na bitcoin. De laatste gaat alleen langer duren.
  7. Kitchen86 29 januari 2021 22:15
    Je weet pas achteraf of het idioot is om in te stappen. Ik heb zelf posities op 415 gekocht en later op 200 bijgekocht.
    Vandaag overigens wel weggedaan, vind het te leip worden met deze bedragen.
    Maar wellicht gaat het volgende week echt short squeeze richting 1000>, niemand die het weet toch?
    Maar om ze me nou een idioot te noemen ??
    Zou eerder het woord gokker kiezen ??

    quote:

    Dr Joep schreef op 29 januari 2021 19:54:

    [...]

    Zeker kan dat. Gewoon kopen. Als iedereen dat doet moeten de shortsellers hun posities wel sluiten en halsoverkop hun geshorte aandelen terugkopen met als gevolg dat de koers als een speer omhoog schiet. Wel niet vergeten om op tijd winst te nemen. Als je te lang blijft hangen ga je nat net zoals die idioten allemaal die nu nog in gamestop stappen. Hoe dom kun je zijn?
  8. [verwijderd] 17 februari 2021 11:34
    quote:

    Krentenmenten schreef op 31 januari 2021 22:12:

    Koekje van eigen deeg voor professionals. 70 miljard verlies is een knappe knock-out!!!! In de film The Wolf of Wallstreet is een quote veelzeggend. Ik ga hem niet herhalen, dus kijk de film nog maar eens....
    Kan maar zo dat dit vaker gaat gebeuren, kan niet zo zijn dat een hedgefund de koers "kan" bepalen.
    Otherwise.. vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan.
    Hedgefund werkt in een "raamwerk" simpel uit gelegd..kijk naar de datum van melding daar kun je giga veel info uit halen
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links