Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX stijgt, maar wordt goedkoper

AEX stijgt, maar wordt goedkoper

De AEX stijgt, maar wordt goedkoper. Rara, hoe kan dat? Daarvoor is een blik onder de motorkap van de index nodig. U ziet het: de winstverwachtingen van de analisten lopen harder op dan de koers, waardoor de waardering (koersen gedeeld door winsten) afneemt.


U leest nog meer aan de grafiek af. De omzetschattingen van de analisten kwakkelen nog. Geen beweging in te krijgen. Dat de winstverwachtingen stijgen bij gelijkblijvende kassa-uitdraai duidt er op dat het bedrijfsleven mean & lean is. Ergo, als de omzetten toenemen kunnen de winsten zelfs exploderen.

Een ander recht lijntje is het verwachte dividendrendement van de AEX. Ergo, die schattingen lopen ook iets op, want anders moest het rendement dalen met die stijgende koersen. Nu is die yield de laagste sinds de dotcombubbel. De waardering is weer het hoogste sinds die kolder piekte in 2000. Bubbel dus?

Dat gaat Vadertje Tijd te zijner tijd leren, maar er is één belangrijk punt dat voor aandelen pleit. Het verschil tussen rendement op stock en op officiële risicoconcurrent AAA-staatsobligaties (rentes dus) is recordhoog. Dit duidt er juist op dat aandelen misschien nog nooit zo goedkoop zijn geweest!

Over zoveel jaar weten we hoe het nu zit en dan is alles weer zó logisch en verklaarbaar, dat we onszelf voor het hoofd slaan dat we nu zo dom zijn. 


Geef ik nog een paar indices mee: de onderliggende lijntjes van de Euro Stoxx 50 zijn niet vooruit te branden. Op ASML, Prosus, SAP en Infineon na zit er ook geen technologie in deze index. Die is goedkoper dan de AEX, die echter voor eenderde van haar gewicht uit nerd-fondsen bestaat.


De S&P 500 laat echt een voorbeeldig plaatje zien - alle lijntjes lopen op - maar waardering en nu ook yield bewegen per saldo min of meer vlak. Laat dit even doordringen: vorig jaar was het zowat iedere dag een gekkenhuis op de beurs en dan levert de index zo'n strak plaatje af. De markt is zo maf nog niet, echt.  


Hetzelfde geldt voor de MSCI World Index, maar vlakken de omzet- en winstlijntjes intussen af...? Ik houd het in de gaten.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Er is weer de bekende 2022-kolder voorbeurs en wat een risicobereidheid 7
 2. 16 aug Hóógrisico, Warren Buffett zet alles op Apple en... do try this at home! 23
 3. 16 aug Vlakke koersen voorbeurs, Philips-CEO weg en de gekste dingen gebeuren 1

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 4 januari 2021 15:24
  Dat gaat Vadertje Tijd te zijner tijd leren, maar er is één belangrijk punt dat voor aandelen pleit. Het verschil tussen rendement op stock en op officiële risicoconcurrent AAA-staatsobligaties (rentes dus) is recordhoog. Dit duidt er juist op dat aandelen misschien nog nooit zo goedkoop zijn geweest!

  Deze vergelijking blijft verschrikkelijk en gevaarlijk omdat mensen het mogelijk ook nog geloven ook.

  Simpel vergelijkbaar voorbeeld;

  Je gaat naar de bakker.
  Je kan een witbrood kopen voor 2 euro en een bruin brood voor 2.20, zeg maar investeren in eten.
  Wat je koopt maakt even niet uit want beide staan zeg maar historisch correct geprijsd.

  Maar een week later ga je weer naar de bakker.
  Het witbrood kost nu 20.000 euro en het bruinbrood kost nu 25000 euro.

  En als je het bovenste dan ter harte zou nemen zou dan het zelfde zijn als dan tegen de bakker zeggen ' zeg bakker, waarom is dat witbrood ineens zo goedkoop ' ?
 2. ranorene 4 januari 2021 15:51
  Als je de gemiddelde koers-winst ratio van 2020 vergelijkt met de gemiddelde koers-winst ratio van 2000 zijn we nu beter af, dat wil zeggen goedkoper. Aandelenkoersen op zichzelf vergelijken zegt niet zoveel. Indexstanden met elkaar vergelijken is helemaal appels met peren vergelijken, omdat er in het jaar 2000 andere fondsen in welke index dan ook zaten dan nu het geval is. Sommige techfondsen hebben wel een zeer hoge koers-winst ratio die waarschijnlijk nooit wordt waargemaakt, wat dat betreft is er enige vergelijking met de dot.com bubbel van 2000. Maar het grote verschil is dat er nu wel techfondsen zijn die massa's geld verdienen en die waren er toen nauwelijks. Op basis van de koers-winst ratio is de beurs niet goedkoop, maar ook niet duur. Maar dat is natuurlijk ook weer een gemiddelde en zegt niets over individuele fondsen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links