Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: +6,2%

Slotcall: +6,2%

Het is een jaar geweest waar we over dertig jaar nog zullen napraten. Het bizarre is dat de AEX-herbeleggingsindex met een plus van 6,2% redelijk in de buurt sluit van het langjarig gemiddelde van 7% a 8%.

Er zullen echter weinig beleggers zijn die hierbij in de buurt komen. Enerzijds is er een groep winnaars die vooral technologie-aandelen in portefeuille heeft. Anderzijds zijn er de verliezers die met name positie hebben in waarde-aandelen zoals Royal Dutch Shell, ING en Unilever.

Spreiding zeer belangrijk

Wat mij betreft zijn de echte toppers diegene die een rendement van circa 5 a 10% hebben behaald. Deze groep beleggers heeft naar alle waarschijnlijkheid de beste spreiding in zijn beleggingsportefeuille aangebracht. Voor mij geldt les nummer 1: spreiden, spreiden en nog eens spreiden.

Zo voorkomt u traumatische beleggingsjaren. Voor mijzelf was dat 2014, toen ik bijna alleen maar olie-aandelen in portefeuille had. Alle assetcategorieën gingen omhoog, op eentje na. Juist, olie. De beurs klom zo'n 20% en ik stond 20% in het rood. Ik hoor het Bob Homan nog zeggen: "u moest dit jaar wel erg uw best doen om geen rendement te maken"."Dat nooit weer, dacht ik".

Sindsdien ben ik gaan spreiden over verschillende sectoren. Omdat ik steeds meer verschillende aandelen wilde kopen, moest ik mij meer gaan verdiepen in deze bedrijven. Door mijn twee verschillende studies kon ik dit onmogelijk zonder hulp doen, dus besloot ik lid te worden van Beleggersbelangen en daarna IEX-Premium.

Niet wetende dat ik ooit zelf voor IEX zou gaan werken. Zowel Beleggersbelangen als IEX-Premium hebben mij geholpen om een betere belegger te worden en daar ben ik de analisten van dienst dankbaar voor. 

De lijstjes

Omdat het de laatste dag van het jaar is, zet ik de beste- en slechtste aandelen van het Damrak nog eens op een rij. Wat opvalt, is dat de toppers van 2020 vandaag de markt outperformen en de floppers juist achterblijven. Een typisch gevalletje windowdressing.

AEX top 5

Adyen is misschien wel de grootste winnaar van de coronacrisis. Door de lockdownmaatregelen is het online betalingsverkeer explosief gestegen. Hetzelfde geldt voor de waardering. Het aandeel handelt tegen 150 keer de verwachte winst over 2021.

 1. Adyen (+160,6%)
 2. ASMI (+79,7%)
 3. ASML (+50,8%)
 4. IMCD (+34,0%)
 5. Prosus (+32,8%)

AEX flop 5

De afwijzing van Filgotinib als reumamedicijn door de Amerikaanse toezichthouder FDA hakt er in. In een interview met BNR gaf CEO Onno van de Stolpe aan dat het nog jaren gaat duren voordat het aandeel weer in de buurt komt van het oude record van €250. 

 1. Galapagos (-56,9%)
 2. Unibail Rodamco (-54,1%)
 3. ABN Amro (-50,6%)
 4. Royal Dutch Shell (-44,2%)
 5. ING (-28,5%) 

AMX top 5

Corbion is wat mij betreft een verrassende naam in dit rijtje. Ik moet bekennen dat ik het fonds in mijn artikelen niet vaak heb genoemd.

 1. Corbion (+64,1%)
 2. Besi (+43,9%)
 3. PostNL (+38,7%)
 4. Arcadis (+30,1%)
 5. Flow Traders (+25,6%)

AMX flop 5

Deze namen kon u verwachten in dit lijstje. De olie-, luchtvaart- en winkelvastgoedsector was dit jaar een groot drama. Alleen TKH valt mij erg tegen. Dit is toch een technologiebedrijf?

 1. Fugro (-61,9%)
 2. Air France-KLM (-48,4%)
 3. Eurocommercial Properties (-38,5%)
 4. NSI (-24,4%)
 5. TKH (-20,8%)

ASCX top 5

De absolute ster is Alfen gebleken. Sinds de beursgang in 2018 is het aandeel zelfs verachtvoudigd. De energiespecialist is goed gepositioneerd om de grote winnaar te worden van de duurzaamheidsrevolutie. Daar is de waardering ook naar, want het fonds noteert momenteel tegen 69 keer de verwachte winst over 2021.

 1. Alfen (+402,4%)
 2. Avantium (+103,8%)
 3. Vivoryon (+65,6%)
 4. Ordina (+41,3%)
 5. Sif (+32,3%)

ASCX flop 5

Dit is niet de eerste keer dat Wereldhave bovenaan dit lijstje noteert. De schuldgraad is te hoog en er staan stevige afwaarderingen te wachten. Daarom ziet het bedrijf zich genoodzaakt om zijn Franse winkelcentra in de etalage te zetten.

 1. Wereldhave (-46,5%)
 2. BAM (-36,5%)
 3. Sligro (-29,4%)
 4. Lucas Bols (-29,1%)
 5. Ajax (-24,8%)

Tot slot rest mij u een prettig en vooral gezond 2021 te wensen.

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 17 mei Grote onzekerheden over overname Twitter
 2. 13 mei Slotcall: De beurs lijkt momenteel wel een casino 5
 3. 13 mei "Dit is het meest extreme wat ik ooit heb gezien in tech" 19

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. maarten030 31 december 2020 17:14
  +33,33% dit jaar. Maar ik vind daar niks knaps aan, want ben in maart begonnen met beleggen. Lekker rendement, maar kritische noot is dat de AEX percentatief meer is gestegen. Eerst voornamelijk aandelen gehad die het hardste waren gezakt en naarmate maanden verstreken waren meer gaan spreiden in Tech/dividend/ETF. Ik heb zoveel geleerd en een nieuwe hobby erbij.
 2. TW82 31 december 2020 17:41
  Op een bescheiden portefeuille van om en nabij de 10.000 euro een rendement dit jaar van +68%. Wel heb ik eerst jaren, tegen de markt in, verlies gestaan door aandelen als KPN en BAM op de top te hebben gekocht. Beter Bed was met -90% helemaal een drama.

  Echter, KPN en BAM, en nog 2 aandelen, met (flink) verlies verkocht in december. Was toen balen, maar achteraf een geluk bij een ongeluk als je bijvoorbeeld naar BAM kijkt sindsdien.

  Beter Bed nog steeds ergens rond de -70% of zo op dit moment, maar omdat hij sinds januari toch aardig gestegen is, tikt het voor dit jaar wel aan. Stomste fout dit jaar was na jaren lang middelen, BB niet meer te hebben bijgekocht rond de 1 euro bijvoorbeeld. Dure beslissing achteraf. Overigens heb ik het hele beursherstel sinds maart totaal gemist, dus het rendement had veel hoger kunnen en moeten zijn eigenlijk.

  Het hoge rendement is echter verder geheel op conto van Flow Traders. Op grote verliespost BB en een klein plukje TomTom na, alles stapje voor stapje in Flow Traders gestoken en dat was geen foute keuze uiteindelijk. Te lang blijven zitten met de laatste pluk FT, maar tot die tijd dus toch al mooi rendement gehaald, inclusief hoog dividend.

  Cynisch dat ik na 3 jaar verlies lijden in een sterke bullmarkt, juist mijn hele verlies heb weggepoetst in de eerste paar maanden Corona-crisis bij een destijds ingestorte beurs. Het kan verkeren. Het FT 'trucje' zal echter niet snel nog een keer zo goed werken, dus nu maar eens zien voor 2021.

  Beste wensen allemaal en een mooi beleggingsjaar gewenst voor 2021.
 3. vosco2015 1 januari 2021 07:37
  Een plus van 89,65% gemaakt in 2020.
  Dat heb ik te danken aan een klein fonds (FastNed)
  Als gebruiker van dat station, ben ik er in gestapt op € 9,75 p.a. Heb het rustig laten sudderen, dit i.v.m. uitbreiding van stations en nu al in 5 landen,
  Recent verkocht op € 47,50 p.a.
  De rest belegt in stijgende andere fondsen, en zo kwam ik op dit hoge percentage.
  (Shell,Alfen, Pharming,Kiadis Pharma) De rest gewoon laten liggen in depot.
  Je kan zeggen "Je hebt er een neus voor".
  Gelukkig was ik wijs om in Maart 2020 weer een stevige belangstelling te hebben voor sterke fondsen, tegen een zwakke koers toen.
  Voor 2021 zijn er zeker mooie pareltjes die gaan stijgen.
  Je kan niet zeggen"Wijsheid komt met de jaren", maar het is wel zo.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links