Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Boris de kerstman

TA: Boris de kerstman

Nu de economische gevolgen van de coronavariant duidelijk worden, verzwakt de Engelse beurs.

Boris de kerstman (geen sprookje)
Er was eens een kerstman die Boris heette
Die niet meer met zijn buren wilde samenwerken
Dus hitste hij al zijn kabouters op tegen de buren
Dat lukte, zodat de grenzen op slot gingen

Toch was dat best lastig
Want de buren beschikten over al het eten en zo
En ook alle pilletjes waren van hen
Bovendien kwam er opeens een klein beestje op bezoek
Corona genaamd, samen met al zijn broertjes en zusjes

Die brachten een erg vervelende griepje mee
Waardoor heel het land van Boris in bed moest blijven
Toen wilde Boris opeens toch weer samenwerken
Want hij wilde de pilletjes van de buren hebben

Ook zijn goede vriend Donald
Die aan de overkant van de sloot woont
Zat zelf diep in de problemen
En kon Boris dus niet te hulp schieten

Maar nu wilden de buren niet meer
Zij waren bang dat het griepje naar hen zou overslaan
Boris werd toen erg boos, maar dat hielp niet
Zo leefde Boris nog lang en ongelukkig
De moraal van dit verhaal
Liever goede buren, dan verre vrienden
Einde van dit verhaaltje

Geen vliegtuigen, treinen en veerboten uit Engeland

Alsof Brexit alleen niet genoeg is, heeft Boris nu ook te maken met de gevolgen van het gemuteerde coronavirus. De nieuwe variant is zeer besmettelijk, waardoor bijna het gehele land in lockdown gaat.

Ook Europa neemt vèrgaande maatregelen, waardoor al  het personen- en goederenverkeer tussen Engeland en het Europese vasteland stilligt. Vliegtuigen, treinen en veerboten uit Engeland zijn niet meer welkom.

Er zit ook een zekere ironie in de huidige situatie. Boris Johnson, één van de grootste voorvechters om het VK los te weken van het Europese vasteland, wordt nu op zijn wenken bediend door een simpel virusje.

Opmars FTSE100 lijkt te stranden

Tot voor kort deed de Engelse beurs het niet echt slecht. In november wist de FTSE100 index er bijna 15% bij te sprokkelen, waarna de index er begin deze maand nog eens een ruim 3,5% aan toe wist te voegen.

Maar de opmars lijkt te stranden. Verder verzwakt de Britse munt ten opzichte van de euro. Het valutapaar EUR/GBP komt er technisch bezien wat beter bij te liggen, nu de correctieve fase wordt afgebroken.

Vandaag neem ik de Britse beurs en munt onder de loep, maar eerst de AEX. 

Nederlandse beurs zoekt naar richting

De AEX-index is door de weerstand van 632,12 punten (gevormd op 17 februari) teruggeworpen. Technisch vormt het laagste punt van maandag rond 602,64 (bovenste blauwe streepje) alsnog een hogere bodem.

Verder ligt de steun rond 587,03 punten (de bodem van 23 juli) nog als het ultieme vangnet onder de markt. Een eventuele test van de steun van 587,03 punten zou een pullbackscenario aangeven.


De Engelse beurs valt terug

De FTSE 100-index laat met de doorbraak van de stijgende trend en de laatste koersbodem een technische verzwakking zien. Deze signalen geven verkoopdruk aan.

De doorbraak en slotstand van de FTSE 100-index onder de oude steun maakt naar onderen ruimte vrij voor een verdere koersdaling richting de steun van 6.263,60 punten (de bodem van 1 december).

Weerstand is er op 6.640,74 punten (gevormd op 10 december).





Euro kruipt uit het dal versus het Britse Pond

Het valutapaar EUR/GBP komt er technisch bezien wat beter bij te liggen, nu de correctieve fase wordt afgebroken.

Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven de weerstand van 0,93 (gevormd op 7 oktober 2016) noodzakelijk. Belangrijk is wel dat de steun van 0,89 (de bodem van 2 september) intact blijft.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 sep Kunnen verzekeraars de rake klappen omzetten in fraaie comebacks? 85
 2. 28 sep Europese banken technisch nog niet uit de problemen 60
 3. 27 sep Rentes zetten opmars voort 73

Reacties

170 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. sims 23 december 2020 09:05
  quote:

  Savonarola schreef op 23 december 2020 08:54:

  Met alle respect ,dat verhaaltje kan en mag niet ,met griepje ,beestje kwam langs ,we hebben het hier over een ziekte met duizenden doden en nog langdurig zieken ,Ik kan helaas niet op de NOK knop drukken ,Schaam je Royce
  \

  Ongelooflijk , en wat heeft dat met TA te maken, triest. Hoop dat het "gedichje" zsm verwijderd wordt
 2. LucaTonie 23 december 2020 09:15
  quote:

  Savonarola schreef op 23 december 2020 08:54:

  Met alle respect ,dat verhaaltje kan en mag niet ,met griepje ,beestje kwam langs ,we hebben het hier over een ziekte met duizenden doden en nog langdurig zieken ,Ik kan helaas niet op de NOK knop drukken ,Schaam je Royce
  Wat weet jij toch weinig ...;-)
 3. Mrx77 23 december 2020 09:16
  De analist heeft in zijn slot duidelijk verteld liever een goede buurman (eu) dan een verre vriend (usa)...met elke griep en ziekten zijn er duizende doden. Dat is niet de strelking vh verhaal. Ik vind het goed uitgelegd en zo is het ook. Boris gaat op de blaren zitten met alle leugens die hij heeft verspreid met zgn voordelen door zijn eigen land te bedienen....
 4. forum rang 7 ttroo 23 december 2020 09:26
  AEX op de 620. Ik had nog shortjes AEX nodig. Maar ik wacht de ontwikkelingen eerst af. Het gaat goed. AEX fondsen willen niet door de steunen heen zakken. Rorampo bijvoorbeeld. Randstad bijvoorbeeld. Het wordt wel lastig voor ze. Zeker voor Randdstad. ASML doet zelfs uitbraak poging. Shell gaat goed. Gelukkig. Ook daar wil ik nog wel wat shorts mee nemen. Afboekingen daar. Maar omdat er verkocht wordt, goed nieuws brengen met slecht nieuws en iedereen high wordt van eigen aandelen inkopen overheerst de high over de low. ING trekt wat bij. Ben benieuwd tot hoe ver ze kunnen raken. Komt er weer een 8 de komende dagen? Ik houd er rekening mee. Philips. Ze gaan echt nergens heen, maar de softe uptrend is duidelijk in tact. Akzo gaat ook nergens heen. Maar ze liggen positief vandaag en gisteren. Galapagos eindelijk laten ze groen zien voor een ritje naar de 90 euro. Ik wacht nog af met shorts AEX. DSM staat ook op belangrijke weerstand. Eerste keer afgewezen. Ze moeten meer groen laten zien, anders loert de correctie in DSM. Zo wie zo ben ik vandaag fan van een reversal, dan zie ik weer de jackhals zijn oren en dat is in veel gevallen een teken voor een (kleine) correctie.
 5. forum rang 4 Over en uit... 23 december 2020 09:35
  quote:

  an12 schreef op 23 december 2020 09:21:

  Maandenlang gaan de beurzen omhoog op stimulushoop. Dan wordt het afgewezen door Trump en dan....... gaat de beurs weer omhoog.
  Waarom?
  Nieuwe hoop op stimulushoop...
  Probeer het nooit te begrijpen. Old school economie bestaat niet meer. Rente kan nooit meer stijgen. Schuldenberg van met name de U.S. is zodanig hoog dat aflossen geen optie is. Maar dat is ook niet de intentie. Smijten met Dollars, zogenaamd om de economie aan te jagen, want dan konden die schulden later wel worden afgelost, dat was jarenlang het verhaal. De Amerikaanse staatsschuld is alleen maar opgelopen. Bedrijven hebben zich helemaal suf geleend tegen ultra lage rente en zijn eigen aandelen gaan inkopen of hebben dividend uitgekeerd.
  De nieuwe president Joe Biden heeft al laten weten volgend jaar weer een extra en nog groter steunpakket nodig te hebben.
  En Trump speelt ook nog even de Kerstman door met Dollars te gaan strooien.
  Rutte, ik wil ook wel 2000 Euri extra Coronasteun...
 6. forum rang 4 Over en uit... 23 december 2020 09:48
  Als je weet hoe vaak het schuldenplafond al is verhoogd in de U.S. Zogenaamd gaan er dan maandenlange onderhandelingen aan vooraf. Allemaal Fake. Senatoren, congresleden en feitelijk alle politici weten dat er geen andere optie is. De bubbel zal alleen barsten als de situatie door "iets" compleet onhoudbaar wordt. The "unknown unknown" heeft Goldman Sachs al jaren geleden gezegd. Tot die tijd zal men krampachtig vasthouden aan dit systeem. Maar het tempo waarmee nu de schulden gaan oplopen zal ongekend zijn.
170 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links