Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Beste Keuze 2020: Indextrackers

Beste Keuze 2020: Indextrackers

Na de Beleggingsfondsen, afgelopen vrijdag, presenteren wij vandaag de Beste Keuze van 2020 in de categorie Indexproducten.

Die Beste Keuze hebben wij in 2018 in het leven geroepen om beleggers een handje te helpen met het kiezen uit het immense aantal producten, waartussen je als consument al snel de weg kwijt raakt.

Wij hebben dat aanbod gefilterd, met speciale aandacht voor prijs-kwalitetsverhouding, verkrijgbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. In onze Beste Keuze-sectie kunt u alle categorieën bekijken waarvoor we dat doen (later deze week maken we er meer bekend).

Indextrackers zijn terecht populair

Goed, indexproducten dus. Een productgroep die stormachtig groeit. In populariteit, maar helaas voor de overzichtelijkheid ook in aanbod. Die populariteit is te begrijpen: indexproducten - of indextrackers, zo u wilt - zijn een makkelijke manier om in één klap een hele beleggingscategorie aan je portefeuille toe te voegen, ze zijn vaak goedkoper om aan te schaffen dan beleggingsfondsen (die van uw geld ook nog een fondsmanager moeten betalen) en de statistiek laat zien dat ze gemiddeld genomen niet onderdoen voor actief beheerde beleggingsfondsen.

Lees ook: Zes redenen om in een index te beleggen

Dus op zich zijn indexproducten al een prima keuze voor een gespreide langetermijnportefeuille. Maar welke indexvolger is de beste? Inmiddels zijn er vele verschijningsvormen; de een noemt zichzelf indexfonds, de ander ETF (daar is ook verschil tussen) en dan zijn er ook nog eens ontzettend veel indices die gevolgd kunnen worden. 

Wij maakten een voorselectie van vijf kwalitatief goede, prima presterende indextrackers in vijf populaire categorieën:

  • Aandelen wereldwijd
  • Aandelen Europa
  • Aandelen Amerika
  • Aandelen Azië
  • Aandelen opkomende markten

Die selectie kunt u hier bekijken

Hoe komen we tot die Beste Keuzes?

Om überhaupt in aanmerking te komen voor onze selectie moet een indextracker minstens drie jaar op de markt zijn, een minimale omvang hebben en bij genoeg grote banken of brokers 'in het schap' liggen.

Omdat een indextracker maar één opdracht in het leven heeft: 'volg die index', hebben we ze ook vooral daarop beoordeeld. Of een tracker veel of weinig rendement maakt ligt (als het goed is) aan de index, niet aan de tracker. Wij hebben vooral gekeken naar hoe goed en hoe efficiënt zo'n indexvolger zich van zijn belangrijkste taak kwijt: de index volgen. 

UIteindelijk moet een indexproduct goedkoop en geruisloos zijn werk doen. De Beste Keuze-selectie doet dat zonder uitzondering. Er zijn heus meer kwalitatief goede producten in deze markt dan we hier vermelden - bij voorbaat onze excuses aan de aanbieders die er niet tussenstaan - maar onze missie is dan ook om het aantal keuzemogelijkheden te verkleinen, niet te vergroten.

Als we dat doen, op basis van harde criteria, komen we tot dit lijstje favorieten. Omdat we niet vijf trackers op dezelfde index willen selecteren hebben we wel gezorgd dat er binnen iedere categorie wat te kiezen blijft. Let daarom goed op: zelfs in een klein lijstje indexfondsen en ETF's kunnen nog veel verschillende smaken voorkomen. 

Bekijk de Beste Keuze van IEX Gouden Stier - Indexproducten

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

  1. 13 okt 'Energietransitie legt kiem voor grondstoffensupercyclus' 3
  2. 12 okt Slimste Belegger: de quizvragen
  3. 06 okt Webinar Jim Tehupuring: de fundamentals van auto's, bier en beleggen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.