Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PFIZER HEEFT VACCIN (update)

PFIZER HEEFT VACCIN (update)

De Amerikaanse pharmagigant Pfizer zou een werkend vaccin in huis hebben dat in de derde week van november al aan de FDA kan worden voorgelegd. In het persbericht, dat om 12.45 uitkwam, staat het volgende:

PFIZER AND BIONTECH ANNOUNCE VACCINE CANDIDATE AGAINST COVID-19 ACHIEVED SUCCESS IN FIRST INTERIM ANALYSIS FROM PHASE 3 STUDY

 

 • Vaccine candidate was found to be more than 90% effective in preventing COVID-19 in participants without evidence of prior SARS-CoV-2 infection in the first interim efficacy analysis
 • Analysis evaluated 94 confirmed cases of COVID-19 in trial participants
 • Study enrolled 43,538 participants, with 42% having diverse backgrounds, and no serious safety concerns have been observed; Safety and additional efficacy data continue to be collected
 • Submission for Emergency Use Authorization (EUA) to the U.S. Food and Drug Administration (FDA) planned for soon after the required safety milestone is achieved, which is currently expected to occur in the third week of November
 • Clinical trial to continue through to final analysis at 164 confirmed cases in order to collect further data and characterize the vaccine candidate’s performance against other study endpoints

 

Vrij vertaald: het vaccin is in meer dan 90% van de gevallen effectief in het voorkomen van covid-19. Pfizer heeft deze studie uitgevoerd samen met de Duitse biotech BioNTech. Beiden hebben al voor $1,95 miljard kooporders gekregen van de Amerikaanse overheid en Pfizer verwacht dit jaar nog 50 miljoen doses te kunnen maken. 

 

 

Volgend jaar staan er dan 1.3 miljard doses op het programma en wie weet kunnen andere bedrijven, eventueel in licentie, ook mee produceren zodat er voldoende is voor de gehele wereldbevolking. 

Het tijdspad is nog ongewis. In de derde week van november, over twee weken dus, zal het vaccin voorgelegd worden aan de FDA, de Amerikaanse toezichthouder. President-elect Biden wist het gisteren al: 

 

En we mogen aannemen dat de zittende president ook op de hoogte was. 

 

 

Rotatie op de beurs

Deze ontwikkeling zet een brede rotatie in gang. Mocht het inderdaad werken dan is er uitzicht op een weer 'normale' samenleving. Achterblijvers als de banken, winkelvastgoed en veel bedrijven die actief zijn in leisure-sectoren krijgen opeens lucht. 

Basic-Fit, Sligro, Kinepolis, maar ook voor Shell, luchtvaartmaatschappijen en banken ziet het leven er dan opeens heel anders uit. Kanttekening is wel dat de enorme stimuleringspakketten die in de maak zijn wellicht minder groot zullen uitpakken dan wel helemaal niet komen.

En wat gaan de centrale banken doen met hun opkoopprogramma's? Veel vragen die pas beantwoord kunnen worden als er meer duidelijkheid is over het tijdspad van het vaccin en hoe het zich dan gaat vertalen in een gezondere en veiligere samenleving.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Roel de Boer 9 november 2020 13:26
  Aan het einde van de handel maar weer even met beide beentjes op de grond. Dit koersgeweld ebt straks weer weg, als ze gaan beseffen dat het nog wel even gaat duren voordat iedereen toegang heeft tot het vaccin. Al met al toch een mooie klapper gemaakt, maar alles de deur uit gedaan. Straks weer wat goedkoper oppikken.
 2. KVKD 9 november 2020 14:13
  nog meer onderzoek nodig, tot eind november, dan versnelde procedure in, uitkomst daarvan nog af te wachten (zal wel positief zijn gezien grote druk), dan nog meer productie, dan nog distributie etc etc,..eind Q1 2021 pas op grotere schaal in NL/Europa ????.. nog aardig wat tijd nodig. koers reacties wel wat overdreven...
 3. forum rang 4 robrdam 9 november 2020 14:42
  quote:

  antonvb schreef op 9 november 2020 13:34:

  Goh wat toevallig. Een dag nadat Biden als winnaar werd uitgeroepen (door de media). Trump had gelijk dat het op een dag spontaan zou verdwijnen.
  Ik begrijp dat de Trump aanhangers nog even wachten tot het virus spontaan verdwijnt. De rest van de wereld laat zich voor de zekerheid vaccineren.
 4. forum rang 4 Gouden tijden voor de spaarders 9 november 2020 14:48
  quote:

  robrdam schreef op 9 november 2020 14:42:

  [...]

  Ik begrijp dat de Trump aanhangers nog even wachten tot het virus spontaan verdwijnt. De rest van de wereld laat zich voor de zekerheid vaccineren.
  Aan een verkeerd vaccin kunnen heel veel mensen overlijden en nog niet te vergeten de bijwerkingen die er uit kunnen ontstaan. Ben benieuwd wie er allemaal zo graag een proefkonijn willen zijn.
 5. Theo32 9 november 2020 14:53
  En zo zie je hoe de wereld in elkaar steekt... China test op z'n eigen mensen en militairen: 'och geen nieuws'... Rusland schijnt vaccin te hebben en test op z'n eigen mensen: 'och, het zal wel'. Pfizer (a US company) - meteen de wereld op BUY...

  Nou... 'eerst zien'. Straks blijkt het *uitsluitend* te werken op 90% van Amerikanen... eens kijken hoe de wereld dan gaat reageren.
 6. Hjvd 9 november 2020 15:38
  op zich goed nieuws, maar dit vaccine gaat alleen werken bij gezonde mensen en de werkduur is nog onbekend. straks moeten mensen elk jaar opnieuw prikken.

  ondertussen stijgt wel het aantal besmette mensen, op hen werkt het dus niet. dus dit wordt AIDS 2.0 en zal het waarschijnlijk decenia duren totdat er een echt medicijn gevonden gaat worden.
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links