Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Euforisch!

Slotcall: Euforisch!

Deze gekke beursdag is redelijk te vergelijken met die van vier jaar geleden. Ook toen openden we na een verrassende verkiezingsuitslag fors lager en sloot de AEX (+1,9%) uiteindelijk dik in het groen. Vandaag is het niet anders.

Het enige verschil is dat de 46ste President van de Verenigde Staten nog niet bekend is. De wedkantoren voorspellen momenteel dat Joe Biden 80% kans maakt op de overwinning, maar dat is nog geen zekerheidje. CNN voorspelt dat Biden precies uitkomt op het benodigde aantal van 270 kiesmannen.

Blue sweep lijkt afgewend

Het zou wat zijn dat er 1 kiesman van Biden overstapt naar Trump. Dan hebben we een gelijkspel. Het zou wel passen bij dit bijzondere jaar. Deze koersreactie had ik ook nooit zien aankomen. Ik dacht dat de beurzen diep in het rood zouden belanden als er geen duidelijke winnaar is, maar dat heb ik dus mis.

Met name op Wall Street gaat het hard. De Nasdaq speert maar liefst 4% omhoog. Hiervoor heb ik een theorie: De Republikeinen lijken verrassend hun meerderheid te behouden in de senaat en daardoor wordt een blue sweep afgewend.

Voor de Democraten is het daardoor lastiger om strenge wetgeving in te voeren tegen grote technologiebedrijven. Nu de kans op hogere belastingen en strengere mededingingsregels is afgenomen, worden aandelen zoals Facebook (+7,7%) en Alphabet (+6,9%) aantrekkelijker. Hetzelfde geldt voor de grote farmaceuten.

Ahold

De resultaten van Ahold (-2,0%) worden negatief ontvangen door de markt. De pijn zit hem in een voorziening van €577 miljoen die wordt genomen om uit een Amerikaans pensioenfonds te stappen. Onderliggend zijn de cijfers niet onaardig.

De omzet steeg zonder valuta-invloeden met 10,1% naar €17,8 miljard. Zelfs als we de zwakke dollar meenemen, resteert er een keurige plus van 6,8%. Verder is het positief dat de supermarktketen zijn outlook voor dit jaar naar boven bijstelt. Het bedrijf rekent dit jaar op een 25 tot 30% hogere winst. Let op! De pensioenvoorziening zit hier niet bij inbegrepen.

De consensus ligt op een WPA van €2,05 voor 2021 wat een K/W van 12 impliceert. Of dit voldoende is voor een koopadvies leest u in het onderstaande artikel

Alfen

De cijfers van Alfen (+0,2%) vormen een mixed bag. De derdekwartaalcijfers waren an sich goed, maar de outlook voor het vierde kwartaal viel wat tegen. Door de coronacrisis vreest de energiespecialist dat sommige orders worden uitgesteld.

Voor de lange termijn ziet het beeld er echter gunstig uit. De transitie van fossiele energie naar elektrisch is ingezet en Alfen is goed gepositioneerd om hiervan te profiteren. Uiteindelijk zal een groot deel van de mensen elektrisch gaan rijden, waardoor de vraag naar laadpalen explosief toeneemt.

Maar goed, de gunstige vooruitzichten zitten natuurlijk (deels) verwerkt in de prijs van het aandeel. De IEX-Beleggersdesk gaat voor volgend jaar uit van een WPA van €1,20, waardoor de K/W uitkomt op 47,5.

Rentes

De rentes maken een enorme duikvlucht. De Amerikaanse tienjaarsrente zakt maar liefst 11 basispunten. We zien dat dus zowel aandelen als obligaties worden gekocht. Dit is opvallend, omdat staatspapier op een euforische beursdag normaal gesproken wordt gedumpt. 

Het is algemeen bekend dat het slimme geld zich bevindt in de rentemarkt. Wellicht is dit een signaal dat het optimisme op de financiële markten van korte duur is.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 1,9% omhoog en daarmee presteren we een tikje minder goed dan de Duitsers (+2,1%) en Fransen (+2,0%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) keldert 15,3% en noteert 25,8 punten.
  • Wall Street koerst ruim 2,5% in het groen. De grote winnaar is de Nasdaq met een plus van 4%.
  • De euro zakt 0,2% en noteert 1,170 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,5%) en zilver (-1,4%) feesten niet mee.
  • Olie: WTI (+1,0%) en Brent (+0,6%) houden zich in.
  • Bitcoin (+0,9%) noteert $14.000.

Het Damrak

  • Grote farmaceuten liggen goed nu de Democraten geen Blue Sweep behalen. Galapagos (+5,4%) gaat op de achtergrond mee omhoog.
  • KPN (+0,1%) heeft last van een koersdoelverlaging van ING. Het koersdoel wordt met €0,30 verlaagd naar €2,50 en het houdadvies blijft gehandhaafd. Analist David Vagman vreest dat de vrije kasstroom op middellange termijn minder hoog uitkomt dan eerder verwacht.
  • De banken ABN Amro (-1,7%) en ING (-1,1%) vallen wat terug nu het erop lijkt dat Donald Trump aan het kortste eind trekt. Laatstgenoemde presenteert morgenochtend zijn derdekwartaalcijfers.
  • Het is mij een raadsel waarom Aegon (-4,5%) wordt gedumpt. ASR (+0,7%) en NN Group (+0,1%) vinden daarentegen de weg omhoog.
  • Adyen (+7,1%) is op de brommer. Het bedrijf profiteert van het goede sentiment rondom technologieaandelen.
  • De AEX is de afgelopen drie dagen zo'n 6% opgelopen, maar Unibail Rodamco (+1,6%) krijgt het voor elkaar om in deze periode 1% te zakken. Pijnlijk.
  • Daarentegen zetten Prosus (+7,2%), IMCD (+2,3%) en Wolters Kluwer (+4,4%) een all time high op het bord. Laatstgenoemde profiteert van een lichte koersdoelverhoging van Bank of America. Het aandeel gaat naar €86 van €83 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • Aperam (+7,2%) vliegt omhoog na uitspraken van topman Di Maulo. Hij zei dat de activiteiten van de roestvrijstaalgigant voorzichtig terugkeren naar het normale niveau. Toch hield hij nog wel een slag om de arm. De onzekerheid over de ontwikkeling van de coronacrisis is groot. Verder zijn de cijfers volgens ING solide
  • PostNL (+1,2%) lijkt wat last te hebben van een adviesverlaging van Kepler Cheuvreux. Het aandeel is geschrapt van de kooplijst.
  • Beleggers zijn niet bepaald onder de indruk van het spel van Ajax (+1,2%) gisteravond. De Amsterdammers trokken met het nodige geluk de 2-1 overwinning over de streep.
  • Lokaal wordt Hunter Douglas (+5,6%) beloond voor zijn derdekwartaalcijfers. De raambekleder zag de omzet in die periode met 3,7% herstellen ten opzichte van een jaar geleden. Een tegenvaller is dat het bedrijf nog geen outlook afgeeft voor het gehele jaar.

Adviezen

  • Adyen: naar €1653 van €1861 en kopen - Credit Suisse
  • DSM: naar €141 van €138 en houden - Credit Suisse
  • KPN: naar €2,50 van €2,80 en houden - ING
  • PostNL: naar houden van kopen en naar €2,90 van €2,20 - Kepler Cheuvreux
  • Wolters Kluwer: naar €86 van €83 en kopen - Bank of America

Agenda

5 nov Event Consensus
06:30   Nederland CPI okt  
07:00   ING Q3-cijfers  
07:00   ArcelorMiital  
07:00   Commerzbank Q3-cijfers  
07:00   Société Générale Q3-cijfers  
07:00   Lufthansa Q3-cijfers  
08:00   BAM Q3-cijfers  
08:00   Duitsland industriële orders sep 1,5%
08:00   Heijmans Q3-cijfers  
14:00   AstraZeneca Q3-cijfers  
14:00   Barrick Gold Q3-cijfers  
14:00   Bristol Myers-Squibb Q3-cijfers  
14:00   General Motors Q3-cijfers  
20:00   VS Fed rentebesluit 0,00-0,25%
20:30   VS persconferentie Fed-voorzitter Jerome Powell  
22:00   Galapagos Q3-cijfers  
22:00   Uber Q3-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wat ik denk 4 november 2020 18:08
    Ik denk dat naast het afwenden van een 'blue wave' en het feit dat het parlement split is, de technologie aandelen het ook goed doen omdat met een president Biden een (partial) lockdown weer op de agenda komt te staan om het covid virus in te dammen. Dit betekent dat weer meer thuis gewerkt moet worden. Het feit dat de rentes zakken (en bonds gekocht worden) heeft dank ik te maken met het feit dat onder de huidige constellatie ( GOp - Senaat en Biden President) het stimuleringspakket pakket veel kleiner wordt dan onder een blue wave het geval zou zijn geweest. Dit betekent duidelijk minder (toekomstig) aanbod van Treasuries.
  2. forum rang 7 Dividend Collector 5 november 2020 11:33
    quote:

    NicoInberg schreef op 5 november 2020 07:42:

    [...]

    www.iex.nl/Premium/Adviezen/508453/Ap...

    At your service!
    Bedankt Nico! Ik heb onder het eerdere advies een reactie geplaatst over het in de tabel vermelde dividendrendement. Voor 20 en 21 is het dividend verlaagd. Dat klopt toch niet, althans sowieso niet voor 2020.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links