Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biden versus Trump: Hoe de uitslag te volgen?

Biden versus Trump: Hoe de uitslag te volgen?

Vier jaar geleden was voor hier de zon opkwam duidelijk dat Donald Trump - voor de meesten onverwachts - de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen. Maar dit jaar kan dat anders zijn.

Vanwege de coronapandemie hebben meer Amerikanen dan ooit per post gestemd, en dat zijn, zo zeggen politieke analisten, voornamelijk Democraten: die zijn meer geneigd zich aan de social distancing-maatregelen te houden, en hebben ook vaker werk waarvan ze geen hele dag vrij kunnen nemen om op de verkiezingsdag zelf uren in de rij te gaan staan. 

Hoe de stemmen die per post binnenkomen geteld worden, verschilt per staat. In sommige staten zijn de formulieren al uit de dubbele envelop gehaald en gladgestreken om ze zo snel mogelijk te kunnen verwerken, in andere staten heeft de rechter dat verboden.

Veranderende uitslagen

In Florida en North Carolina is het tellen van de per post uitgebrachte stemmen al weken aan de gang. Zodra de stembussen gesloten zijn, kunnen die staten rapporteren wie aan kop gaat op basis van de ingestuurde stemmen en de mensen die de afgelopen weken hun stem al hebben uitgebracht. Daarna pas komen de stemmen van de mensen die op de dag zelf naar de stembus zijn gekomen - naar verwachting voornamelijk Republikeinen.

De eerste resultaten zullen dus waarschijnlijk Democratischer zijn dan de latere officiële uitslag. Ongeveer hetzelfde wordt verwacht in Texas, Ohio en Iowa, en in Nevada, waar iedereen een formulier om per post te stemmen thuis heeft ontvangen.

In Pennsylvania, Michigan, Minnesota en Wisconsin daarentegen zullen eerst de uitslagen van de dag zelf en uit 'de provincie' bekend zijn, omdat met de stemmen per post nog niets gedaan mocht worden. De kans is groot dat die staten eerst een meerderheid voor Trump rapporteren, en er naarmate meer stemmen geteld zijn meer steun voor Biden binnendruppelt.

Overwinningstoespraak

Vooral in de stad Philadelphia, met anderhalf miljoen inwoners de grootste stad van Pennsylvania, worden vertragingen verwacht: er zijn 400.000 stemmen per post uitgebracht, tegen 6.000 vier jaar geleden. Het kan dagen duren voor die geteld zijn, en de uitslag kan ermee van Republikeins naar Democratisch omslaan. “Bad things happen in Philadelphia,” zei Trump al in het eerste verkiezingsdebat, daarmee alvast voorsorterend op een scenario waarvoor de wereld de adem inhoudt: betwiste verkiezingen.

Pennsylvania is een van de staten die de doorslag kunnen geven. Verkiezingsfunctionarissen in de VS zijn vooral nerveus dat Trump zichzelf tot winnaar van de verkiezingen uitroept op een moment dat de Republikeinen voor staan, terwijl nog lang niet alle absentee ballots zijn geteld. Een chaotische tijd kan volgen als de Democraten zich daar niet bij neerleggen, en zeker als uiteindelijk toch Biden gewonnen blijkt te hebben.

Een aardig (Engelstalig) overzicht van wanneer per staat de uitslag verwacht wordt en waarop u moet letten vindt u hier.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het niet onwaarschijnlijk is dat we woensdagochtend nog geen uitslag hebben - tenzij belangrijke staten als Florida en Pennsylvania al vroeg in de nacht definitief naar de Democraten blijken te zijn gegaan. Uiteraard duiden wij voor u de ontwikkelingen in de verkiezingswebinars:

Dinsdag 3/11/2020: Election Day

Vandaag ziet het programma er als volgt uit:

ContinentCoachTijdYoutube

Azië

Salah-Eddine Bouhmidi

09.30

Kijken

Europa

Wouter Slot

13:00

Kijken

De Verenigde Staten

Nico Inberg

16:00

Kijken

Om deze livestreams optimaal te kunnen weer geven, worden de uitzendingen direct op het YouTube-platform getoond. Daarna zijn ze terug te vinden op onze website. 

Maandag 2/11/2020: Pre-Election Day

De uitzendingen van de coaches zijn terug te vinden op onze site:

ContinentCoachWebsite

Azië

Salah-Eddine Bouhmidi

Kijken

Europa

Wouter Slot

Kijken

De Verenigde Staten

Nico Inberg

Kijken

U kunt deze webinars tot en met vrijdag gratis volgen. Schrijf u in via onderstaande link:


We hopen u deze week te mogen begroeten!

Direct inspelen op de beursontwikkelingen?

Open nu een Turbo24-rekening en ontvang € 200 bonus*. Trade de eerste 24-uursturbo van Nederland bij IG. De eerste 200 klanten ontvangen een bonus van € 200 na het openen van een live-rekening.

Open een IG Turbo24-rekening

*Lees voor aanmelding de actievoorwaarden


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. antonvb 2 november 2020 22:50
    quote:

    SpoorhuisinFrankrijk schreef op 2 november 2020 20:21:

    `Hoe de stemmen die per post binnenkomen geteld worden, verschilt per staat.´
    Wat een zooitje ongeregeld daar in de USA. Kunnen ze er niet een landelijke richtlijn van maken. Dat is veel overzichterlijker.
    Het kan veel beter daar door bijvoorbeeld 'voter-ID' in te voeren. Maar dan wordt het te lastig om verkiezingen te stelen. En het is natuurlijk racistisch.
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 3 november 2020 09:48
    Hoe kun je de verkiezingen volgen bij de NOS?

    Dat kan via alle platformen van de NOS. Op NPO 1, NPO Nieuws en via NPO Start maakt de NOS vanaf 23.30 uur de nachtvullende tv-uitzending NOS Amerika Kiest. Vanuit de uitslagenstudio in Hilversum volgen presentatoren Rob Trip, Malou Petter en Jeroen Wollaars de ontwikkelingen op de voet en schakelen ze voortdurend met onze mensen in de VS: correspondenten Arjen van der Horst en Lucas Waagmeester en diverse verslaggevers in de swing states. Daarnaast ontvangen ze, zowel in de studio als online, diverse gasten
  3. EuroFool 3 november 2020 09:52
    quote:

    antonvb schreef op 2 november 2020 16:38:

    ...hebben want mensen die normaal gesproken op democraten stemmen hebben het te druk met relschoppen, brandsteken en plunderen om te gaan stemmen.
    Domme opmerking of dacht je dat USA republikeinen geen relschoppers hebben? De USA kan wat mij betreft voortaan de UNunited States heten want is een enorm verdeeld land geworden.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links