Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tweederde beursexperts verwacht daling AEX in oktober

Tweederde beursexperts verwacht daling AEX in oktober

Het voorzichtige optimisme onder beursexperts van vorige maand bleek van korte duur. Het is weer somberheid troef, zo valt te concluderen uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam.

Iets minder dan de helft van de experts had al voorspeld dat de AEX-index in september zou dalen. Zij hebben gelijk gekregen, al bleef het verlies beperkt tot 0,27%. Daarmee was de Nederlandse beurs overigens een van de beste in de westerse wereld. Alleen de beurzen in Zwitserland en Noorwegen presteerden beter. De S&P 500 zakte met 4%.

Verwachtingen oktober: Somberheid troef

Bij de enquête van vorige maand was het aantal pessimisten voor het eerst sinds lange tijd weer in de minderheid. Maar van dat voorzichtige optimisme is niets meer over. Maar liefst tweederde van de ondervraagden denkt dat de koersen in oktober gaan dalen.

De lijst met mogelijke kopzorgen is indrukwekkend, aldus Van Zeijl: de presidentsverkiezingen in de VS, de tweede coronagolf, de huidige ontslaggolf en de Brexit.

Slechts 19% van de experts gaat uit van een stijging van de AEX. Een van de argumenten die werd genoemd was dat somber economisch gesternte leidt tot meer fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Slecht nieuws is goed nieuws dus.

De stemming onder de beursexperts voor oktober is als volgt:

 • 18,5% is optimistisch (dat was vorige maand 27,1%)
 • 14,8% is neutraal (tegen 28,6% vorige maand)
 • 66,7% is pessimistisch (was 44,3%)
 • Saldo: -48,1%.

Verwachtingen langere termijn: 59% verwacht daling boven 6%

Ook voor het komende halfjaar viert het pessimisme hoogtij. 59% van de 27 deelnemende beleggingsprofessionals gaat zelfs uit van een daling van meer dan 6%. Een kleine 30% verwacht een stijging. De optimisten geven aan dat de problemen over de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit dan voorbij zijn.

Dit zijn de verwachtingen voor de langere termijn:

 • 29,6% is optimistisch (dat was vorige maand nog 22,9%)
 • 11,1% is neutraal (tegen 40,0% vorige maand)
 • 59,3% is pessimistisch (dat was 37,1%)
 • Saldo: -29,6%

'Tweede coronagolf funest voor economie'

De speciale vraag ging deze maand over de tweede coronagolf en de gevolgen hiervan voor de economie.

De vraag luidde: Het aantal oplopende coronagevallen:

 • zorgt voor nieuwe lockdowns en heeft dus een stevig negatief effect op de economie;
 • zorgt voor lockdowns 'light' en heeft een beperkt negatief effect op de economie;
 • zal, doordat het vaccin nabij is, een beperkt negatief economisch effect hebben en tijdelijk zijn;
 • zorgt er niet voor dat de economie opnieuw afglijdt. We hebben ermee te leren leven..

De experts zijn het zeer met elkaar eens: maar liefst tweederde kruiste het eerste antwoord aan. Zij verwachten dat de tweede golf en daaropvolgende lockdowns een flinke weerslag zullen hebben op de economie.

Hieronder staan de antwoorden schematisch weergegeven:


Aandelenkeuzes september

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het eraf gebracht?

Dit kon beter, zo blijkt. Veel experts zetten hun kaarten vooral op Shell. De dalende olieprijs gooide echter roet in het eten, waardoor de koers met bijna 14% onderuit gleed. Ook de keuze voor Prosus bleek ongelukkig, gelet op de koersdaling van 6%. Galapagos daarentegen maakte de verwachtingen wèl waar.

Ook bij de floppers zat een misser. Adyen leek zich aan iedere vorm van zwaartekracht te onttrekken. Na een klein dipje begin september sloot het aandeel uiteindelijk opnieuw 11% hoger.

Bij de keuze voor ABN Amro in dit rijtje hadden de experts het wèl bij het rechte eind. De koers van het bankaandeel kelderde met 10%.

Toppers september
Rendement Floppers september Rendement
Galapagos  +6,4% ABN Amro -10,4%
Royal Dutch Shell -13,6% Adyen +11,3%
Prosus   -6,1% Randstad  +2,0%
Ahold Delhaize  +0,1% ASML  +0,1%

Keuzes oktober

Dan de keuzes voor oktober. Shell en Adyen werden door de experts het meest genoemd, maar de meningen bleken sterk verdeeld. Sterker nog: het aantal optimisten en pessimisten hield elkaar precies in evenwicht, waardoor deze aandelen niet terecht zijn gekomen in de lijst met toppers of floppers.

Het fonds waar de experts het somberst over zijn is Unibail-Rodamco-Westfield. Dit vastgoedaandeel zal tot en met de daadwerkelijke aandelenemissie onder druk blijven staan, zo vrezen diverse beursspecialisten. Vorige maand viel Unibail net buiten het flopperlijstje, merkt Van Zeijl op. Dat is jammer, want in september daalde de beurskoers met bijna 20%.

Ook over ASML en Heineken zijn de verwachtingen laaggespannen.

Bij de toppers gaat Ahold Delhaize fier op kop. Dit aandeel had volgens Van Zeijl geen enkele tegenstem. Galapagos staat opnieuw op de topperlijst, net als Just Eat Takeaway.

Toppers oktober Saldo Floppers oktober Saldo
Ahold Delhaize 5 Unibail-Rodamco-Westfield -4
Galapagos 2 Heineken -3
Just Eat Takeway 2 ASML -3

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 03 dec Denk-stemmers met stip bovenaan in Turbocompetitie 2
 2. 01 dec Beleggers gaan voor veilig Ahold, mijden Unibail en Philips
 3. 01 dec Sneak preview! De nieuwe IEX-app in betaversie 11

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 geobeo 2 oktober 2020 15:27
  quote:

  Mrx77 schreef op 2 oktober 2020 14:39:


  Als tweederde een daling verwacht...dan heeft de meerderheid vd markt deze daling ingecalculeerd en zal de correctie cq daling dus niet komen...Dit betekent dat veel pessimisten al uit de markt zijn gestapt. Ik verwacht dus een sterke opleving deze maand.


  Precies
 2. forum rang 6 Knight V 2 oktober 2020 16:21
  Correctie hier, correctie daar.
  Voor de korte termijn belegger is het interessant maar voor de lange termijn speler is het niet zo boeiend.
  Van correcties en laag instappen (omdat mensen in paniek raken) kun je nog steeds mooi je geld verdienen.

  Wie 10 jaar geleden 100 stuks ASML had gekocht voor 19 Euro, kan nu met 317 euro op de teller lekker duimpje omhoog steken naar de desperate homo sapiens die het verkochten.
  Toen waren beleggers ook zo pessimistisch over de chip industrie. Net als dat ze toendertijd waren over Tesla, Google, Apple)

  Beleggen is out-of-the-box denken en niet zozeer meer over ratio's. Leuk bij een borrel hapje maar alles draait om sensatie, sentiment, twitter, corona, vaccin, stimulans, innovatie, beleggingsdoel.

  Correctie zoals wij die kennen voor de financiele crises komt niet meer terug (paniek verkopen).
  Handel wordt meteen stopgezet als het uit de hand loopt en kunnen beleggers hun zonde overzien.
  Overheid staat niet meer toe dat er grote correcties komen.

  Correcties vindt nu dagelijks plaats en beleggers die nog laten enqueteren zouden eerst het begrip correctie opnieuw door de mangel moeten gooien, want dan hebben ze geen gebruik gemaakt van de kortstondig correctie/upswing.

  We zijn van 620 naar 430 gegaan. Dat was een flinke aderlating toch ?
  Zelfs op een dag, ging AEX met 10% naar beneden.
  Hoeveel correcties wil men hebben.

  Van 430 naar 550 in 6 maanden tijd, vind ik niet echt geweldig hosanna en waarvan wij weten dat het door de zwaargewichten komen.

  Het is net als politiek....

  Je mag niet generaliseren.
  Als je het hebt over correctie, zeg dan precies over welke aandelen het gaat.

  Maar ja.... als je traditioneel nog steeds gaat beleggen op basis van oude methodes, dan ben je ergens blijven hangen rond de financiele crises in 2008.


 3. Wat ik denk 2 oktober 2020 17:59
  ik denk dat het ook interessant zou zijn om te weten hoeveel 'Assets Under Management' deze 27 professionals vertegenwoordigen en of deze experts ook op basis van hun visie handelen. Wat zijn de regels mbt de keuze van een topper en/of flopper? Mag iedereen 1 aandeel noemen (dan wel topper dan wel flop)? zo ja was dan Shell 2-2 en Adyen ook 2-2 of 3-3 en 1-1 (of vice versa)?
 4. forum rang 6 Yes we can 6 oktober 2020 07:49
  quote:

  jbds schreef op 2 oktober 2020 23:42:


  Grappig die beursexperts, zitten er meestal of altijd naast. leuke contra's.

  Die beursexperts zijn helemaal geen experts... de vlag dekt de lading niet. Dit is gewoon een poll onder de lezers van IEX... of die nu allemaal experts zijn, hahahaha
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links