Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lezen! Belangrijkste ETF-verhaal vandaag

Lezen! Belangrijkste ETF-verhaal vandaag

Zo lang als ik mij kan herinneren verschijnt er eens in de zoveel tijd een artikel of onderzoek naar de effecten en gevolgen van (passief) indexbeleggen in indexfondsen, trackers en ETF's. De (onuitgesproken) vraag is daarbij meestal of dit wel of niet een potentieel risico voor, of zelfs een bom onder de beurs is.

Erik (van de turbo's van BNP Paribas) spot er een in FD vandaag en hij heeft al veel reacties:

U wel? Net als Erik kan ik ook geen touw vastknopen aan deze alinea's (over prijs en waarde). Of mensen nou in trackers, fondsen, ETF's of individuele aandelen zitten: als het ze dun door de broek loopt, gaat alles het boek in - tegen iedere korting. 

Zie hieronder de naar 1789 teruggerekende Dow Jones. Trackers en etf's zijn anno 1975. U ziet wat de beurs van 1789-1932 uit spookte (boom of bust, veel meer standen waren er niet), ofwel ik heb echt geen idee wat al die onderzoekers nou iedere keer weer menen te moeten aantonen met trackers.

Ik blijf in mijn indexfondsen (wereldwijd) en trackers (AEX en AMX) beleggen. Ik zei het vrijdag nog bij BNR: die dingen geven rust, omdat individuele aandelen je niet meer raken. Sinds dit voorjaar heb ik ook Shell en ING en hoewel het niet veel is, vreet ik iedere dag een stuk uit het tapijt, zoals u begrijpt.

Waarom ben ik zo S.T.O.M. geweest om deze en niet Adyen, Alfen, Nvidia en Nikola te kopen?! Dat zag iedereen toch van mijlenver aankomen?! U kent het :-) Serieus, als die onderzoekers om werk verlegen zitten, kijk dan wat de democratisering van de beurs in de afgelopen pakweg 25 à 35 jaar betekende.

Handelen en beleggen was altijd louter en alleen  voor de elite. In ieder geval moest u veel geld hebben, gezien de kosten toen nog van beleggen. Met de ICT revolutie en het baanbrekende werk van budget brokers, trackerboeren et cetera is handelen en beleggen een wereldwijde volkssport geworden.

Is er en zo ja, wat dan voor impact? Nog één ding. Ene Warren Buffett à negentig lentes jong waarin nog wel eens wat gebeurde, adviseert u ook niet in individuele aandelen, maar indexfondsen te beleggen. Zo zijn er meer. Kies maar of u naar hem luistert, naar een DNB risk manager, of een IEX blogger zonder vakopleiding.

Nog een ding, ik zocht een foto van de uitvinder van de etf of tracker bij dit stukje, Niet gelukt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Midweekhandelaar 23 september 2020 10:55
    Het artikel waar je over schrijft gaat niet over de gevolgen van ETF voor individuele beleggers, maar over ETF en de gevolgen daarvan voor de beurs en de economie in het algemeen. Vanuit de perspectief van individuele beleggers is indexbeleggen verstandig want je maakt meer rendement tegen lagere kosten. Maar voor de beurs en de economie is dit geen goede zaak want bedrijven die het minder goed doen worden niet hard genoeg afgestraft en veel mensen kopen allemaal op dezelfde datum weer hun ETF al dan niet gedwongen door hun broker.
  2. forum rang 6 !@#$!@! 23 september 2020 11:23
    quote:

    Midweekhandelaar schreef op 23 september 2020 10:55:

    Maar voor de beurs en de economie is dit geen goede zaak want bedrijven die het minder goed doen worden niet hard genoeg afgestraft en veel mensen kopen allemaal op dezelfde datum weer hun ETF al dan niet gedwongen door hun broker.
    Er is helemaal geen bewijs voor dit soort beweringen. Als iemand zo'n verhaal vertelt lijkt het misschien logisch en dus geloven mensen het. Sterker nog, zelfs een hoogleraar financiën geloofd. Het is immers een logische conclusie.

    Echter wat logisch lijkt in theorie hoeft dat niet zo te zijn in de praktijk. Zeker omdat die logica gestaafd is op heel veel aannames. Aannames die vaak niet waar blijken te zijn.
    Kijk bv naar de beurs op dit moment. Voor corona was de correlatie tussen alle aandelen heel hoog, dus denken mensen dat dit komt door al die etf beleggers. Maar de beurs is de beurs en veranderd altijd op het moment dat je hem door denkt te hebben. Nu is de correlatie tussen aandelen lager dan ooit. Zie Tech vs Value bv.

    Nu is het gevaar opeens dat de Big5 opeens een te grote hap zijn in je index/etf belegging.
    Zo is er altijd wat.

    - Wat ik wel zie als een werkelijk gevaar voor waarde creatie is het passieve beleggen van Pensieonfondsen, Verzekeringmaatschappijen etc. Het enige wat zij proberen te doen is de index te verslaan. Dan denk je : "dat is toch niet passief" ? Ik bedoel ermee dat ze zich nooit actief bemoeien met hun actieve taak als aandeelhouder. Dat is stemmen op de jaarlijkse vergadering en het bestuur controleren en terugfluiten. Dit gebeurt dus praktisch nooit. Met gevolg absurde bonussen, zieke prikkels , schandalen, fraude, slechte overnames etc etc
  3. forum rang 4 efreddy 23 september 2020 12:39
    quote:

    !@#$!@! schreef op 23 september 2020 11:23:

    [...]


    Nu is het gevaar opeens dat de Big5 opeens een te grote hap zijn in je index/etf belegging.
    Zo is er altijd wat.


    Klopt dat er altijd wat is, ik vind de aanname zowel wat voorstanders als tegenstanders betreft ook heel simpel, alsof wie in ETF's belegt geen individuele aandelen kan (of mag) kopen en dus zomaar slaafs alles volgt .Mijn portefeuille bestaat zowel uit individuele aandelen als ETF's.

    Als je natuurlijk heel wat ETF's op basis van de S&P500 hebt moet je er natuurlijk niet zomaar aandelen uit die Big 5 bij kopen, je portefeuille bevat dan al sowieso een grote hap in die Big 5,aandelen met een lager percentage of niet aanwezig in die ETF kunnen wel gemakkelijker worden gekocht.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links