Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: AEX ontbeert vers geld

TA: AEX ontbeert vers geld

Nu de omzetten op de Nederlandse beurs weer terugvallen, stroomt er vrijwel geen vers geld richting aandelen. De AEX blijft vastgeplakt in de zijwaartse trading range. Op korte termijn zien we een patroon met zowel lagere toppen als hogere bodems.

Dit impliceert dat de markt binnenkort kleur gaat bekennen, dus richting moet kiezen. Ik heb eerder aangegeven dat de waarschijnlijkheid van een opwaartse uitbraak, dus richting 600-630 punten, het grootst is. Maar ik begin te twijfelen, want de geldstroom is drooggevallen.

Technisch zit de Nederlandse beurs nog steeds vast in de bandbreedte 530-586 punten. Ondanks het matte verloop van de AEX geeft het omzetprofiel van de Nederlandse beurs geen krimp. Niets wijst op overdadige winstnemingen, noch op koopkrachtige vraag. De stagnatie van de moneyflow-indicator van de Nederlandse beurs geeft aan dat de in- en uitstroom van geld op de beurs in evenwicht zijn.

Nederlandse beurs blijft in de horizontale trading range

De Nederlandse beurs beweegt al bijna drie maanden in horizontale richting tussen de steun van 528,68 punten (de bodem van 6 maart) en de weerstand van 589,40 punten (gevormd op 3 februari). Het verloop van de AEX is te grillig om traden interessant te maken. Wacht op nieuwe technische signalen.

Het valt technisch eveneens op dat de AEX-index op de ultrakorte termijn in een steeds smallere range is terecht gekomen, met zowel lagere toppen als hogere bodems. Dit signaleert een steeds krapper evenwicht tussen kopers en verkopers. Een uitbraak uit deze driehoek komt eraan.

Vlakke geldstroom

De moneyflow van de Nederlandse beurs oogt stabiel. De instroom van kapitaal blijft haperen. Van een duidelijk kapitaalvlucht is overigens geen sprake.

De moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 28 sep Sectorrotatie: tech wordt tijdelijk ingeruild voor financials 178
 2. 27 sep De aandelenbeurzen staan wereldwijd in de standby-modus 164
 3. 24 sep De Nederlandse kapitaalmarktrente loopt op 186

Reacties

218 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Ole In het Berenbos 1 september 2020 08:34
  Of het gaat dalen dat weet ik niet maar er gebeuren wel vreemde dingen.
  Voorbeeld is de oplopende werkeloosheid en de stijgende beurs. Dit zou niet moeten kunnen.

  Dan is er het verschil tussen de US en Europa. In Europa veel oude sector die volgt de economie. In de Us zijn ze helemaal van de pot gerukt met hun tech aandelen.
  Het is dan zo dat een kleinpercentage van de US aandelen de indexen hoog houdt.

  dat geschreven,
  volgens de grafiek zouden wij zonder EURUSD verschil op 610 moeten staan. De US zonder tech sector flink lager. Het is dan ook de vraag gaan wij omhoog of gaan zij dalen.


  gr
218 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links