Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Shell nog niet uit gevarenzone

TA: Shell nog niet uit gevarenzone

Royal Dutch Shell is technisch nog in de gevarenzone, zelfs nu de focus op schonere energie komt te liggen.

Veel beleggers beschouwen Royal Dutch Shell als hoeksteen van hun defensieve portefeuille. Zeker nadat de beurswaarde in het afgelopen jaar nagenoeg is gehalveerd, lijkt de grand old lady van de beurs weer spotgoedkoop.

Ondanks de eerste dividendverlaging van het aandeel sinds de Tweede Wereldoorlog blijft er toch nog een dividendrendement van 4% over. Daar kan geen spaarrekening tegenop. Ooit werd RDS een weduwen- en wezenfonds genoemd, een saaie belegging, maar wel met een fraai jaarlijks dividend.

Versnelde beweging naar duurzame energie

Overigens heeft de energiereus bekendgemaakt dat de volledige organisatie van de onderneming op zijn kop wordt gezet, met een versnelde beweging richting schone, duurzame energie. RDS geeft aan dat de focus de komende jaren komt te liggen op energievormen met een lage CO2-uitstoot.

Maar hoe ligt RDS er technisch bij, nu het bedrijf meegaat in de vaart der volkeren? Zijn alle 'schone' voornemens genoeg om het aandeel uit de zwakke trend te doen breken?

In een vorige column heb ik aangegeven dat RDS nog een lange weg te gaan heeft. Technisch blijven de oude bodems van 2016 en 2019 rond 18,57 als een stalen balk, dus weerstand, boven de markt hangen.

Deze keer bekijk ik het lange termijn technische plaatje van RDS, maar ik begin met de AEX.

De AEX-index stuit op aanbod

De opmars van de AEX-index is gestrand op de top van begin juni. Hierdoor is hier nu sprake van een tussenliggende horde rond 573,46 punten.

Om het positieve plaatje intact te laten, is het van belang dat steun van 528,68 (de bodem van 6 maart) intact blijft.


RDS lange termijn analyse

Royal Dutch Shell keert terug naar de voormalige bodems uit 2016 en 2019. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand.

Deze zware horde valt samen met de top van begin april rond €18,57. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

Het mogelijke ritje richting €18,57 is alleen voor de dobbelaar interessant. Er ligt steun op €10,07 (de bodem van 6 maart 1996). Lees verder onder de grafiek voor alternatieven voor RDS.


Alternatieve beleggingen in schone energie

Technisch is RDS niet geschikt voor de beleggingsportefeuille voor de lange termijn. In de energiesector kijken wij vooral naar sterke fondsen met krachtige lange-termijntrends. Die bevinden zich thans vooral in de schone energiesector.

Denk bijvoorbeeld aan Ballard Power Systems, dat zich richt op de ontwikkeling van waterstofcellen. Tostrams heeft Ballard in de defensieve lange termijn beleggingsportefeuille opgenomen. Inmiddels heeft dit aandeel ons berekende koersdoel behaald. Met nieuwe posities een aankoopadvies wachten we op een doorbraak van het all-time high.

Wilt u het nieuwe koopadvies van Ballard Power Systems ontvangen, wordt dan lid van de Tostrams-club. Elke nieuwe aankoop zit in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Voor €1 (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 97
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Reacties

483 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Diminhu 26 juni 2020 08:42
    Max 567,50 a 568. Rood eindigen sowieso.
    Herstle van 550 naar 565, met kleine overshoot mogelijk. Futs al halve procent kwijt sinds 7:30.

    Us weer record besmettingen, delen van portugal terug in lockdown.
    Als us / trump zo voort doet... die raakt nooit ververkozen, totale ramp daar in wording... maar up up up he... tot de kruik te water barst
483 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links