Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Toch beleggen in bitcoin?

Tracker Tips: Toch beleggen in bitcoin?

Behalve via aandelen of futures wordt het binnenkort ook mogelijk om te beleggen in bitcoin met een nieuwe ETP. Dit product neemt veel technische hobbels weg die veelal gepaard gaan met cryptohandel.

ETC Group introduceert het eerste cryptocurrency exchange traded product (ETP) met de zogenoemde BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto, op de Duitse Xetra-beurs via platform HANetf. Deze ETP gaat bekend staan onder ticker BTCE.

BTCE zal later deze maand worden gelanceerd na goedkeuring van BaFin, de Duitse financiële toezichthouder. Deze had op 2 maart jl. aangekondigd dat het digitale valuta officieel erkent als financiële instrumenten.

Bitcoin

Met de recente stijging van de koers van de bitcoin neemt de interesse naar cryptocurrencies weer toe. Vanaf de dip medio maart is de waarde inmiddels bijna weer verdubbeld, zoals op onderstaande grafiek is af te lezen.


Alternatief voor aandelen of futures

Naast het inspelen op de bitcoinkoers via gerelateerde aandelen of futures, wordt het nu ook mogelijk om te beleggen in bitcoin met deze ETP.

Het verhandelen van bitcoin via een ETP-structuur neemt technische uitdagingen weg die veelal gepaard gaan met crypto’s, zoals het opzetten van een zogeheten wallet of de handel op ongereglementeerde platforms.

Het haalt ook de noodzaak weg om cryptografische sleutels te beheren of deel te nemen aan blockchain-technologie.

Beleggers kunnen zo profiteren van de voordelen van het handelen in bitcoin via een gereguleerde beurs, terwijl ze ook de mogelijkheid hebben om deze in te wisselen in euro's, als ze dat willen.

Er zijn al een aantal partijen op de markt die bitcoin-ETP's aanbieden, waaronder WisdomTree, die afgelopen december een bitcoin-ETP op SIX Swiss Exchange lanceerde. Ook crypto-uitgevers zoals 21Shares en CoinShares bieden soortgelijke producten aan.

Voldoende liquiditeit

De fysiek gerepliceerde BTCE volgt de prijs van bitcoin en kost 2% op jaarbasis. Nederlandse beleggers moeten echter geduld hebben, want BTCE wordt voorlopig alleen gepaspoort naar het VK, Italië en Oostenrijk.

De uitgevende instelling is een partnerschap aangegaan met zogeheten liquidity providers op de beurs, om te zorgen voor voldoende liquiditeit en krappe bied- en laatspreads.

Meer interesse

Het is de vraag of deze vereenvoudiging van verhandelen wellicht zou kunnen leiden tot nog meer interesse van grotere investeerders. Het is de trend dat deze groep beleggers naast goud bijvoorbeeld in bitcoin handelen als afdekking tegen het huidige economische klimaat.

Volgens de laatste data van de CME Bitcoin-futures is het volume onlangs flink gestegen, als gevolg van de toegenomen volatiliteit en de recente derde halving in bitcoin vorige maand.

De verwachting is verder dat institutionele beleggers de bitcoinpositie in hun portefeuille vergroten, mede door de stimuleringspakketten die worden opgelegd door de Federal Reserve en het Amerikaanse Congres.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

 1. 24 nov Tracker Tips: een koperen belegging 4
 2. 17 nov Tracker Tips: een echte groene Japanner
 3. 10 nov Tracker Tips: een pientere belegging

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. Investor2020 10 juni 2020 13:10
  quote:

  k2es schreef op 10 juni 2020 12:45:


  Beleggen in het anonieme betaalmiddel van de onderwereld? Daarmee sponsor je criminelen, dus ik begin er niet aan.


  Dat is natuurlijk grote onzin. Je hebt dus ook geen cash geld? Er is niets, maar dan ook echt helemaal NIETS anoniem aan Bitcoin.
 2. forum rang 4 Felix07 10 juni 2020 15:16
  Triaconta biedt al twee jaar een vergelijkbaar product aan. Dit is zelfs nog beter omdat je kunt kiezen voor meer spreiding (30 verschillende cryptocurrencies ipv alleen Bitcoin) en je hoeft evenmin een wallet aan te maken, maar je kunt het allemaal met iDeal betalen. Triaconta bestaat al sinds 2017, is een puur Nederlands bedrijf en heeft alle benodigde vergunningen van DNB. Meer info hier: triaconta.com/
 3. noos 10 juni 2020 23:48
  quote:

  Andy5 schreef op 10 juni 2020 22:52:


  Als bitcoins het geld van de criminelen is. Waarom is meer dan 70% van ons chartaal geld briefjes van 500?!


  Dat heeft niets met bitcoins te maken, je vergelijkt appels met peren.
  Studenten krijgen zelfs prijzengeld in briefjes van 500 van de Universiteit, beantwoord dat je vraag?

  Bovendien zijn briefjes van 500 makkelijker te vervoeren, lichter.

  Graag een bron voor die 70%.
 4. msg959 11 juni 2020 10:07
  quote:

  noos schreef op 10 juni 2020 22:29:


  Bitcoins kopen is hetzelfde als in het Casino al je geld op "nul" zetten.

  Beleggen en bitcoins moeten nooit samen in 1 zin worden genoemd.


  Als je bitcoins helemaal niets vindt is dat prima. niet iedereen heeft er verstand van.

  Maar waarom toch zo aggressief? Dat jij vindt dat bitcoin niets is en niets met beleggen te maken heeft is je persoonlijke mening, maar er zijn vele mensen die er geheel anders over denken. En ja zeker ook beleggings specialisten.
 5. g.raaier 12 juni 2020 12:10
  quote:

  Andy5 schreef op 10 juni 2020 22:52:


  Als bitcoins het geld van de criminelen is. Waarom is meer dan 70% van ons chartaal geld briefjes van 500?!


  Waar haal je dat vandaan? Onderstaand een artikel uit de Volkskrant weliswaar uit 2016. Het 500 euro biljet is het op een na minst voorkomend.

  www.ad.nl/economie/drie-redenen-waaro...

  "Volgens de meest recente statistieken van de Europese Centrale Bank waren er in maart van dit jaar 18.592.766.287 eurobiljetten in omloop. Een kleine 600 miljoen waren biljetten van 500 euro, goed voor 3,2 procent. Het biljet is daarmee het tweede minst gebruikte van allemaal, na dat van 200 euro, waarvan er 'maar' 209 miljoen in omloop waren (ofwel 1,1 procent)."
 6. SlechteBelegger 16 juni 2020 13:32
  Alle bovenstaande argumenten voor wat betreft criminelen even buiten beschouwing gelaten , vind ik 2% per jaar toch een flinke kostenpost. Deze kosten heb ik niet als ik gewoon rechtstreeks bitcoins koop. Daarnaast is de spread ook nog eens groter. Ik hou het voorlopig bij gewoon bitcoins op een van grote internationale platformen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links