Technisch ligt de dollar er al ruim twee jaar technisch sterk bij. Maar op korte termijn begint het sentiment te draaien.
In de VS zijn door de coronacrisis de economische activiteiten ingestort en miljoenen banen in rook opgegaan. Dat meldde de Federal Reserve in het zogeheten Beige Book, een rapport dat inzage geeft in de Amerikaanse economie.
Vooruitzichten blijven onzeker
Volgens de Fed is er hoop dat de economie weer zal aantrekken als bedrijven heropend worden, maar de vooruitzichten blijven erg onzeker.
Het Beige Book is belangrijk voor beleggers, omdat ze daaruit een beeld krijgen over toekomstige rentestappen door de Fed. Ook het verloop van de dollar kan door dit rapport beïnvloed worden.
Een goede reden dus om de Amerikaanse dollar tegen het licht te houden.
Ik bekijk het technisch beeld van de euro versus de dollar, van de dollar tegen de euro, de Japanse yen tenopzichte van de dollar en de dollarkoers versus de Chinese Yuan.
Technisch maakt de dollar nu pas op de plaats.
Korte termijn: EUR/USD krult opwaarts
Het beeld verbetert voor de EUR/USD, nu de toppen van april en mei worden doorbroken. Dit geeft aan dat de vraag verder aantrekt.
De EUR/USD koers had al de neerwaartse fase gebroken en hogere koersbodems op de grafiek achtergelaten.
De uitbraak boven de voorgaande koerspieken heeft ruimte vrijgemaakt voor een koersstijging tot de weerstand van 1,15 (gevormd op 10 maart). De steun ligt rond 1,06 (de bodem van 20 maart).

Lange termijn: EUR/USD
De EUR/USD koers neemt een adempauze binnen de neerwaartse trend. De koers vormt nog wel lagere toppen en bodems, maar zonder overtuiging.
Omdat de koers gaat consolideren, lijkt de verkoopdruk in de EUR/USD wat af te nemen. Bij een eventuele daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat.
Steun zien we rond 1,04 (de bodem van 23 december 2016). De weerstand ligt rond 1,15 (gevormd op 10 maart).
Pas bij een doorbraak boven de weerstand komt er mogelijk opwaarts potentieel vrij.

Lange termijn: USD/EUR
Het valutapaar USD/EUR maakt even een pas op de plaats, maar ligt er technisch bezien niet onaardig bij. Omdat de USD/EUR hogere koersbodems weet te vormen, blijven we opwaarts kijken. Dit geeft aan dat er nog steeds op hogere niveaus wordt gekocht.
Om de oude stijgende trend voort te kunnen zetten, moet de USD/EUR breken en sluiten boven de laatste koerspiek.
Onder de steun van 0,86 (de bodem van 11 januari 2019) verzwakt het beeld. De weerstand ligt op 0,95 (gevormd op 24 februari 2017).

Lange termijn: USD/Chinese Yuan
De USD/CNY heeft, binnen de neutrale trend, de weerstand van 7,18 (gevormd op 6 september 2019) bereikt.
Het technische plaatje krijgt enkel een positieve impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien.
De USD/CNY heeft pas steun rond 6,84 (de bodem van 5 juli 2019).

Lange termijn: USD/JPY
De USD/JPY koers beweegt in zijwaartse richting tussen de steun van 104,65 (de bodem van 23 maart 2018) en de weerstand van 114,33 (gevormd op 12 mei 2017).
De koersuitslagen binnen deze neutrale bandbreedte ogen erg rommelig. De meest verstandige positie is er een aan de zijlijn.
