Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

IEX in Actie: Onbevredigend antwoord Rabobank

IEX in Actie: Onbevredigend antwoord Rabobank

Het besluit van de Rabobank om de vergoeding op de Rabobank Certificaten (ofwel ledencertificaten) stop te zetten (tenminste tot 1 oktober 2020) sloeg bij beleggend Nederland in als een bom.

IEX in Actie stuurde een brief met 15 vragen naar Wiebe Draijer, topman van de Rabobank. Inmiddels hebben we antwoorden, maar die zijn nogal onbevredigend.

De vertrouwde, coöperatieve Rabobank, een bank met sterke wortels in de agrarische sector, besloot om geen vergoeding (lees: rente) te betalen op de certificaten.

Bedenk daarbij dat veel Raboklanten (sinds de creatie van die certificaten) in dat product beleggen, vaak op aanbeveling van hun lokale Rabobank-adviseur en met het oogmerk een rendement op hun bijeengespaarde vermogen te maken.

Natuurlijk kun je met gemak stellen dat er aan de ledencertificaten risico’s kleven. Als het slecht gaat met de economie en de Rabobank draait verlies dan is er geen geld voor een vergoeding. En dat is ook het risico dat beleggers die wel in de ledencertificaten hebben belegd hebben ingeschat. Zij dachten dat hun Rabobank er goed voorstond: goede winstgevend, een sterke balans, betere solvabiliteitsratio’s dan de meeste andere Europese banken. 

Antwoord ontvangen en genalyseerd

De beslissing van de Rabobank – naar eigen zeggen in reactie op de oproep van de ECB aan banken om geen dividend uit te betalen – leidde tot veel onbegrip. IEX in Actie komt voor de belangen van die certificaathouders op. Op 8 april konden we melden dat het aantal van 3500 certificaathouders was overtroffen. Inmiddels naderen we de 4500.

IEX in Actie stuurde een brief met 15 vragen naar Wiebe Draijer, topman van de Rabobank. Inmiddels hebben we de antwoordbrief ontvangen én geanalyseerd. De samenvatting: de antwoorden zijn nogal onbevredigend. De brief zit vol herhalingen – Rabobank verschuilt zich achter de aanbeveling van de ECB om geen dividend uit te keren – en lijkt door juristen te zijn gepolijst. Geen woord te veel. Eigenlijk woorden te weinig.

Wat verder opvalt:

 • De ECB-aanbeveling adviseert om geen dividend uit te keren en schrijft in de toelichting dat het, omdat banken diverse rechtsvormen hebben, gaat om uitkeringen die onderhevig zijn aan goedkeuring van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Rabobank geeft een geheel eigen interpretatie daarvan voor coöperatieve banken, die niet overeenkomt met de ECB-aanbeveling. Goedkoop juridisch pleisterwerk.
 • Om de vraag of Rabobank een specifieke instructie heeft gehad van de ECB draait de bank heen, maar wij menen in het antwoord te kunnen lezen dat er geen specifieke instructie is gegeven. Rabobank hoefde dit dus niet te doen.
 • Wel duidelijk is het antwoord over de besluitvorming. Die vond plaats na het optreden van Draijer in Buitenhof, na consultatie van de Raad van Commissarissen en zonder overleg met collegabanken ING en ABN Amro.
 • Rabobank heeft niet overwogen om de vergoeding in ledencertificaten uit te keren, waarmee houders van ledencertificaten beter zouden zijn behandeld en in welk geval de cash van de vergoeding ook ter beschikking van de Rabobank was gebleven. Niet overwogen betekent dat men het alsnog kán overwegen.
 • Verder verschuilt de Rabobank zich achter de discretionaire bevoegdheid van het bestuur om de vergoeding al dan niet uit te keren. Geen onverwachte verdedigingslinie, waarop het nodige valt af te dingen.
 • Op 30 juni is vooralsnog de vergadering van houders van Rabobank Certificaten gepland. Het hangt van de coronamaatregelen af of en in welke opzet die vergadering plaats zal vinden. Wij hopen dat vele houders van ledencertificaten daarnaartoe zullen gaan of hun volmacht geven aan IEX in Actie.

Juridisch trucje

De antwoorden zijn onbevredigend. Herhalingen en het innemen van twijfelachtige juridische stellingen overtuigen ons niet. Het meest opvallende is de afzender: Investor Relations en Rating Agencies. Dat is bijzonder als je namens zoveel gedupeerde beleggers/spaarders een brief naar de voorzitter van de Raad van Bestuur stuurt.

Andersom: we weten van een aantal certificaathouders dat zij een directe email naar Draijer hebben gestuurd en direct van hem antwoord hebben gekregen. Mogelijk is ook dit een juridisch trucje: een antwoordenbrief van Investor Relations en Rating Agencies heeft juridisch vast minder status.

IEX in Actie gaat door en we roepen u (en uw collega-ledencertificaathouders) op u bij ons aan te sluiten. Samen kunnen we een sterkere vuist maken.

Meld u nu aan voor de IEX-actie

 

 


IEX in Actie is een stichting (i/o) die namens groepen beleggers actie onderneemt. Op dit moment treden wij op namens een groot aantal houders van Rabobank Certificaten, die zijn gedupeerd door het (deels) stopzetten van de rentevergoedingen op deze producten.

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is een stichting (i/o) die namens groepen beleggers actie onderneemt. Op dit moment treden wij op namens een groot aantal houders van Rabobank Certificaten, die zijn gedupeerd door het (deels) stopzetten van de rentevergoedingen op deze producten.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

 1. 09 aug IEX-lobby rendeert opnieuw: Rabo compenseert lage uitkeringen alsnog 13
 2. 21 jul Wanneer betaalt Rabo weer de volle 6,5% op de certificaten? 31
 3. 02 dec Rabobank keert 'stockrente' uit: zo werkt het 35

Gerelateerd

Reacties

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Terechter 23 april 2020 07:13
  Dit is een kenmerkend optreden van de Rabobank. Vooral vaag blijven, geen afweging maken of het redelijk is wat de klant zegt, niet het gesprek aangaan, maar je verschuilen achter gezochte juridische invalshoeken. Het stomme is dat de ingeschakelde dure advocaten door de klanten zelf betaald worden. Mijn ervaring is dat als het om geld gaat, alle redelijkheid bij de directie van de Rabobank als sneeuw voor de zon verdwijnt. Gelukkig hebben zich velen bij IEX aangemeld. Ik wens IEX veel succes.
 2. debesteopa 23 april 2020 09:01
  Ik ben al 2 jaar geleden helemaal bij deze bank weggegaan, nadat ik als een hond behandeld ben,. Ik was klant vanaf 1971, heb vanaf 1976 een hypotheek bij ze gehad, heb nog nooit rood gestaan, en altijd voor 100 % al mijn verplichtingen voldaan, kortom ze zijn nog nooit een dubbeltje te kort gedaan.
 3. theo.vos 23 april 2020 10:14
  RABO geeft hoog op van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. In dat licht zou het raadzaam zijn als de commissarissen zouden besluiten om de RvB geen bonussen te verstrekken over in ieder geval het jaar 2020 en ook zou inleveren van 20 % van het salaris niet misstaan. Zou ook heel goed zijn als signaal dat ze bij RABO Investor Relations zeer serieus benaderen.
 4. GJF1959 23 april 2020 11:04
  Alle voormalig zelfstandige Rabobanken hebben nog steeds een Raad van Commissarissen. Dat is vreemd want er bestaan geen zelfstandige lokale Raboanken meer. Toch worden die zelfde commissarissen nog steeds dik betaald voor hun totaal uitgeholde niet meer bestaande functie. Dit is hun beloning voor de instemming met het besluit van de opheffing van hun eigen lokale bank. Dit kost aan salarissen ongeveer 4 miljoen per jaar naast alle vergaderkosten, uitjes en personele aandacht richting deze nutteloze functionarissen. Er is dus kennelijk geld genoeg. Het echte probleem is de voorzitter,Wiebe, een impulsieve autocratishe leider. Dit besluit komt van hem alleen. Anderen moeten de nadelige effecten van zijn beslissingen van zijn besluiten neutraliseren. Een beetje gelijk aan wat je bij Trump ziet. De bank heeft beleidsmakers zat maar leeft bij de dag. Dat botst steeds meer. En o ja, de Rabobank heeft nog een achtergestelde lening met 5,5% rente die een paar jaar geleden uitgezet is bij institutionele beleggers. Die rente is niet stop gezet.
 5. forum rang 9 objectief 23 april 2020 11:06
  quote:

  GJF1959 schreef op 23 april 2020 11:04:


  Alle voormalig zelfstandige Rabobanken hebben nog steeds een Raad van Commissarissen. Dat is vreemd want er bestaan geen zelfstandige lokale Raboanken meer. Toch worden die zelfde commissarissen nog steeds dik betaald voor hun totaal uitgeholde niet meer bestaande functie.


  Je kletst uit je nek; ze worden helemaal niet dik betaald. Doe je best dan kun je het ook worden.
 6. GJF1959 23 april 2020 12:26
  Objectief weet het kennelijk beter. Maar hierbij de onderbouwing. Er waren ongeveer 110 lokale banken met 4 a 5 commisarissen. Dus ongeveer 500 personen, waarbij de 110 voorzitters flink meer kregen dan de gewone leden. De cijfers bij de lokale bank hier (was een lokale bank van gemiddelde omvang) doorgetrokken naar alle banken, dan kom je op 4 miljoen. En ook al was het 1 miljoen of 1 euro. Alles is te veel voor een functie die niet nodig is. Wat een rare opmerking :"doe je best dan kan je het zelf worden". Wie wil nu een functie zonder toegevoegde waarde. Dan zou ik mij alleen maar schamen als ik er ook nog voor betaald kreeg.
 7. waarom niet opschorten 23 april 2020 20:04
  De Rabobank heeft het advies aangegrepen om de uitkering in eigen zak te houden. Er is nu en/of in de toekomst geen enkele zuivere financiële reden voor stopzetting. Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van opschorting. Voorheen had ik altijd nog het idee dat de Rabobank anders was dan andere banken en meer in de maatschappij stond. Met mijn bedrijf en in privé ben ik al 40 jaar bij de Rabobank. Dit stopt nu!
 8. Freakertje 23 april 2020 21:44
  quote:

  theo.vos schreef op 23 april 2020 10:14:


  RABO geeft hoog op van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. In dat licht zou het raadzaam zijn als de commissarissen zouden besluiten om de RvB geen bonussen te verstrekken over in ieder geval het jaar 2020 en ook zou inleveren van 20 % van het salaris niet misstaan. Zou ook heel goed zijn als signaal dat ze bij RABO Investor Relations zeer serieus benaderen.

  En alweer een bankbasher die uit zijn nek lult en probeert te stoken.
  En weet je waarom ik dat zeg? Omdat Rabobank sinds 2012 al geen bonussen meer uitkeert aan de RvB en die sinds 2014 definitief heeft afgeschaft.

  Lekker makkelijk he, een beetje roeptoeteren en met de wolven meehuilen? Ga je eerst eens inlezen voordat je onzin uitkraamt of loop hier eens niet te stoken. Google op de term Rabobank bonus bestuur en je wordt om de oren geslagen met bewijs. En anders kijk je maar in het jaarverslag, daar staat het ook in. Rond pagina 90 uit mijn hoofd.

  Ik ben echt geen bankknuffelaar, maar regelrechte leugens heb ik een broertje dood aan.
 9. Mark P 24 april 2020 07:30
  Helaas is de Rabobank een notoire oplichter. Net zoals alle andere banken, maar het kunstje wat ze nu uithalen met de leden certificaten is asociaal. Ze vergeten ook nog even dat als jij deze certificaten aan het einde van het kwartaal koopt dat je erover dividend betaald en dat kunnen ze gewoon officieel stelen van je.

  Coöperatief en overal laten zien dat ze dit zijn is de grootst mogelijke leugen die er maar is.
 10. Freakertje 24 april 2020 08:55
  quote:

  Mark P schreef op 24 april 2020 07:30:


  Helaas is de Rabobank een notoire oplichter. Net zoals alle andere banken, maar het kunstje wat ze nu uithalen met de leden certificaten is asociaal. Ze vergeten ook nog even dat als jij deze certificaten aan het einde van het kwartaal koopt dat je erover dividend betaald en dat kunnen ze gewoon officieel stelen van je.

  Coöperatief en overal laten zien dat ze dit zijn is de grootst mogelijke leugen die er maar is.

  1) Het is geen dividend maar een vergoeding. Anders was de actie nog in lijn van de oproep van de ECB ook, dat is die nu niet.
  2) Je koopt een product van een andere belegger. Op de offerte staat: product + opgelopen rente aan de andere belegger. In de bijsluiter staat: dit hoeft niet uitgekeerd te worden door de Rabobank aan de belegger op het moment van vergoeden. Jij koopt het. En dan ga je huilen als het product levert wat het heeft beloofd? Wat ben jij een slechte verliezer.

  Ik ben het ook niet eens met de inhouding, hoewel ik het nog wel kan begrijpen in de geest van de oproep van de ECB. De last minute actie is waarom ik ook heb ingeschreven op de actiegroep. Maar om een partij nu oplichters, asociaal en dieven te noemen, omdat jij het product niet goed begrijpt, gaat wat ver.
44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links